Hava Durumu

Manidar- Sehven

Yazının Giriş Tarihi: 08.02.2014 14:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.02.2014 14:58

Günlük yaşamımızda çok duymaya başladığımız  iki kelimemiz var. Manidar ve Sehven…

Sehven’in kelima anlamı: Yanılarak, bilmedendir. Dalgınlık veya unutkanlık sonucunda oluşan yanlışlıkla anlamlarına gelmektedir.

Manidar ise; Manidar; anlamlı, anlamı olan anlamında kullanılır.

Bu iki kelime en çok iktidar partisi üyeleri tarafından  sık kullanılmaya başlayınca, günlük yaşamda da sık sık telaffuz edilmeye başlandı. Kime ne istiyorsan söyle, ister methiyeler diz, ister  bağır çağır, nasıl olsa bu sözler “maksadını  aşmış, sehven söylenmiştir “ diyerek ondan önce söylediğiniz tüm cümlelerden kurtulursunuz.

İktidarı eleştirdiğinizde de sözleriniz  zamanlama açısından manidar bulunabilir.

Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde AKP Düzce Milletvekili Fevai Arslan, Başbakan Erdoğan için “Allah’ın bütün vasıflarını üzerinde toplayan bir liderimiz var.” dedi.

Tepkiler üzerine daha sonra AK Parti Düzce Milletvekili Fevai Arslan, "Allah'ın bütün vasıflarını taşıyan lider" cümlesinin, maksadını aşan bir cümle olduğunu belirterek, "Bu cümle hiç bir Müslüman'ın kabul etmeyeceği bir ifadedir. Maksadımın bu olmadığını iyi niyetli her insan kabul edecektir" dedi.

Sehven söyleyen  kişi aslında yanılarak yada bilmeden değil, bilerek ve isteyerek o cümleleri kurmuştur. Sınırını aşıp, eleştiriler alınca da günün moda kelimesi sehven devreye girer. Konuşmasında,  hararetli şekilde  methiyeler dizerken sınırını çok aştığını, hatta şirk koşma noktasına geldiğini fark edemez. O anda alacağı aferindi ve sonrasına gelecek imtiyazlar başını o kadar döndürmüştür ki, düşündükçe daha fazlasını söylemeye kalkar.

Tepkiler geldikçe,bu durumdan hem kendini, hem methiyeleri dizdiği kişiyi kurtarması gerekir. Çıkar kameraların karşısın sehven (Yanılarak, bilmeden) söylediğini iddia eder.Maksadının bu olmadığını iyi niyetli her insan, anlayacaktır, diyerek lafı kendine zorla söyletmişler gibi tepki gösterenleri iyi niyetli olmamakla suçlar.  Allahtan bana gösterilen tepkiler manidar dememiştir.

Anlayamadığım, Ak Partili milletvekilleri konuşurlar eleştiren suçlu, bakan çocuklarının yatak odasında kasa bulunur. Bulan suçlanır. Hatta sürgün edilir.  İfadeye çağıran savcıların görev yeri değiştirilir? Bütün bunlar manidar bulunmaz. Görevini yapan kişilerin yaptıkları manidar bulunur?

Menderes  Karaduman

Geçtiğimiz hafta Menderes Karaduman, şehir gündemi ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda buldu. Karaduman, “ Marka kentiz diye bağırıyorlar. Gri kent. Türkiye’in en borçlu iliyiz. 6 Milyar dolar ihracat var. Şehre girdisi ne kadar? Herkes parasını çekmiş arsa alıp satıyor. Arsa fiyatları tavan yaptı. Dubai mi burası, yaşanabilir kentler arasında 61 nci sıradayız” dedi.

Şimdi bu açıklama sehven mi yapıldı? Yoksa zamanlaması manidar mı?

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.