Hava Durumu

ZORBALIK

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2014 16:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2014 16:41

Zorbalık deyince aklıma geçmişteki, bazı köylerde ağalar gelirdi.  Adamın sekiz on köyü olurdu. Burada yaşayan insanlar tıpkı köle gibi ağanın emri altında ne derse ona katlanırlardı.

Hatta bir kaçını tanıma fırsatı da bulmuştum. O zaman birini altında bir Amerika jeep üç beş köyü olan  bir insan kendisi jeepte, köylüler arabanın arkasında arazilerde koşturup yatarken, rahmetli (c) Arif,) dayı bu adamlar niye sana, böyle davranıyorlar diye sorduğumda ,oğlum onların ekmeğini  ben veriyorum. Ben evlendirir evlerini ben yaparım. Bu arazilerin hepsi benim, ben ne dersem sözümden çıkmazlar dedi.

Başka bir köye ,jeepine binerek gittik. Oradaki ağa bir kadındı. Atın üzerinde elinde kamcı, azapları toplamış kamçıyla ver yansın ediyor. Bizi görünce atı sürüp tarlanın başına geldi.  “Hayırdır Arif ağa, ne geziyn” deyince “yeğenimi gezmeye çıkardım. Sana hayır mı yine adamları kırbaçtan geçiriyorsun.” Dedi. Adamların suçları  “Pulluğu kırmışlar. Çüt neyle sürülecek” dedi. “Aslında bu öküzleri çüte koşmak gerek hayvanlardan farkları yok bunların. İnsanlıktan anlamazlar.” sözü o günlerde bile zoruma gitmişti.

Döndük gelirken, “ bak oğlum o avradın sekiz köyü var, o köyler de yaşayanlar .canlarından bıkmışlar.seni görmen için getirdim” deyince, Arif ağa ona göre  vicdanlıymış. Akşam oldu. Ağanın odasına o bölgede bulunan bütün ileri gelenler geldi. Aşiretler gelip davul zurnalar  ile türküler söylenip kesilen davarlar pilav üstü yenmeye başlandı. Tabi gelenlere beni tanıtırken,” bakın bu yeğenim. Antepden beni ziyarete geldi” diyerek tanıtı. Gelenleri de bana gösterip her birini bir lakabı vardı. Birde merhum , her yeri Mamedi tanıştırdı. Karaçomağın ağası diye.

İşte orada konuşmalardan anladığım kadarıyla, o gün köylerde azapları işçiler ile marabacılarla nasıl uğraştıklarını dövdüklerini  anlatıp gülüşmeleri o kadar garibime gitmişti ki,ağalık devrinin bir zorbalık devri olduğuna ta o gün inanmıştım.

Tıpkı, şu anki ülke yönetenlerin onlardan örnek alarak; halka yüz katı zorbalık yaptıklarına inandığım gibi… Bu halkın geçmişten bu yana, zorbaların elinden neler çektiğini ve daha da neler çekeceklerine, bir türlü inanamıyorum. Hani, Atatürk bu halka köleliği benimsetmemişti? 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.