Hava Durumu

Fiyatlara yetişemiyoruz…

Türkiye genelinde 2021 yılının son günlerinde dolar kurundaki artış sebebiyle birçok hizmet ve ürüne yüzde 100'e varan zamlar gelmişti. Dolar düşmesine rağmen indirilmeyen fiyatlara, doların yükselmesi ile birlikte yeniden zamlar uygulanıyor. 2022 yılının ilk ayında artık zamlara da zam geliyor...

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2022 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2022 18:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Fiyatlara yetişemiyoruz…

2021 yılının son aylarında dolar kuru 18 TL'yi geçerek rekorlar kırmış, temel gıda malzemeleri başta olmak üzere birçok mal ve hizmete yüzde 100'ü aşan zamlar yapılmıştı. Yapılan zamların doların düşmesi ile birlikte geri alınmasını bekleyen vatandaşlar yeni zamlar ile karşı karşıya kaldı. 10 TL bandına düşen dolar, marketteki raflardaki fiyatların geri alınmasına yetmedi. 2022 yılı Ocak ayı itibariyle akaryakıt, elektrik ve doğalgaz zamlarının yanı sıra doların 13 TL'yi aşması yeniden zam olarak döndü. Marketlerdeki etiketlere gün gün fiyat artışları yansıtıldı, yansıtılmaya da devam ediyor.

ETİKETLER ZAMLAR İÇİN DEĞİŞTİRİLİYOR

Özellikle yağ, tuvalet kağıdı, un, şeker, süt ve süt ürünlerine yapılan zamlara 2022 yılının başında da yeni zamlar eklendi. Vatandaşlar doların düşmesi ile indirim beklerken etiketler yine zamlar için değiştirildi.

İŞLETMELERE CEZA KESİLİYOR

Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri, kent genelinde bulunan zincir marketlerde raf etiket fiyatı ve kasa fiyatları konusunda denetim gerçekleştirmişti. Ürün fiyatlarında vatandaşları yanıltıcı uygulamaların önüne geçmek amacıyla zabıta ekipleri, şehir genelinde zincir marketlerde denetimlere çıktı. Toplamda 30 yaya ve motorize ekiple yapılan denetimlerde 233 işletme denetlendi. Ürün gramajı, fiyat ve irsaliye karşılaştırması, tüketim tarihi ve diğer kurallara uygunluk konularında yapılan denetimlerde etiket fiyatı ile kasa fiyatı uyuşmayan, tüketiciyi yanıltmaya yönelik etiketlerle faaliyet gösteren işletmelere idari yaptırım uygulandı. Olumsuzluk tespit edilen 90 iş yerinde ekiplerce işlem yapılarak tutanak tutuldu, idari para cezası kesildi.

CEZALAR CAYDIRICI OLUYOR MU?

Kesilen cezalara rağmen zincir ve yerel marketlerde fiyat artışlarının önüne ise bir türlü geçilemiyor. Asgari ücretlinin, yılbaşında aldığı maaş zammı, ürün ve hizmetlere gelen zamlarla birlikte Ocak ayında eridi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.