Hava Durumu

KENDİMİZ OLABİLMEK

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2022 08:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2022 08:34

Hep birilerinin beklentilerine göre hayatımızı yaşadık belki de… Gerçekten ne istiyorum? Ne yapmaktan zevk alıyorum? Son zamanlarda kendinize kaç kere bu soruyu sordunuz hiç düşündünüz mü? Başkaları tarafından kabul görmek, sevilmek için aslında istemediğimiz şeyler yapmış olabiliriz. Hoşlanmadığın bir  ortamda bulunmak, arkadaşım bana kırılmasın, üzülmesin diye başka işin olmasına rağmen yanına gitmek gibi durumlarla karşılaşmış kendimize ayıracağımız verimli zamanı başkaları üzülmesin diye kendimizi hiçe saydığımız boşa harcadığımız verimsiz zamanlar olmuştur. Alışkanlık olmuş bir özellik başkalarının beklentilerini karşılamaya çalışmak… Peki ben ne istiyorum gerçekten? Kendi duygu, düşüncelerimize kulak asmadan başkalarının çıkarları doğrultusunda onlar üzülmesin, kırılmasın diye bir yaşam kurmuşuz kendimize.

 

Bu durum tek şekilde değişebilir, başkalarının sizi kabul etmesi değil kendimizi kabul etmemiz önemli. Bir çok hastalığın, kendini sevilmeye değer görmemenin, depresyonun, fiziksel ağrıların çoğunluğu insanın kendini kabullenmemesinden kaynaklı olabilir. Kendi değerinin farkında olmayan bir insan kimseyi sevemez sadece kendini kandırabilir. Kendine değer vermeyen bir insan işinde, arkadaşlık ve aile ilişkilerinde başarılı olamaz. Kendini her zaman yetersiz ve değersiz görür. Başkaları tarafından kabul görmek için hep istemediği şeyler yapıp başarısız çabalama girişimlerinde bulunur. Kendini kabullenme süreci ancak kendi değerinizin farkına varmaya başladığınızda gerçekleşir. Herkesin kimlik arayışı vardır. Ancak gelişime ve değişime açık bireyler bu yolda ilerleyebilirler. Kendi kimliğinizi bulabilmek için neler yapıyorsunuz? Herkesin içinde var olan özellikler var. Amaç o potansiyeli ortaya koyarken doğru şekilde karşı tarafa yansıtabilmek. Kendimizde keşfettiğimiz özellikleri aktarırken bugün ki biz olmamızı sağlayan neler var hayatımızda bunları düşünüp daha sağlam adımlarla ilerlememize yardımcı olacak yeni keşifler de bulabiliriz.

 

Kimsenin istekleri doğrultusunda değil , kendi isteklerimiz doğrultusunda yaşamak… Ailem, kız/erkek arkadaşım istedi bu şekilde giyindim değil, bugün benim canım böyle giyinmek istedi diyebilmektir aslında kendimiz olmak. Gitmem gereken yer var ama bugün kendimi iyi hissetmiyorum o yüzden gitmem gereken yere gidemeyeceğim deyip diğer tercih hakkını kullanabilmek kendin olabilmektir. Kendimiz olabilmek ve kendi isteklerimiz doğrultusunda ilerlemek, kimseye zarar vermeden kendimizi düşünmek ,yaşama tutunmak en önemli hayat felsefem diyebiliriz. Önemli olan kendi duygularımı yaşayıp, düşüncelerimi ifade edebilme özgürlüğüne sahip olmam.

                                                                                                  KLİNİK PSİKOLOG SERRA YALKIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.