Hava Durumu

CHP NEDEN KAYBETTİ?

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2014 15:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2014 15:19

Dün akşam Bahar TV’de CHP’nin konuşulacağı bir programa katılacaktım. Programa hazırlık yaparken, ortaya bu yazı çıktı. Programda konuşacağım konuları, siz okuyucularımla da paylaşmak istedi. İnşallah, yarın da sizlerle programdaki izlenimlerimi paylaşırım.

Bana göre CHP neden kaybetti? 2014 yerel seçimleri bitti mi ama seçim sonuçları tartışması bitmedi. Bu süreçte oy sayımında yaşanan sıkıntılardan çok CHP konuşuluyor.

CHP sıkıntılı bir süreç yaşamış olabilir.  Aday belirleme aşamasında yaşanan sıkıntı, meclis üyeliği seçimi sırasında yaşanan tartışmalarla iyice alev aldı.

Aday belirleme ve belediye meclis üyeliği belirlenmesi sırasında yaşanan sıkıntılar kırgınlık ve ayrışmalara sebep oldu. Bana göre süreç genel merkez bazında doğru yönetilmedi.

Genelgeye göre, parti okulundan eğitim almayan hiç kimse aday gösterilmeyecekti. Belediye meclis üyeliği aday adaylığı süreci 2 Temmuz 2013 de başlatıldı.8 Şubat 2014 de sonuçlandı. Bu arada yöntem seçimden bir hafta önce ancak belli oldu.

Belediye meclis üyelerinin delege ile seçilmesi, baktığınızda demokratik bir yöntem gibi görünmesine rağmen, delegelere yön veren kişilerin olması, parti içerisinde sıkıntılı bir sürecin başlamasına da neden oldu.

Seçim öncesi olduğu için, partiye zarar vermemek adına herkes susmayı tercih etti. Kavgalı bir görüntü, partiye sempati duyan kişileri uzaklaştır, diye düşünüldü. İl ve ilçe yönetimi çalıştı. Çalışmadı diyemeyiz. Çalışıldı ama el sıkarak, dolaşmak seçmenle yakınlaşmayı sağlamadı. CHP de bir ilk gerçekleştirildi. Daha önce seçim çalışmalarında ben böyle bir şey görmemiştim. Bölgesel mitinglerle halkla iç içe olmak istendi. Ama halka biz alternatifiz mesajı verilemedi sanırım.

 NE YAPMALI?

  Bu çalışmalar gösteri ki, sadece el sıkmak yetmiyor, evlere de girmek ve daha çok insana ulaşmak gerekiyor.Ziyaret edilen  evlere ''misafir'' gibi gitmenin hiçbir anlamı yoktur. Mahalle sakini, seni ''misafiri'' gibi değil, ''komşusu'' , “aileden birisi” gibi algılamalıdır. Diğeri, zaman kaybından başka bir şeye yaramaz... Bunun siyasetteki adı da "halkın içinde olmak ve halk gibi yaşamak''tır. Diğeri, seçmenle yabancılaşmaya sebep olur. Bunun için, tüm partililer "Yarın seçim olacak'' gibi çalışmalıdır... CHP'nin eksiklerinden biri de seçimlere doğru alana inmesidir...

 Bütün bu olumsuzluklar söz konusu olunca, daha iyi bir sonuç olması beklenilemezdi.

Birde seçmen profili çıkartılmalı, neden CHP tercih edilmediğini araştırıp, CHP’ye oy vermeyen seçmene söylem geliştirmek gerekmektedir. 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.