Hava Durumu

E-Faturaya hazır değiliz…

Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Özseven, iş dünyasının ekonomik olarak çok zorlu bir dönemden geçtiğini söyledi. E-Fatura uygulamasına değinen Özseven, “İş dünyası e-fatura uygulamasının ertelenmesini istiyor. Mali müşavirler için bunu yapmak zor değil ancak esnaf bu sistem için hazır değil. Bu uygulama çok sayıda usulsüzlük cezalarını da beraberinde getirecektir. Mükellefler bu yaptırımlarla karşı karşıya kalacak” açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2020 19:28
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2020 21:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
E-Faturaya hazır değiliz…

 

Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Özseven, iş dünyasının ekonomik olarak çok zorlu bir dönemden geçtiğini söyledi.  E-Fatura uygulamasına değinen Özseven, “İş dünyası e-fatura uygulamasının ertelenmesini istiyor. Mali müşavirler için bunu yapmak zor değil ancak esnaf bu sistem için hazır değil. Bu uygulama çok sayıda usulsüzlük cezalarını da beraberinde getirecektir. Mükellefler bu yaptırımlarla karşı karşıya kalacak” açıklamasında bulundu.

Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Özseven, e-fatura düzenlemesi, iş dünyasının durumu ve ekonomik sıkıntılara ilişkin açıklamalarda bulundu. 2019 yılında içinden geçilen ekonomik durumu değerlendirerek piyasaların 2020 yılı için nasıl yansıyacağını değerlendiren Özseven, “Ekonomik olarak çalkantılı ve dengesiz bir yıl geçirdiğimizi söylememiz gerekiyor. Özellikle zamlar çok fazla yapıldı bu durum da vatandaşın alım gücünü düşürdü. Yine bunun dışında çok fazla absürt olan ve insanları fazlasıyla zora sokacak ekonomik çalkantılar olmadı ancak döviz artışlarının gelmesi insanlardaki satın alımını olumsuz yönde etkiledi. Tabloya baktığımızda durum çok mu kötü? Son iki üç aya baktığımızda aslında bir şeyler rayına oturmuş gibi gözüküyor aslında. Ekonomideki görüntü şu anda bunu gösteriyor. Ancak ekonominin genel seyrine baktığımızda 2020 yılının 2019 yılından çok da farklı geçeceğini söyleyemeyiz.” açıklamalarında bulundu.

SİCİL AFFI ÇIKARILMALI

İş dünyasının acilen sicil affı beklediğini söyleyerek Mart ayı gibi çıkarılması düşünülen af paketinin işverenleri zora sokacağını aktaran Özseven, “Gerek ülkemiz iş dünyasının gerekse de şehrimiz iş dünyasının acilen beklediği şey sicil affıdır. Matrah attırımı beklentisi var. Sicil affı şu anda dört gözle bekleniyor. Elektronik hacizler yağmur gibi yağdırılıyor. Bunun için de sicil affının acilen çıkması gerekiyor ve insanların gözlerinin önüne bakabilmesi gerekiyor. Sicil affının çıkacağı konuşuluyor hatta mayıs ayında uygulamaya girmesi öngörülüyor. Ancak Mayıs ayı gerek esnafımız için gerek iş dünyası için gerekse de vatandaşlarımız için çok geç bir tarih. İnsanlar Ocak ayında bir af çıkarsa başvuru yapabiliriz diye düşünüyorlardı.” ifadelerine yer verdi.

E FATURA UYGULAMASINA HAZIR DEĞİLİZ

E- fatura uygulamasına esnafların hazır olmadığını söyleyerek uygulamanın çok sayıda usulsüzlük cezalarını da beraberinde getireceğini dile getiren Özseven, “İş dünyası 509 nolu tebliğ olan e fatura uygulamasının ertelenmesini istiyor. Mali müşavirler için bunu yapmak zor değil ancak esnaf bu sistem için hazır değil. Gerek bilgisayar donanımları için hazır değil gerekse bilgi donanımı olarak buna hazır değil. Bu uygulama esnafı sıkıntıya sokacak. Diyelim ki bir müşteriye beş bin liralık bir fatura kesilecek. Bu fatura artık kağıt fatura üzerinden kesilemeyecek faturanın internet ortamı üzerinden maliye portalına yüklemek zorunluluğu var. Bu uygulama çok sayıda usulsüzlük cezalarını da beraberinde getirecektir. Mükellefler bu yaptırımlarla karşı karşıya kalacak” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.