Hava Durumu

Yıkılmamak İçin Günlerce Direndi

Gazi Mahallesinde 6 Şubat depreminde ciddi hasar alan ve yıkımına karar verilen bu bina yıkılmamak için günlerce direndi.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2023 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2023 16:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Yıkılmamak İçin Günlerce Direndi

Derslere konu olacak binanın direnci için uzmanlar, statik proje başarısını gösterirken, bu binayı yıkıma götüren nedenin ise imalat hatası olduğunu belirttiler.
Depremde ciddi hasar alan ve binanın otopark giriş kısmında bulunan taşıyıcılardan 4’ünde patlama tespit edildiğinden söz konusu taşınmaz ağır hasarlı olarak değerlendirilerek yıkım kararı alındı. Ancak bina yıkılmamak için günlerce direndi. 4 günde yıkımı tamamlanan binada beton kalitesinin C10-C12 dolaylarında olduğu, ancak mukavemet sağlayıcı demirin yapının imal edildiği tarih ve koşullara göre (bölgedeki yapılar dikkate alındığında) yoğun şekilde kullanıldığı tespit edildi. 

Çimento Oranı Yetersiz

Uzmanlar, “Beton dayanımında çimento oranını yetersiz. Ancak kullanılan demir için ise günün şartlarına göre çok yoğun şekilde kullanılmış. Günümüz şartlarında bile bu tarz yapılarda Metrekareye 30-35 kilo demir olması gerekirken, kamu binalarında metrekareye 38-42 çıkarken burada o zamanda 28-30 kilo arasında demir kullanılmış” dediler.

Statik Proje Çok İyi
İmalat hataları olmasaydı binanın ömrünün 100 yılı tamamlayabileceğini dile getiren uzmanlar, imalatta başlayan hatalar zincirinin binayı yıkılacak noktaya getirdiğini belirtti. Uzmanlar, “Bina deprem anında s kuvvetinin de etkisiyle ciddi deformasyona uğratmış, kolonlarda ciddi deformasyona ulaştırmış. Ama biz perdeleme sisteminde statik proje olarak yapan adama saygı duymalıyız. Statikçinin yapmış şolduğu kolonlama sistemi depremde görevini görmüş ayakta kalmış, statikçisi iyiymiş, ancak darbeyi imalattan dolayı almış.” dediler.

Ciddi Deformasyona Uğradı

Uzmanlar, “Bina depremin vermiş olduğu S kuvvetinin de etkisiyle ciddi deformasyona uğramış. Bu bodrum katında bulunan taşıyıcılarda bariz bir şekilde gözlenmiştir. Ama biz kolonlama / perdeleme sisteminde statik proje olarak yapan adama saygı duymalıyız. Binanın çekirdeğini oluşturan merdiven ve asansör sistemi statikçi tarafından güzel tasarlanmış. Statikçinin yapmış olduğu kolonlama sistemi depremde görevini görmüş ve ilgili taşınmaz ayakta kalmış. İnsanları tahliyeye imkân sunmuş.  Statikçisi iyiymiş, ancak darbeyi imalattan ve de bölgenin en büyük sorunu olan zemin sıvılaşmasından dolayı almış” dediler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.