Hava Durumu

“Yaşanabilir ücret istiyoruz”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, işveren adına TİSK ve işçiler adına Türk-İş Konfederasyonunun katılımıyla 2 Aralık Pazartesi Günü toplanacak. Gazetemize açıklamalarda bulunan Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca ve DİSK Tekstil İşçileri Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, 2020 yılı için yaşanabilir bir asgari ücret belirlenmesi gerektiğini dile getirdiler.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2019 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2019 21:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Yaşanabilir ücret istiyoruz”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, işveren adına TİSK ve işçiler adına Türk-İş Konfederasyonunun katılımıyla 2 Aralık Pazartesi Günü toplanacak. Gazetemize açıklamalarda bulunan  Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca ve DİSK Tekstil İşçileri Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, 2020 yılı için yaşanabilir bir asgari ücret belirlenmesi gerektiğini dile getirdiler.

Türk-İş Konfederasyonunun 2020 yılı için Asgari Ücret Teklifini anlatan Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, “Türk-İş Sendikası olarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonuna işçiler adına katılıyoruz. 15 üyeden oluşan komisyon ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor. Günümüz Türkiye’sinde döviz kurundan kaynaklı olarak, akaryakıt, gıda ürünlerine aşırı oranda zam geldi. Asgari ücret ile ilgili teklifimiz 2 bin 526 lira oldu. Piyasada açıklanan enflasyon rakamları ile yaşanan enflasyonun örtüşmediğini görüyoruz. Bu da halk tarafından açık şekilde görülüyor ve dillendiriliyor. Yaşanan enflasyon ile açıklanan enflasyonun doğru dillendirilmesi, refah payının verilmesi gerekiyor.  

“VERGİ ALINMAMALI”

Sözlerini sürdüren Sarıca, “Yaşanan enflasyon emekçilerin yaşam koşullarını olumsuz etkiliyor. Konfederasyonumuz tarafından asgari ücretin 2 bin 526 lira olarak değerlendirilmesi, zaruri giderlerin karşılanmasına yöneliktir. Adaletli bir asgari ücret emekçilerin yaşam koşullarına göre oluşturulabilir. Açıklanan enflasyon rakamları üzerinden zam verildiğinden doğru bir tespit yapılamayacaktır. Öte yandan asgari ücretli çalışanların yüzde 20 vergi dilimine alınması doğru değil. 1milyona yakın imza topladık. Hükümet asgari ücretli çalışanlardan vergi almamalı” diye konuştu.

“KRİZİN FATURASI EMEKÇİYE”

DİSK Tekstil İşçileri Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Toplantıda Hükümet Temsilcisi olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrük Selçuk, TİSK Temsilcileri ve Türk-İş Konfederasyonunun katılımıyla toplanacak. Yapılacak olan toplantıda hükümet temsilcisinin tarafsız olduğuna inanmıyoruz. O masa daha kurulurken ikiye karşı bir olarak kuruluyor. Hükümet ve işverenlerin aynı tarafta olduğunu düşünüyoruz. Baktığımız zaman belirlenecek olan ücret ile bir yıl boyunca geçinmek durumunda kalacak olan emekçiler ve onların aileleri, kısacası 20 milyon insanı ilgilendiren bir masada işçiler adına tek bir temsilci bulunuyor. Ekonomi politikalarını belirlerken, işverenlere ayrıcalık tanıdığı için hükümetin tarafsız olduğuna inanmıyoruz. Elektrik, doğalgaza zam yaparak, dolaylı ve doğrudan vergilerle ekonomik krizin faturasını emekçilere yükleyen iktidarın, tarafsız olması beklenemez. Biz asgari ücretin böyle bir masada belirlenmesine karşıyız.”

“YAŞANBİLİR BİR ÜCRET BELİRLENMELİ”

Ekonomi Bakanlığı tarafından enflasyon oranına göre zam oranının belirleneceğini söyleyen Türkmen, “Enflasyon oranları yüzde 8 olarak açıklandı. Açıklanan oranların gerçek enflasyon oranları ile örtüşmediğini biliyoruz. Son bir yıl içerisinde emekçilerin en temel tüketim maddeleri başta olmak üzere elektrik, doğalgaz gibi ürünlere gelen zamların ortalaması yüzde 30-40’larda. Asgari ücrete yapılacak olan zammın enflasyon rakamları göz önüne alınarak yüzde 40-50 oranında zam yapılması gerekiyor. Emekçilerin kayıplarının karşılanması için böyle bir zam oranı şart. Bu noktada toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonundan emekçilerin lehine sonuç alınabilmesi için işçilerin, emekçilerin, emek örgütlerinin, işçiden yana olan siyasilerin bir araya gelmesi gerekiyor. Tüm tarafların bir araya gelerek, yaşanabilir bir asgari ücret belirlenmesini ve asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.