Hava Durumu

GAÜN’de TMDK Konferansı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Musikisi ve Devlet Konservatuvarı (TMDK) tarafından 'Dilsiz Kaval, Eğitim Süreci ve Eğitimde Karşılaşılan Problemler' konferansı düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 09:16
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 09:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
GAÜN’de TMDK Konferansı

GAÜN Mavera Turkuaz Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşmacı olarak GAÜN TMDK Öğretim Görevlisi Bayram Kurt yer aldı. Konferansta geleneksel nefesli bir halk çalgısı olan dilsiz kaval hakkında bilgi veren Kurt, dilsiz kavalın geçmişten günümüze kadarki sürecine, yapısal özelliklerine ve kaval eğitiminin önemli noktalarına değindi.
Dilsiz kaval olarak tabir edilen çalgının Anadolu’da Çoban Kavalı olarak adlandırıldığını ifade eden Öğr. Görevlisi Kurt, ”İnsanlık tarihinin neredeyse en eski çalgılarından olan kaval ilk çağ uygarlıklarından beri insanoğlu tarafından kullanılmaktadır. Fakat kesin bir tarih hala bilinmemektedir. Bununla birlikte günümüze ulaşan kalıntılar ile kavak yapımında çeşitli hayvan kemiklerinin kullanıldığını gözlemliyoruz. Örneğin 2008 yılında Almanya Tübinngen Üniversitesinin yaptığı kazı çalışmalarında bulunan 21.8 cm boyunda ve yaklaşık 8 mm çapındaki Kızıl Akbaba kemiğinden yapılma çalgı, bilinen en eski çalgı olarak geçiyor. Tarihi 35000 yıldan eskiye dayandırılan kaval farklı biçimlerde günümüze kadar ulaşmıştır.” dedi.

Aynı neyde olduğu gibi dilsiz kavaldan da ancak doğru dudak açısıyla üflediği vakit ses çıkarılabileceğini vurgulayan Kurt, kaval eğitimine başlama yaşının gitar, piyano veya keman gibi 5-6 yaşlarında olmadığını, dilsiz kavalın tuşlu,telli,yaylı çalgılar  gibi dokunulduğunda ses çıkarmadığı için ancak 13-14 yaşlarında başlamanın ideal olduğunu belirtti.
Ayrıca konferans sonunda GAÜN TMDK Öğretim Görevlisi Bayram Kurt ve konservatuvar öğrencileri tarafından minik bir konser düzenlendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.