Hava Durumu

Beklentilerin altında kaldı…

Sağlıkta Şiddetin Önlenmesine ilişkin yasa düzenlemesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Düzenlemeye ilişkin açıklamada bulunan Gaziantep –Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, Sağlıkta Şiddetin Önlenmesine yönelik düzenlemenin yapılmasını olumlu karşıladıklarını ancak çok sayıda sağlık çalışanının bu süreçte sağlıkta şiddet olaylarına maruz kaldığını belirtti. Sürücü, “Sağlıkta Şiddet Yasası, gecikmiş olan bir uygulamadır, bizim tarafımızdan olumlu karşılansa da beklentilerin altındadır” açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2020 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2020 19:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Beklentilerin altında kaldı…

Sağlıkta Şiddetin Önlenmesine ilişkin yasa düzenlemesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Düzenlemeye ilişkin açıklamada bulunan Gaziantep –Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, Sağlıkta Şiddetin Önlenmesine yönelik düzenlemenin yapılmasını olumlu karşıladıklarını ancak çok sayıda sağlık çalışanının bu süreçte sağlıkta şiddet olaylarına maruz kaldığını belirtti. Sürücü, “Sağlıkta Şiddet Yasası, gecikmiş olan bir uygulamadır, bizim tarafımızdan olumlu karşılansa da beklentilerin altındadır” açıklamasında bulundu.

TBMM Genel Kurulunda, Sağlıkta Şiddetin Önlenmesine ilişkin düzenleme, Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ‘ne eklendi. Sağlıkta Şiddetin önlenmesine ilişkin önergeye göre, Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık personeli ile yardımcı sağlık personeline karşı, görevleri sebebiyle işlenen, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında, ilgili kanunlara göre tayin edilecek cezalar yarı oranında artırılacak. Söz konusu suçlarda, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak. Şiddetin vuku bulduğu sağlık kuruluşunda, faile veya yakınına mağdurun verdiği hizmeti verebilecek başka sağlık personeli ve yardımcı sağlık personeli bulunması halinde, hizmet ilgili diğer personel tarafından verilecek.

MÜCADELEDE SONUÇ ALINDI

Geçtiğimiz gün TBMM gündemine alınarak yasalaşan Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi düzenlemesine ilişkin Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, değerlendirmelerde bulundu.  Sürücü, “Türk Tabipler Birliği tarafından hazırlanan teklif ile yasalaşan teklif arasında farklar var. Böyle bir süreçte Sağlıkta Şiddet Yasası teklifi verilmesini ve meclisten geçmesini olumlu buluyoruz. Sağlıkta Şiddetin önlenmesi ile ilgili mücadelemiz yıllardır devam ediyordu. Bu mücadelede bir sonuç almış olduk.”

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

Yasal düzenlemeye ilişkin açıklamalarını sürdüren Sürücü, “Hakaret, tehdit ve yaralama suçlarının Ceza Kanununda karşılığı olan cezalar var. Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi Yasasında, cezaların yarı oranında artırılması, hapis cezalarının ertelenmemesi  ve bu suçların mağduru olan sağlık çalışanlarının görevden çekilmesine yönelik bir düzenleme kabul edildi. TTB olarak, sağlık çalışanlarına karşı işlenmiş tüm şiddet uygulamalarına verilen cezaların, mevcut yasada var olan cezanın iki katına çıkarılması yönünde talepte bulunmuştuk. Beklentilerimizi karşılayan bir şiddet yasası değil ama sonuç itibariyle yasayı onaylıyoruz.  Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi ile ilgili mücadelemiz devam edecek. İlerleyen süreçte uygulamanın nasıl olacağını göreceğiz.”

“TTB’NİN ÖNERİLERİ DİKKATE ALINMALI”

TTB tarafından hazırlanan raporda, Sağlıkta Şiddet Yasası konusunda önerileri olduğunu söyleyen Sürücü, “Bu öneriler daha önce farklı partiler tarafından mecliste dile getirildi. Ersin Arslan’ın katledilmesinden sonra Mecliste Sağlıkta Şiddet Komisyonu oluşturuldu, komisyon tarafından hazırlanan rapor var. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen yasanın çıkarılmamış olması üzücü. Bu kadar can kaybımız, şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarımız var. Keşke ilk dile getirildiği zaman Sağlıkta Şiddet Yasası kabul edilseydi. Pandemi ile birlikte Sağlık Çalışanlarının yaşamış olduğu şiddet sorunu ortaya çıkmadı. Yıllardır bu sorunu yaşıyoruz, yasanın çıkmasından önce mağdur olmuş sağlık çalışanları var. Sağlıkta Şiddet Yasası, gecikmiş olan bir uygulamadır, bizim tarafımızdan olumlu karşılansa da beklentilerin altındadır.”

“YASA, TÜM HASTANE ÇALIŞANLARI İÇİN GEÇERLİ OLMALI”

Yasada eksiklikler olduğunu kaydeden Sürücü, “Türk Tabipler Birliği tarafından da dile getirildiği gibi bu yasa tek başına yeterli değil. Şiddet Yasası ile birlikte sağlık alt yapısında yaşanan sorunlarında çözümlenmesi, popülist bir politikayla kışkırtılmış taleplerden vazgeçilmesi, yöneticilerin ötekileştirici ve alçaltıcı söylemlerden vazgeçilmesi, toplumun Sağlık Okuryazarlığının artırılması gibi konuların dikkate alınması gerekiyor. Korona Virüs salgını ile birlikte halkımızda sağlık çalışanlarına karşı duyarlılığının oluştuğunu görüyoruz. Sağlık çalışanlarının toplumun sağlığını korumak için nasıl fedakarca çalıştıklarını görüldüğünü biliyoruz. Bundan sonraki süreçte hiçbir sağlık çalışanının şiddetle anılmamasını temenni ediyoruz. Diğer yandan yasada hastanelerdeki güvenlik görevlileri, taşeron işçiler bu kapsamda yok.  Hastanede görev alan tüm personeller için yasanın geçerli olması gerekir. Bu eksiklerinde giderilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“ÖNEMLİ BİR ADIM”

Yasaya ilişkin Türk Tabipler Birliği tarafından bir açıklama yayımlandı. Açıklamada, “Sağlıkta şiddeti önleme amacıyla 8.4.2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan “Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 15.04.2020 tarihinde TBMM’de kabul edildi. Teklif, siyasi partilerin ortak önergesi ile TBMM genel kurulunda görüşülmekte olan 212 sıra sayılı Kanun teklifine eklenerek kanunlaştırıldı. TTB’nin yıllardır dillendirdiği ve 2009 yılında somut yasa maddeleri halinde kamuoyu ile paylaşıp milletvekilleri aracılığıyla TBMM’ye taşıdığı  “sağlıkta şiddeti önleme yasa teklifi” ile  kısmi farklılıklar ve eksiklikler içerse de TBMM’de onaylanan  yasa, sağlık çalışanlarına yönelik cezaları arttırıcı ve caydırıcı içeriği ile önemli bir adım olarak görülmelidir.”

“ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINMALI”

“Ülkemiz sağlık ortamında şiddet uzun yıllardır toplumsal bir sorun halini almış durumda. Sözel hakaret ve tacizin yanı sıra silahla yaralamadan hekim ve sağlık çalışanı ölümlerine varan üzücü tablolar ne yazık ki ülkemiz gündeminden hiç düşmedi. COVID-19 salgını ile mücadele ederken bile birçok sağlık kurumundan hekim ve sağlık çalışanlarına yönelen şiddet haberleri almaya devam ediyoruz. Bu nedenle sorunun yapısal olduğu, sadece ceza artırımı ile ortadan kalkmayacağı bilinmelidir. Başta Hükümet ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililerden yasa teklifi ile birlikte Sağlıkta Dönüşüm Programını durdurmalarını ve birlikte uygulandıklarında ancak sonuç verebilecek olan bütün önerilerimizi dikkate almalarını bekliyoruz. Her ne kadar daha bir gün önce “sağlık çalışanlarına saldıran ve yaralayanların da” yararlandıkları haksız ve hukuksuz “infaz-af” yasasına onay veren partilerin bugünkü yasal düzenleme ile sağlık çalışanlarına yönelik şiddete cezayı arttırma yasasına oy vermeleri bir çelişki yansıtıyor olsa da; Yıllardır şiddete uğrayan ve mağdur edilen binlerce hekim ve sağlık çalışanı adına bu düzenlemenin yasalaşmasında emeği geçen, TTB hukuk bürosu ve TBMM’de gündem yapan hekim milletvekilleri başta olmak üzere olumlu oy kullanan bütün parti temsilcilerine teşekkür ederiz.”

“HAKLI TALEPLERİMİZ GERÇEKLEŞTİRİLMEK İSTENMİŞTİR”

“Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları 2007 yılından bu yana sağlıkta şiddetin önlenmesi, sağlık kuruluşlarının çalışma koşullarının güvenli ve sağlıklı hale getirilmesi için yoğun çaba göstermektedir. Bu konuda geliştirdiğimiz kapsamlı önerilerimiz ve taleplerimiz bulunmaktadır. Sağlıkta şiddete ilişkin caydırıcılığın arttırılması için suç ve cezalara ilişkin düzenleme yapılması da on yılı aşkın temel taleplerimizdendir. 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa  2.1.2014 yılında 6514 sayılı Kanun ile eklenen kasten yaralama suçunun, tutuklama nedeni varsayılan suçlardan olduğu yönünde yapılan düzenleme ile 15.11.2018 tarihinde 7151 sayılı Yasa ile eklenen, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personelin, bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından Türk Ceza Kanununun uygulanmasında kamu görevlisi sayılacağı yönündeki düzenlemelerle haklı taleplerimiz  geçiştirilmek istenmiştir.”

“TALEPLERİMİZ GÖRMEZDEN GELİNDİ”

“Bu güne kadar caydırıcılığı sağlayacak düzenlemelerin yapılması talebimiz ısrarla görmezden gelinmiştir.  Ne yazık ki çok sayıda meslektaşımızı, sağlık personelini şiddet nedeniyle kaybettikten; sayılamayacak kadar çok sağlık personeli fiziki ve ruhsal olarak yaralandıktan sonra; dahası COVİD-19 nedeniyle sağlık personelinin yaşam riski altında ağır çalışma koşulları altında çalışmasına duyulan ihtiyacın görünür olduğu günlerde, bu yönde bir adım atıldı. Bu nedenle buruk bir memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isteriz. Teklif, başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere sağlık emek ve meslek örgütleri ile paylaşılmadan, sürece katkı vermemize olanak verilmeden, bir önerge ile genel kurula doğrudan indirilerek yasalaştırıldı. Teklif arzu edilen düzeyde olmasa da olumlu bir adım olarak tarafımızdan değerlendirilirken; teklifteki iki olumlu düzenleme kanunlaştırılırken değişikliğe uğratılmıştır” ifadelerine yer verildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.