Hava Durumu

Suriyelilere neden tepki var?

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2014 16:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2014 16:39

 Savaş alanına dönen mahallerde insanlar Suriyelilere karşı tepkili. Aslında Gazianteplilerin Suriyelilere yönelik tepkisi, çözüm bekleyen sorunların çözülmemesinden kaynaklanıyor.

Gaziantepliler Suriyeliler ilk geldiği zamanda evinde iki tane olan eşyasının birisini mahallesine yerleşen Suriyelilerle paylaştı. Yerel yönetimler, odalarla birlikte vatandaşlarda Suriyelilere destek verdiler. Savaş mağduru Suriyelilere sahip çıktı

Sonra nasıl bu hale geldik?

Bugünlerde şehirde yaşanan sosyal patlamanın nedenlerini şöyle bir düşünecek olursak; işverenlerin Suriyelileri ucuz iş gücü olarak görüp,yıllarca çalışan işçisini çıkarıp, Suriyeli çalıştırması, ev sahiplerinin kiracılarını çıkarıp, Suriyelilere değerinden daha yükseğe ev ve dükkanlarını kiralamaları, maddi gücü olmayan barınma sorunu olanların parklarda ve metruk binalarda yaşayıp dilenerek hayatlarını sürdürmesi, Suriyeli kadınların şehirdeki ailelerin içine 2. eş olarak girmesi ve fuhuş olaylarının artması, hastanelerde büyük yığınların oluşması, Türk hastaların yer bulamaması biriken sorunlardandı.

İnönü caddesi başta olmak üzere pek çok yerde mantar gibi çoğalan, işyerleri, Arapça yazılı tabelalardan geçilmemesi, Gaziantepli esnafla rekabete kalkışmaları ve bu rekabet sırasında her hangi yasal ödemeleri (Vergi, SGK gibi) yapmamaları ve yetkililerin bunları görmezden gelmesi sıkıntıyı daha da tırmandırdı.

Yaşanan evsahibi- kiracı arasındaki sıkıntıda ev sahibinin bir Suriyeli tarafından öldürülmesi barutun fitilinin ateşlenmesine sebep oldu.

Olayların bu noktaya gelmesi önlenebilir miydi? Bence önlenebilirdi. İşyeri açan Suriyelilerin denetimi daha önce yapılsaydı… Türk esnaf işyeri açarken nasıl açıyorsa, aynı şartları yerine getirmeleri istenseydi. Ev sahiplerinin, işverenlerin tutumları daha önceden uyarılsaydı. Cezayı yaptırımlar uygulanabilirdi. Canını kurtarıp Türkiye’ye sığınan Suriyeliler ülkeye bu kadar pervasızca yayılmasalardı. Suriyeli sığınmacıları kabul ettik, arabalarını kabul etmek zorunda mıydık? Trafikte son model Suriye plakalı araçların zaten sıkışık olan Gaziantep trafiğinde kuralsız yer almaları, nedenler daha da çoğaltılabilir.

Bütün bu olumsuzlukları bir arada düşündüğümüzde devletin gerekli önlemleri almaması, uyanık geçinen Gaziantepli ev sahiplerinin aç gözlülüğü, Suriyelilerin mülteci olduklarını unutmaları bu olayların yaşanmasına zemin hazırladı.

Bu süreçte yetkililer sadece basın suçlandı. Basında haberlerin abartılı yer aldığı söylendi. Basına fırça atmak yerine sorun çözecek tedbirler düşünülmesi, daha doğru olur.

Umarım bundan sonra daha temkinli olunur. Daha büyük tatsızlıklar yaşanmaz.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.