Hava Durumu

YÖNETİCİLİK ATEŞTEN GÖMLEK

Yazının Giriş Tarihi: 02.03.2014 16:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.03.2014 16:52

Tarih boyunca, gelmiş geçmiş bütün kültürlerde idarecilik, “ateşten gömlek” olarak görülmüştür.

 

    Kur’an-ı Kerim’in pek çok ayetinde de idarecilerle ilgi hususlar yer almaktadır. Bunlardan biri de Nisa suresinin 58. ayetidir. Bu ayet-ı kerimenin meali şöyledir: “Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz ki Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”

 

     Emanetle adaleti bir arada zikreden bu ayetin idareciler hakkında indiği rivayet edilmektedir. (İbn Kesir, Tefsir, 1/516)

 

    Bu ayete göre yöneticilik bir emanet olduğu gibi, yönetimde adaleti gerçekleştirmek de bir vazifedir.

 

    Peygamberimiz de bir hadis-i şeriflerinde; "Bir gün adaletle yönetmek, altmış yıl (nafile) ibadetten hayırlıdır." buyurmuşlardır. (Müttakî, Kenzü'l-Ummal, 6/12) 

 

    Hadis kaynak kitaplarından “Buhari”de geçen bir hadis-i şerifte de “İnsanları idare etmeyi üzerine alan bir kimse, kendini ve ailesini düşündüğü gibi yönettiği kimseleri düşünmedikçe kıyamet gününde cennetin kokusunu bile alamaz." buyurulmaktadır.  (Buharî, Ahkâm 8)

 

Evet, yöneticilerin adaletli olmasının önemi ayetlerle dile getirilmiş,idarecilerin pek çoğu bulunduğu konumun sorumluluğundan bi haber yönetiyor.

Evinde para kasası bulunan, aldığı rüşvet ayan beyan ortada olan insanlar serbest bırakılırken, ömrünü ülkeye adayan komutanlar, 6 yıldır suçluluğu ispatlanamayan gazeteci Tuncay Özkan hala içeride yatıyorlar. Göz göre göre yapılan bu haksızlığa herkes göz yumuyor.

Hani nerede idarecinin adaleti, bakan çocuklarına ayrı, Balyoz, Ergenekon'dan yargılananlara ayrı ayrı işliyor.

Bir terslik var ama...

Adaleti çiğneyen devlet adamlarını cezalandırmayan milletler çökmek zorundadır.

HZ. MUHAMMED

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.