Hava Durumu

Kişilik Sahibi Olmanın Önemi

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2014 17:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2014 17:36

Günlük yaşantımızda kişilik sahibi, kişiliksiz yada kişiliği gelişmemiş deyimlerini duyarız.Hatta kullanırız. Nedir kişilik? Nasıl gelişir?

Kişilik, kalıtımsal özelliklerin değişmediği, hem de çevresel ilişkilerle gelişen, şekillenen ömür boyu değişen ve gelişen bir yapıdır.

Bu konu aklıma takıldığında internette bir araştırma yaptım. Psikiyatr.com kişiliği şöyle tarif ediyordu.

“İnsanları birbirlerinden farklı kılan, kendisi ve çevresindekilere bakış acıları , onlarla kurabildiği ilişki düzeyleri ve tepkilerini kapsayan çeşitli ortamlarda kendini gösteren bedensel, düşünsel ve ruhsal özelliklerdir.”

Arkadaş gurubumuza baktığımızda hepimiz farklı kişilik özelliklerine sahip insanlarız. Aynı grup içerisinde farklı kişilikler, çatışmalar olur? Konuşur uzlaşırsın.

 O ortamda öyle insanlarla karşılaşırsın ki, grup çalışmasının öneminden bahseder. Her şeyi bireysel yapar. Öfke kontrolünden bahseder. Birine bir şey söylerken öfkeyle söyler. Rica etmenin ne demek olduğundan bihaberdir.

Herkesle ayrı ayrı konuşarak tarafına çekmeye kalkar. Kendi zekidir. Karşısındaki aptal… Bu insanda bana göre kişilik yoktur.

İnternette Devlet Bahçeli’nin hocalık yaptığı dönemde anlattığı bir hikaye diye dolaşıyor. Okuyunca hoşuma gitti.Ssizlerle de paylaşmak istedim.

Sınıf, öğrencilerin gürültü patırtısıyla sallanırken sert görünümlü hoca kapıda beliriyor. İçeriye kızgın bir bakış atıp kürsüye geçiyor. Tebeşirle tahtaya kocaman bir (1) rakamı çiziyor.

“Bakın, bu kişiliktir. Hayatta sahip olabileceğiniz en değerli şey...”diyor.

Sonra (1)’in yanına bir (0) koyuyor; “Bu, başarıdır. Başarılı bir kişilik (1)’i (10) yapar.”

Bir (0) daha koyuyor. “Bu, beceridir. (10) iken (100) olursunuz”...

Sıfırlar böyle uzayıp gidiyor: Yetenek...disiplin...sevgi... eklenen her yeni (0)‘ın kişiliği 10 kat zenginleştirdiğini anlatıyor hoca.

Sonra eline silgiyi alıp en baştaki (1)’i siliyor. Geriye bir sürü sıfır kalıyor, ve diyor ki "Kişilik olmadan diğerleri bir hiçtir..."

Ne olursa olsun. Kişiliğimizden ödün vermeyelim. Para, mal, mülk her şey yerine gelir ama kaybolan kişilik tekrar kazanılmaz.

(0)'larınız çok olabilir ama başında (1) olmadıktan sonra bir anlamı yoktur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.