Hava Durumu

Düşmanlar için geçilmez, bizim için VAZGEÇİLMEZ…

Yazının Giriş Tarihi: 30.03.2015 17:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.03.2015 17:36

 

DUR YOLCU

Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın,

Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.

Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,

Bir vatan kalbinin attığı yerdir!.

 

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda,

Gördüğün bu tümsek Anadolu'nda

İstiklal uğrunda, namus yolunda,

Can veren Mehmed'in yattığı yerdir!

 

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,

Son vatan parçası geçerken ele,

Mehmed'in düşmanı boğduğu sele,

Mübarek kanını kattığı yerdir!...

 

Düşün ki haşrolan kan, kemik, etin

Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin,

Bir harbin sonunda bütün milletin,

Hürriyet zevkini tattığı yerdir!...

NECMETTİN HALİL ONAN

 

Hafta sonu Şahinbey Belediyesinin düzenlediği ve bu yıl 10 bin öğrencinin götürülüp, gezdirilmesi amaçlanan proje kapsamında, “Gaziler diyarından, şehitler diyarına” yolculuk yaptık. Rehberimizin dediği bir söz vardı. Çok hoşuma gitti. Çanakkale,  düşmanlar için geçilmez, bizim için VAZGEÇİLMEZ…

Çanakkale’ye adım attığımız andan itibaren, duygusal anlar yaşadık. Bastığınız her toprak parçası tarih, kafanızı ne tarafa çevirseniz tarihten izler görüyorsunuz. İmkansızlıklar içinde nasıl mücadele edilip, vatan düşmanın tüm maddi ve techizat üstünlüğüne rağmen terk edilmemiş, kanlarının son damlasına kadar mücadele etmekten vazgeçmemişler, Allah hepsinden razı olsun.

Bunları zaten tarih derslerinden hepimiz biliriz. Bunu Çanakkale’de hatırlamak farklı, Simülasyon müzesinde o anı yaşıyorsunuz. Tüyleriniz diken diken oluyor. O an anlatılmıyor, yaşamak gerekiyor. Toprağın her karışı çok önemli, her karışında tarih var. Tarihimizi çok iyi anlayıp analiz etmemiz gerekiyor. 

Rehber’den Atatürk’ün Conkbayırın’da bir milletin kaderinin nasıl değiştirdiğini dinlerken, Seyit Onbaşı’nın 276 tonluk mermiyi kaldırışını ve sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün, Seyit kendini Gazilik maaşı için kaydettirmemişsin diye sorması üzerine, “Komutanım, bir mermi kaldırdık, diye Gazilik maaşımı bağlatırsak, yazık bu ülkeye” demesi  önemlidir.Bunu günümüze uyarladığımızda anlayışın ne kadar değiştiğini görmemizi sağlıyor. Malum şimdi herkes “devletin malı deniz” diye yaklaşıyor.

Şahinbey Belediyesi çok önemli bir etkinliğe imza attı. Tüm belediye çalışanları da projeye o kadar inanmış ki heyecanlılar, “başkanımız her sabah bizi uğurlar, akşamda karşılardı. Nasıl inanmayalım bu projeye, onlar bu kadar özveriliyken, biz nasıl özveri göstermeyiz” diyorlar. Şahinbey Belediye Başkanı Sayın Mehmet Tahmazoğlu ve ekibine büyük risk ve yorgunluğu göze alarak, yaptığı bu çalışmadan dolayı kutlarım.

Ayrıca, bu projenin bana göre bir önemi daha var. Çocukların kafalarını internetten, akıllı telefonlarda oynanan oyunlardan kaldırıp, geçmişini sorgulamasını sağlıyor.

Ülke de özerlik olsun ne olacak diyenler, bu geziye katılıp, bu vatanın nasıl kurtulduğunu bir kere daha hatırlaması gerekir. Sayın Tahmazoğlu'na bize bu anı yaşattığı için teşekkür ederim. İmkanı olan herkesin, yolunu bir şekilde Çanakkale’ye düşürmesini öneririm. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.