Hava Durumu

“15 günlük süre kaldırılmadı”

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü yürürlükten kaldırıldı. Yürürlükten kaldırılan ilgili maddeye ilişkin sosyal medya üzerinden yayılan yanlış bilgi araç almak istene vatandaşların kafalarında soru işaretlerine neden oldu.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2019 19:20
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2019 20:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“15 günlük süre kaldırılmadı”

13 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırıldı. İlgili madde sosyal medya üzerinde tartışmalar neden oldu. Sosyal medya üzerinde yayılan bilgide ilgili maddenin kaldırılması ile birlikte yeni araç alımlarında araç sigortasının yaptırılması için verilen 15 günlük sürenin kaldırıldığı ve trafik sigortası yapılmaması halinde satış işleminin yapılamayacağı iddia edildi.

DÜZENLEME YAPILDI

Söz konusu iddia sigorta şirketlerinde de kafa karışıklığına neden olurken, Sigortacılar Birliği’nde yapılan toplantı sonrasında Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü kaldırılması ile ilgili madde aydınlığa kavuştu. Söz konusu maddeye ilişkin Sigorta Acenteler Birliğinden yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere, 13 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır. Söz konusu hüküm, daha önce trafik sigortası bulunan araç sahiplerinin sıfır ya da ikinci el yeni araç alması durumunda uygulanacak indirim ve sürprimi düzenlemektedir.”

“15 GÜNLÜK SÜRE KALDIRILMADI”

“Diğer yandan, özellikle sosyal medyada, trafik sigortasında indirim uygulamasının sona erdiği, yeni işletene verilen 15 günlük sürenin azaltıldığı veya iptal edildiği gibi yanlış haberler yayınlanmaktadır. İkinci el araç satışında aracı yeni alan kişinin eski trafik sigortasını 15 gün süre ile kullanabilmesi uygulaması halen devam etmekte olup, bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Ayrıca, daha önce araç sahibi olan bir kişinin yeni araç alması halinde yapılan indirim ve sürprim uygulamaları da devam etmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ile yapılan şifahi görüşmede söz konusu değişiklik ile; prim artırım ve indirim sisteminin kişinin lehine olacak şekilde düzenlenmesinin amaçlandığı ve 1 Eylül 2019 tarihine kadar ilgili mevzuat düzenlemesinin yapılacağı ifade edilmiştir. Süreç Birliğimiz Sigorta Acenteleri İcra Komitesi tarafından hassasiyetle takip edilmektedir. Bu çerçevede, Birliğimiz ve diğer yetkili kurum/kuruluşlar haricinde yapılan açıklamalara itibar edilmemesi tavsiye olunur” ifadelerine yer verildi.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.