Hava Durumu

650 gündür grevdeler

İşçilerin sesini duyan yok

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2019 19:35
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2019 20:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
650 gündür grevdeler

2017 yılı Ağustos ayında Babacanlar Kargo firmasında çalışan 9 işçi darp edilerek işten atılmıştı. Aradan geçen 650 günlük süreçte işçilerin direnişleri sürerken, yerel mahkeme ve üst mahkemeden işçilerin işlerine geri dönüşleri ile ilgili çıkan karar işveren tarafından uygulanmadı. İşverenin kaçak işçi çalıştırdığına dair Gaziantep Valiliği başta olmak üzere yapılan şikayetler sonuçsuz kalırken, 650 günden bu yana işe geri dönüş için mücadele veren işçilerin durumuna Gaziantep Valiliği başta olmak üzere kentin vekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilerin gelenlerinin sessiz kalması akıllarda soru işaretlerine neden oluyor.

TümTis Sendikasına bağlı 9 işçi 2017 yılı Ağustos ayında çalıştıkları Babacanlar Kargo şirketinden darp edilerek işten atılmışlardı. 9 işçinin darp edilerek işten atılması ile başlayan süreçte mahkeme işçilerin işe geri dönüşü kararı vermesine rağmen işveren bu karara uymamış, işçilerin tazminatlarını ödemişti.  Gelinen noktada 2017 yılından bu yana işe geri dönmek için mücadele vere işçilerin durumuna ilişkin kentin ileri gelenlerinin duyarsız kalması tepkilere neden oluyor. TümTis Sendikası Genel Başkanı Kenan Öztürk ve TümTis Sendikası Şube Sekreteri Mahmut Canyurt, konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundular.

DİRENİŞ SÜRÜYOR

TümTis Sendikası Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Sendikamıza bağlı 9 işçinin Babancalar Kargo önündeki bekleyişleri devam ediyor. Mahkemeyi kazanmamıza rağmen 9 işçinin işe geri dönüş işlemleri halen yapılmadı. İşveren mahkeme kararına uymuyor, işçilerimizin bekleyişleri sürüyor. 600 günden fazla bir süredir arkadaşlarımız işe geri dönebilmek adına direnişlerini sürdürüyorlar.”

YASA DIŞI ŞEKİLDE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile görüşme yaptıklarını söyleyen Öztürk, “İşçilerin durumuna ilişkin 15 gün önce Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile bir görüşmemiz oldu. Şahin, tarafların bir araya getirilmesi ve sorunun çözümü konusunda yardımcı olacağını ifade etti. Ancak geçen süreçte herhangi bir gelişme olmadı. İşverenin tüm iddiaları mahkeme tarafından çürütüldü. İşçilerin haksız yere işten atıldığını, sendikal nedenlerle iş haklarının fesih edildiği ve işe geri alınmaları konusunda mahkemeden karar çıktı. İşveren mahkeme kararlarını tanımıyor, yasa dışı bir şekilde sigortasız mülteci işçileri çalıştırıyor. Bu işçilerin kaçak olarak çalıştırıldığı ile ilgili yapmış olduğumuz başvurulara rağmen iş yerinde kaçak işçiliğin önlenmesi konusunda bir çalışma yapılmadı. İşveren yasa dışı şekilde çalışmalarını sürdürüyor.”

KAMU KURUMLARI GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELİ

Kentin ileri gelenlerinin duyarsız kalmaması gerektiğini savunan Öztürk, “Kentin ileri gelenleri, valimiz, belediye başkanımız bu sorunun çözümü ile ilgili adım atmaları gerekiyor. İŞKUR ve diğer kamu kurumlarının kaçak işçi çalıştıran bu işletme ile ilgili görevlerini yapmaları gerekiyor. Hem işçiler mağdur ediliyor, işveren vergi ve sigorta primi ödemiyor. Sigortasını ödeyen işverenlere karşı haksız bir rekabet ortaya çıkıyor. Kamu kurumlarının görevlerini yapmalarını istiyoruz” diye konuştu.

YETKİLİLER DUYARSIZ

TümTis Sendikası Gaziantep Şube Sekreteri Mahmut Canyurt, “2017 yılında bir Babacanlar Kargo’da bir örgütlenme çalışması başlattık. Her yerde olduğu gibi işveren durumdan haberdar olunca işçilerimiz ile ilgili sıkıntılı süreç başladı. İlerleyen süreçte 9 işçimiz darp edilerek, işten atıldılar. İşveren Suriyeli göçmen işçileri işe aldı. Bu işçiler sabah erken saatlerde başlayıp mesai kavramı olmadan çalışıyorlar. Bununla ilgili Gaziantep Valiliği başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi, SGK İl Müdürlüğü gibi ilgili kurumlara başvurularda bulunduk. Gaziantep’i yöneten Vali ve Belediye Başkanının buradaki haksızlığa karşı duyarsız kalıyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile yapılan görüşmede tarafların bir araya getirilmesi ve çözüm üretilmesi konusunda çalışma yapılacağı söylendi. Gelinen noktada herhangi bir çalışma yapılmadı.”

İŞVEREN KARARI UYGULAMIYOR

Yerel mahkeme tarafından işçilerin sendikal gerekçelerle işten atıldığının belirlendiğini söyleyen Canyurt, “Yerel mahkemenin kararının ardından bir üst mahkemeye gidildi. Üst mahkemede de karar netleşmeye başladı. 4 üyemiz ile ilgili işe dönüş kararı verildi. Ancak işveren mahkeme kararını uygulamadı. Arkadaşlarımıza mahkeme tarafından belirtilen ödeme yapıldı. Bizim amacımız arkadaşlarımızın işe iadelerinin yapılması yönünde idi. İşveren halen kararı uygulamıyor.”

SORUNUN ÇÖZÜMLENMESİ GEREKİYOR

2017 Ağustos ayından bu yana direnişin devam ettiğini ifade eden Canyurt, “Arkadaşlarımız o günden bu yana direnişlerini sürdürüyorlar. Buradan kentin valisine ve Belediye Başkanına çağrıda bulunmak istiyorum: Bir an önce tarafları bir araya getirilerek bu sorunun çözümlenmesi gerekiyor. Bizim amacımız, işçilerimizin sendikal düzende işlerine geri dönmeleridir. Bizim bu konuyu çözmek istiyoruz. Ülkemizde sendikalı olmak anayasal hak ancak, arkadaşlarımız sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılıyorlar. Arkadaşlarımız 2 yıla yakın bir süredir, 650 günden bu yana direnişlerini sürdürüyorlar. Asıl olan işçi kardeşlerimizin işlerine geri dönmesi yönündedir” şeklinde konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.