Hava Durumu

Toplu taşımada yer verme

Yazının Giriş Tarihi: 04.02.2014 16:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.02.2014 16:53

Toplu taşıma araçlarında yaşanan sıkıntıları gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.  Toplu taşıma araçlarında yaşlı, hamile ve özürlülere yer verilmesi ile ilgili uyarılar vardır.

Toplu taşıma araçlarında zorunlu olmasa da kimlere yer verilmeli; ayakta duramayacak derecede hasta ve yaşlılar, hamileler, Gaziler ve sakatlar bunlara da isterseniz yer verirsiniz isterseniz vermesiniz bu sizin inisiyatifinizdedir. Bilirsiniz, bu kişilere yer verme toplu taşıma araçlarında yazılı olmasa da sözlü kurallardan biri gibidir. Yer vererek centilmenliği ve iyilik  sergilemiş olursunuz. Yer verdiğiniz kişinin duasını alırsınız.

Son zamanlarda dikkatimi çeken şeyse kadınlara yer vermeyi kendinizce doğru bulmayabilirsiniz. Bunu anlarım. Yaşlı amcalar, teyzeler ayakta zor duruyor. Gençler yerlerinde oturup, ellerinde telefon ya oyun oynuyorlar. Ya müzik dinliyorlar. Bu ne saygısızlık…

Geçenlerde otobüste bir anne gördüm. 12-13 yaşlarında erkek çocuğunu yanına oturtmak için çabalıyor. Çocuk kalkıp yer veriyor. Çocuğu kaşıyla, gözüyle niye kalkıyorsun, diyor. İninceye kadar  kadını gözlemledim. Çocuğa iki dakika rahat vermedi. Ondan sonra erkelerin kabalığından bahsediyoruz. Onları yetiştiren biz kadınlar değil miyiz?

Dönelim kendi konumuza, son zamanlarda  toplu taşıma araçlarında yeni bir akım var. Kapalı bayanlara  yer verme  modası…Kapalı bayanlara özellikle yer vermeye çalışılıyor. Açık bir bayan ayakta olsun, birde kapalı daha genç bir bayan olsun.  Öncelik kapalı bayanlara veriliyor. Neden kapalı olunca ayakta durmak günah mı oluyor?

Nasıl bir zihniyet, nasıl bir düşünce yapısı çözemedim. Gördüğüm, gençler arasında büyüklere saygı gittikçe azalıyor.  Bununla ilgili annelerin, öğretmenlerin telkinlerde bulunması  gerekiyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.