Hava Durumu

HOŞGÖRÜ, TOLERANS, EMPATİ…

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2019 15:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2019 15:58

Türk Dil Kurumu’na göre hoşgörü; Her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiği kadar hoş görme durumu, müsamaha, tolerans” demek.

İnsanlar sosyal canlılar olduğundan hayatını başkaları ile paylaşırlar. Gün içinde birçok insanla muhatap olmak zorunda kalırız. Bazı zamanlarda fikir ayrılıkları da yaşayabiliriz. İletişim halinde olmamızdan dolayı çeşitli sorunlarla karşılaşmak zorunda da olabiliriz. Burada önemli olan, tartışmalı ve sorunlu bir konuşma sırasında iki tarafında hoşgörülü davranacak olgunluğu göstermesidir. 

Bizi biz yapan ve karşımızdakinin hatalarını olgunlukla söylemek, olumlu eleştiriler yaparak, hatalı tutumunu değiştirmektir. İnsan ilişkilerinde, ilişkinin devamını sağlamak, toplumda bulunanların huzurunu kaçırmamak için hoşgörülü ve anlayışlı davranmak önemlidir.

Karşımızdaki kişinin bir hatasını gördüğümüzde onu hemen yargılamamak ona olumsuz davranmamak gerekir. Çünkü hepimiz insanız ve hatalar yapabiliriz. Hiç kimse hata yapmak istemez ancak bazen başımıza olumsuz durumlar gelebilir. Önemli olan karşımızdaki kişi ile empati kurarak onun bu davranışı karşısında onu anlamaya çalışmaktır. Hoşgörülü insanlar toplumun diğer fertleri tarafından da daha çok sevilir.

Son zamanlarda bizleri yöneten kişilerin, kendi gibi düşünmeyenlere gösterdiği tahammülsüzlüğü, linç etme politikasının yanlışlığını anlamak için ana muhalefet partisinin liderine şehit cenazesinde saldırılmasını gösterebiliriz.

Hayatın zor olması bizi tahammülsüzlüğe doğru itebilir. Kendimize karşı saygı duymalı, insanlara karşı güler yüzlü olarak davranışlarımızı esirgememeliyiz. Hayat karmaşık ve sorunlar içerisinde olabilir ama hoşgörü erdemlik davranışıdır. Zaman zaman kendimizi başkalarının yerine koyarak onları almamız gerekebilir. Empati yapmak insanlar arasındaki anlaşmazlıkları çözerek sorunların açığa kavuşmasını sağlar. İnsanlığımıza insanlık katan değerlerden birisi olduğu unutulmamalıdır.

Hayat gerçekten zor…

Daha da zorlaştırmamak gerekiyor.

Özellikle yöneticiler, kucaklayıcı, birleştirici ve sevgi dili kullanmaya özen gösterilmelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.