Hava Durumu

Fatma Şahin, görüşünü açıklamalı...

Yazının Giriş Tarihi: 11.03.2021 01:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.03.2021 01:49

Nedir İstanbul sözleşmesi?  İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir.

Sözleşme Avrupa Konseyi tarafından desteklenmektedir ve taraf devletleri hukukî olarak bağlar. Sözleşmenin dört temel ilkesi; kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesidir. Kadına karşı şiddeti bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık türü olarak tanımlayan, bağlayıcı nitelikte ilk uluslararası düzenlemedir.

"İstanbul Sözleşmesi kaldırılsın" saldırılarına ilişkin en çok Belediye Başkanı Fatma Şahin’in görüşlerini merak ediyorum.

Sonuçta, kendisi Aile ve Çalışma Bakanı olarak bu sözleşmeye imza atan kişiydi.

Sözleşme karşıtları, "Eşcinsellik meşrulaştırılıyor" diyor. Türkiye Anayasası'na göre de eşcinsellik suç değil.  Cinsiyete dayalı nefret ve ayrımcılığın cezalandırılacağını söylüyor.

Sözleşmenin akibeti ilerleyen aylarda belli olacak. Sözleşmeden çıkmadan önce keşke Fatma Şahin çıksa da hem Sözleşme’nin önemini hem de Sözleşme’yi imzalamışken şimdi  çıkmak isteyen ülke olmamızın gerekçelerini bizlere açıklasa.

Daha önce yine kendisinin kurduğu “Önemli bir iradedir, bu iradenin gereğini yapmak da hepimizin görevidir” cümlesini yeniden kursa, İstanbul sözleşmesini savunsa ne kadar mutlu oluruz.

İstanbul Sözleşmesini kabul etmek, neden zor geliyor? Anlayamıyorum.

Şiddet uygulayan canilerin;

Kravat taktığı için indirim alamamasından mı? Namus meselesi deyip, yaptığını haklı çıkarıp, salıvermemesinden mi?

Neden korkuyorsunuz?

Meclis başkanı, “Türkiye'deki düzenlemeler büyük ölçüde kadına karşı şiddeti engelleyebilecek hukuki zemin oluşturuyor. Fakat bunların gerek uygulanması konusunda titizlik hem de toplumsal bilinçlenme önemli. Bu konuda kararlılık ve bilinç lazım” demiş.

O zaman o bilinci oluşturmaya yönelik, nasıl bir çalışma yapıldığını merak ediyorum. Yada bu bilinçlendirme çalışması kimin için, kim tarafından yapılacak?

Bilinçlendirmek için daha ne bekleniyor? Kaç kadın daha öldürülmeli?

Yetkili olan kişilerin artık buna bir çözüm bulması gerekmiyor mu? Şiddetin, cinayet işlenmeden önlenmesi için gereken tedbirlerin alınması gerekmiyor mu?

Bunun için de,

 Çözüm net, İstanbul sözleşmesi….

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.