Hava Durumu

Haber siteleri, BİK’e tabii olacak…

Yeni Basın Kanunu yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Komisyonda kabul edilen ilk 14 maddeye göre İnternet haber Siteleri Basın İlan Kurumu (BİK) denetimlerine tabi olacak. Süreli yayınların çıkarılması için kaydedilmek üzere verilecek beyanname de artık Cumhuriyet Başsavcılığı yerine Basın İlan Kurumuna verilecek.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2022 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2022 19:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Haber siteleri, BİK’e tabii olacak…

Gaziantep Ak Parti Milletvekili M. Sait Kirazoğlu’nun da imzasının bulunduğu Basın Kanunu'nda değişiklik hususunda hazırlanan 40 maddelik yasa teklifi Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oylarıyla meclis başkanlığına sunulmuştu. Kanun Teklifinin 14 maddesi daha TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

Yalan haberle mücadele konusuna ilişkin düzenlemelerinde içerisinde bulunduğu teklifle; internet haber siteleri de süreli yayınlara dâhil edilecek. Haber siteleri üzerinde yapılan değişiklikler bunlarla sınırlı kalmayacak.

İNTERNET HABER SİTELERİNE YENİ DÜZENLEME

İnternet haber sitesi, İletişim Başkanı, İletişim Başkanlığı, Basın Kartı Komisyonu, medya mensubu, enformasyon görevlisinin tanımı da düzenlemede yer buluyor. İnternet haber sitelerinde, faaliyet gösterdiği iş yeri adresi, ticari unvanı, elektronik posta adresi, iletişim telefonu ve elektronik tebligat adresi, yer sağlayıcısının adı ve adresi, kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve "iletişim" başlığı altında bulundurulmasına karar verildi. İnternet haber sitelerinde bir içeriğin ilk kez sunulmaya başlandığı tarih ile sonraki güncelleme tarihleri, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde içeriğin üzerinde belirtilecek.

BASIN İLAN KURUMUNA VERİLECEK

Basın duyurularının ve yargı organlarınca verilen yayın yasağı kararlarının hızlı ve etkin şekilde tebliğinin sağlanması amacıyla; süreli yayınların çıkarılması için kaydedilmek üzere verilecek beyanname artık Cumhuriyet Başsavcılığı yerine Basın İlan Kurumuna verilecek. Kayıt için verilen beyannamede elektronik tebligat adresi de gösterilecek. Basın İlan Kurumu yayımın durdurulmasını talep edebilecek.

Yayım durdurma müeyyidesi internet haber siteleri bakımından uygulanmayacak. İnternet haber sitesinin hükme uymaması halinde Basın İlan Kurumu 2 hafta içinde eksikliğin giderilmesini veya gerçeğe aykırı bilgilerin düzeltilmesini internet haber sitesinden isteyecek. İstemin yerine getirilmemesi durumunda Basın İlan Kurumu internet haber sitesi vasfının kazanılmadığının tespiti amacıyla asliye ceza mahkemesine başvuracak. Mahkeme, en geç 2 hafta içinde kararını verecek.

Başvurunun kabul edilmesi halinde internet haber siteleri için sağlanabilecek resmi ilan ve reklam ile çalışanlarının basın kartına ilişkin hakları ortadan kalkacak. İnternet haber sitesi için sağlanan hakların ortadan kaldırılması, bu kanun veya ilgili mevzuat uyarınca öngörülen yaptırımların uygulanmasına engel teşkil etmeyecek.

BASIN KARTLARININ NİTELİĞİ VE TÜRLERİ BELİRLENDİ

Teklifle basın kartı başvurusu, niteliği ve türleri de belirlendi. Buna göre, basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığına yapılacak. Basın kartı, resmi nitelikte bir kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Basın kartı türleri göreve bağlı, süreli basın, geçici basın, serbest basın, sürekli basın kartları şeklinde belirlendi.

Göreve bağlı basın kartı; Bir medya kuruluşuna bağlı olarak çalışan Türk vatandaşı medya mensuplarına ve enformasyon görevlilerine verilirken, süreli basın kartı, görev alanı Türkiye'yi kapsayan yabancı medya mensuplarına verilen basın kartını, geçici basın kartı, görev alanı Türkiye'yi kapsamamakla beraber geçici bir süreyle Türkiye'ye haber amaçlı gelen yabancı medya mensuplarına verilmek kaydıyla tanımlanacak.

Serbest basın kartı, geçici bir süreyle çalışmayan veya yurt dışında serbest gazetecilik yapan medya mensuplarına verilen basın kartı niteliğini taşırken ‘Sürekli’ basın kartı; en az 18 yıl mesleki hizmeti bulunan medya mensupları ve enformasyon görevlilerine ömür boyu verilen basın kartını ifade edecek.

KOMİSYON 9 ÜYEDEN OLUŞACAK

Basın Kartı Komisyonu’nun 9 üyeden oluşması planlanırken komisyonda, başkanlığı temsilen 2 üyenin yanı sıra işçi sendikası şeklinde faaliyet gösteren sendikalardan basın kartı sahibi üyesi en fazla olan sendika tarafından belirlenecek bir üye ile iletişim fakültesi dekanları veya basın kartı sahibi gazeteciler arasından Başkanlıkça belirlenecek bir üye de yer alacağı öğrenildi.

Komisyon üyelerinin görev süreleri 2 yıl olarak belirlenirken süreci dolan üyelerin ise yeniden seçilebilme hakları bulunuyor.

SEKTÖR RAHATLAYACAK MI?

Gaziantep yerel basının en büyük sorunlarından bir tanesi ise, haftalık gazetelerin ve internet haber sitelerinin her geçen gün kontrolsüz bir şekilde çoğalması. Bambaşka bir meslek icra eden şahısların prestij ve itibar gibi konularda ön plana çıkmak amacıyla basını çıkarlarına alet etmesi sonucunda fazlalaşan sıkıntılar, basın sektöründeki işleyen çarkı durma noktasına getirmişti. Yeni yasa teklifinin onanması durumunda, ‘Sektör rahatlık kazanacak mı?’ soruları gazetecilerin gündemine oturdu.

YEREL BASIN İÇİN VERİLEN SÖZLER TUTULACAK MI?

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Ali Şahin'in koordinesiyle gerçekleşen toplantıda basının yaşadığı sorunların çözümü için ortak hareket edilmesi kararı alınmıştı, alınan karar ile Gaziantepli vekiller, yerel basının sorunlarını çözeceklerine dair sözler verilmişti.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, "Biz, sorunlar olduğunu biliyorduk ama bu kadar olduğunun farkında değildik. Siz bunları bize anlattığınız, biz de bunun takipçisi olacağız" derken MHP Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan, milletvekilleri olarak her türlü desteğe hazır olduklarını söyleyerek, "Sorunları not aldık. Artık, sizler kadar bizler de konuya vakıfız. Bu bağlamda, bunların çözümü için yerel ve genelde ne yapılması gerekiyorsa yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

M. TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.