Hava Durumu

FREUD’UN GELİŞİM KURAMI

Yazının Giriş Tarihi: 26.07.2021 05:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.07.2021 05:13

 Freud kişilik gelişimini beş döneme ayırmıştır. Bu beş dönem kişilik özelliklerinin oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Freud’a göre her döneme ait sorunlar giderilmelidir. Sorunlar giderilmediğinde kişi ileri yaşlarında o döneme ait sorunları farklı davranışlar şeklinde ortaya koyar. Erken çocukluk döneminde ebeveyn-çocuk ilişkisi çok önemlidir. Ebeveynin çocuğa olan yaklaşımı kişiliğin gelişmesinde önemli rol oynar. Ebeveyn-çocuk ilişkisinde ne kadar sıcak, sevecen, hoşgörülü bir tutum sergilenirse çocuk ileriki dönemlerinde diğer insanlara karşı öyle bir yaklaşımı benimseyecektir. Ama evin içinde katı bir tutum, kavga, hoşgörüsüzlüğe maruz kalıyorsa öğrenilmiş şey ilerleyen dönemlerinde normal karşılamaya başlayacaktır. Bu konuda ebeveynlere büyük rol düşmektedir.

Oral  Dönem (0-1,5 yaş)
Bu dönemde haz bölgesi ağızdır. Emme, ısırma, çiğneme gibi eylemler zevk almayı sağlar. Kişi bu dönemde gereken doyumu sağlarsa bu dönem ile ilgili sıkıntı yaşamaz. Ama erken memeden kesilmesi, bebeğin sık sık emzirilmesi bebeğin gereğinden fazla bu ihtiyaçlarının karşılandığını gösterir ve bebeğin bu dönem ile ilgili sıkıntı yaşamasına sebep olur. Oral dönemde yaşanan sorun ileri ki yaşlarında kişinin aşırı yemek yemesine, madde, sigara, alkol bağımlılığına, tırnak yeme gibi davranışların ortaya çıkmasına sebep olur.

Anal Dönem (1,5-3 yaş)
Bebeğin bu dönemde kasları daha kuvvetli çalışmaya başlar. Bebek dışkısını kontrollü bir şekilde tutmayı ve boşaltımın nasıl sağlıklı bir şekilde yapılacağını öğrenir. Bu dönemde tuvalet eğitimi çok önemlidir. Bebek hazır hissettiğinde bu eğitim zorlanmadan verilmelidir. Geç kalınmış bir tuvalet eğitiminde ilerleyen dönemlerde kişi öfke konusunda sorun yaşayabilir. Dağınık ve umursamaz kişilik özelliklerine sahip olabilir. Bu dönemde sorun yaşamayan bebek kendi ayakları üzerinde durabilen, özenli, üretici bir birey olabilir.

Fallik Dönem (3-6 yaş)
Bu dönem kişinin kendi bedenini ve cinsel organını keşfettiği dönemdir. Bu dönemde oedipus ve elektra karmaşası yaşanır. Oedipus ve elektra karmaşası çocuğun karşı cinsten olan ebeveyne duyduğu yakınlıktır. Bu yakınlıktan dolayı da aynı cins olan ebeveyn tarafından cezalandırılacağı korkusunu yaşar. Bu dönemde ahlaki tutum ile ilgili verilen eğitim çok önemlidir. Cinsellikle ilgili ayıplama, cezalandırılma yerine açıklayıcı ve anlayışlı bir tutum sergilenmelidir. Cinsel kimlik rolleri düzgün bir şekilde açıklanmadığında kişi cinsel kimlik karmaşası yaşar.  Ve suçluluk duyguna çokça zaman temas eder.

Latens Dönem (6-12 yaş)
Bu dönemde kişi kişilik gelişimini tamamlamak için çaba gösterir. Çocuklar kendi hemcinsleri ile oynamak ister. Kızlar Barbie bebek, evcilik  oynamak isterken, erkekler ise araba, top oyunlarına yönelirler. Karşı cinsten çok fazla haz almazlar. Kendilerine değer verildiğini hissettikleri ortamlarda bulunmayı, o kişilerle beraber vakit geçirmekten zevk aldıkları gözlemlenir. Bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçiren çocuk dışa dönük, iletişimi kuvvetli, ilk adımı atmaktan çekinmeyen bir birey haline gelir. Bu dönemde sorun yaşayan kişi ise içe dönük , aşağılık duygusuna temas etmiş bir kişi haline dönüşür.

Genital Dönem (12-18 yaş)
Bu dönemde cinsellik ön plandadır. Karşı cinse yönelimde artış gözlemlenir. Bu dönemde kişi kendi cinsel kimliğini oluşturur. Arkadaşlık ve okula yoğunlaşma, meslek edinme gibi kavramlar önem kazanır. Freud’a göre çözümlenmemiş meseleler bu dönemde tekrar gündeme gelebilir. Eğer çözüme kavuşulmazsa kişi bağımlı bir birey haline gelir, bağımlı olduğu kişiden hiçbir zaman ayrılamayacağını düşünür. Ya da tam tersi bağımsız bir birey haline gelir ve birilerinin söylediği şeylere kulak asmaz. Bu dönem sağlıklı bir şekilde yaşanırsa düzgün ilişkiler kurup, kurduğu ilişkilerde sorun yaşamaz. Yaşasa bile kendini sağlıklı bir şekilde ifade edebilir.
                                                                                                                   KLİNİK PSİKOLOG SERRA YALKIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.