Hava Durumu

Her Dört Seçmenden Biri Sandığa Gitmedi

414 Bin 718 Seçmen Sandığa Gitmedi…

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2024 22:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2024 22:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Her Dört Seçmenden Biri Sandığa Gitmedi

Gaziantep’te 31 Mart Yerel Seçimleri kadar seçmenin sandığa gitmemesi de gündem oldu. Son yılların en düşük katılımlı seçiminde 414 bin 718 seçmen sandığa gitmedi. Yüzde 70,76 seviyelerinde gerçekleşen katılım oranı, seçmenin tepkisini de gözler önüne serdi.

31 Mart Pazar günü yaşanan Yerel Seçimlerinde Gaziantep’te tarihi gelişmeler yaşandı. 20 yıldır AK Partili Belediyelerin iktidarda bulunduğu kentte belediyelerde büyük değişim yaşandı. AK Parti’nin elinde bulunan Şehitkamil, Nizip, Yavuzeli Belediyeleri CHP ve Yeniden Refah Partisi’ne geçti. 2019 Yerel Seçimlerinden bu yana Büyükşehir ve 8 ilçe belediyesini elinde bulunduran Cumhur İttifakı, 5 ilçede seçimleri kaybetti.

5 İlçede El Değiştirdi
Gaziantep’te ilçe belediyelerinde de değişim yaşandı. Şehitkamil Belediyesi’nde 3 dönemdir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Rıdvan Fadıloğlu rakibi CHP’li Umut Yılmaz’a yenildi. Şehitkamil Belediyesi’nin yanı sıra Oğuzeli’nde Bekir Öztekin, Araban’da Mehmet Özdemir, Nurdağı’ndan Mehmet Yıldırır, Nizip’te Ali Doğan, Karkamış’ta Mustafa Güzel, Yavuzeli’nde Mehmet Kaya seçimleri kazanan isimler oldu. Bu seçim sonucuyla birlikte kentte 7 belediye başkanı da değişti.

Belediye Sayısı 5’e Düştü
Kentte daha önce Büyükşehir Belediyesi ve 8 ilçe belediyesini elinde bulunduran Cumhur İttifakı, oy oranlarındaki düşüş ile Büyükşehir ve 4 ilçe belediyesini kazanabildi. Oğuzeli ve Yavuzeli’nde seçimleri Yeniden Refah Partisi kazanırken Nizip ve Şehitkamil’de ise ipi göğüsleyen parti CHP oldu. MHP ile CHP adayının yarıştığı Karkamış’ta ise seçmen tercihini bir kez daha CHP’den yana kullandı.

Seçmen Sandığa Gitmedi
Seçimlerde en çok dikkat çeken konu ise Gazianteplilerin sandığa gitmemesi konusu oldu.2024 yılı itibariyle 1 milyon 393 bin 956 seçmenin bulunan kentte, seçimlere katılım azaldı. 2019 Yerel Seçimlerinde yüzde 78,76, 2023 Genel Seçimlerinde ise yüzde 85,68 olan katılımcı sayısı yüzde 29 oranında azaldı. Kentte 414 bin 718 seçmen sandığa gitmedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.