Hava Durumu

Bebek Ölümlerinde Zirvedeyiz

Metropol şehirlerden olan Gaziantep’te, bebek ölümleri gündemden düşmüyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2024 20:21
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2024 20:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Bebek Ölümlerinde Zirvedeyiz

TÜİK verilerine göre Bebek ve 5 yaş atı çocuk ölümlerinin en yüksek olduğu iller arasında ilk 5’te yer alan Gaziantep’te, yalnızca 1-14 Mart tarihleri arasında 54 bebek hayatını kaybetti. Özellikle Suriyeli Mülteci bebek ölümlerinin yüksek olması, ‘’Bebekler neden ölüyor?’’ sorusunu gündeme getirdi.

Türkiye’nin en büyük şehirleri arasında yer alan Gaziantep’in nüfusu her geçen gün artıyor. Yoğun göç alan, gayri resmi rakamlara göre 500 bin Suriyeli Mültecinin yaşadığı Gaziantep’te bebek ölümlerinin önüne geçilemiyor. Her yıl yüzlerce bebek ve 5 yaş altı çocuğun hayatını kaybettiği kentte, bebek ölümlerinin önüne geçilmesi için yapılan çalışmalarda yetersiz kalıyor.

2021 Yılında 10 Bin 364 Kişi Hayatını Kaybetmişti

İstatistik verilerinde gündem olmaya devam eden Gaziantep bebek ölümlerinde de ilk sıralarda… Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden faydalanarak Dünyanın Verisi tarafından hazırlanan ‘2022 Yılı İllere Göre Türkiye’de Ölüm Verileri’ listesinde ilk 3’te yer alan Gaziantep bebek ölümlerinde listeden düşmüyor. 2021 verilerine göre 10 bin 364 kişinin hayatını kaybettiği Gazi şehirde 2022 yılında genel ölüm sayısı 8 bin 853 olarak kayıtlara geçerken bebek ölümlerindeki oranlar da gözden kaçmadı.

633 Bebek Yaşamını Yitirdi

Dünyanın Verisine göre 2022 yılında 9 bin 522 bebek hayatını kaybetti. Bebek ölümlerinin en fazla yaşandığı şehir ise İstanbul oldu. 2022 yılında İstanbul’da bin 171 bebek hayatını kaybetti. İstanbul’u Şanlıurfa ve Gaziantep takip etti. 2022 yılında Gaziantep’te 633 bebek yaşamını yitirdi. Bu sayı ile Gaziantep, bebek ölümlerinde 3’üncü sırada yer aldı. Kentte bebek ölüm hızı binde 15,93 oldu. Gaziantep bu oranla ise Türkiye'de bebek ölümlerinin bebek doğumlarına oranla en yüksek olduğu iller arasında ilk 3’te yer aldı.

5 Yaş Altı Ölümlerde De Zirvedeyiz

TÜİK verilerinde 5 yaş altı çocuk ölümlerine ilişkin veriler de yer aldı. Buna göre, 2022 yılında Türkiye’de 5 yaş altı 11 bin 560 çocuk hayatını kaybetti. En fazla ölümün yaşandığı il İstanbul olurken, İstanbul’u Şanlıurfa ve Gaziantep takip etti. Gaziantep’te 2022 yılında hayatını kaybeden 5 yaş altı çocuk sayısı 725 oldu. Kent bu ölüm sayısı ile çocuk ölümlerinde de ilk üçte yer alırken, 5 yaş altı çocuk ölüm oranı ise binde 18,30 oldu. Kent bu ölüm oranı ile Türkiye’de 4.sırada yer aldı.

Bebek Ölümleri Neden Yüksek?

Suriyeli mülteci bebek ölümlerinin yüksek olduğu kentte, TÜİK verileri yalnızca Türk vatandaşlarının bebeklerini kapsıyor. Suriyeli Bebek ölümlerinin de bu istatistiklere dahil edilmesi halinde Gaziantep, Bebek ve 5 yaş altı çocuk ölümlerinin en yüksek olduğu kent olacak.

14 Günde 54 Bebek Yaşamını Yitirdi

Gaziantep’te 2024 yılında da bebek ölümleri gündemden düşmüyor. Mart ayının 14 günlük döneminde kentte 54 bebek yaşamını yitirdi. Bebek ölümlerinde Suriyeli Mülteci bebek ölümlerinin yüksek olduğu gözlendi. TÜİK verilerinde yer almayan mülteci bebek ölümlerinin de eklenmesiyle Gaziantep, bebek ölümlerinde Türkiye’de ilk sırada yer alacak gibi…

Kötü Beslenme Ve Bakımsızlık İlk Sırada

Bebek ölümlerinin nedenlerine bakıldığında ise genelde kötü beslenme ve bakımsızlık olarak öne çıktığı görülüyor. Hayat pahalılığının her geçen gün arttığı kentte, anne ve bebek sağlığının korunması oldukça güç görünüyor…  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.