Hava Durumu

EBA çöktü, eğitim durdu!

Koronavirus Salgını nedeniyle 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı 31 Ağustos’ta uzaktan telafi eğitimiyle başladı. Milyonlarca öğrenci bugün ders başı yapacakken Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi çöktü. Öğretmen ve öğrencilerin giremediği sistem “çok kalabalık” uyarısı verdi. Öğretmenlerin de sisteme girememesi sebebiyle eğitim durdu.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2020 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2020 18:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
EBA çöktü, eğitim durdu!

21 Eylül tarihinde yüz yüze eğitimin başlamasının ardından Uzaktan eğitimi için tasarlanan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) çöktü. Sabah saatlerinde meydana gelen çökmenin ardından “Çok Kalabalık” uyarısı göze çarptı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Yüz yüze eğitimle birlikte talepte sıçrama oldu. Sorunun çözülmesi için çalışma devam ediyor' ifadelerini kullandı.

 “ÇOK KALABALIK”

Sisteme giriş yapan öğrenciler, “Şu an yüz binlerce öğretmen ve öğrenci EBA’da. Yoğunluk yüzünden sorun yaşamış olabilirsin. Bu süreçte EBA TV kanallarımız yanında. Yayın akışı için buradan bilgi alabilirsin. İstersen hazırladığımız Eğitim Takvimi’nden günün önerilerine de bakabilirsin. En kısa sürede görüşmek üzere…" uyarısı ile karşılaştılar.

“ALT YAPIMIZI GÜÇLENDİRECEK TEDBİRLERİ ALIYORUZ”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bu bizim için aslında olumlu bir haber. Yüz yüze eğitimle birlikte talepte sıçrama oldu. Sorunun çözülmesi için çalışma devam ediyor. Dünyanın en büyük sitelerinde duraksamalar oluyor. Şu anda arkadaşlar çalışmanın içerisindeler. Bu altyapı giderek güçlenecek, her türlü tedbiri alıyoruz.' ifadelerini kullandı.

“EBA SİSTEMİ ÇÖKTÜ”

Yaşanan sıkıntılara ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, gazetemize açıklamalarda bulundu. Parlakçı, 2012 yılında Fatih Projesiyle oluşturulan EBA alt yapısının milyonlarca öğrenci ve binlerce öğretmenin sisteme giriş yapması ile kısa süre içerisinde çöktüğünü söyledi.

“SİSTEM YETERSİZ KALDI”

Parlakçı, “2012 yılında Fatih Projesi ile EBA devreye girdi. 8 yıldır EBA’ya ne bir içerik açıldı ne de içerik açısından geliştirilmedi. Daha önce kısıtlı da olsa sisteme girebiliyorduk. İlkokul öğretmenlerinin de sisteme dahil olmasıyla sistemde aksaklıklar yaşanmaya başladı. Sistem bu şekilde sorunlu ise gerekli önlemler alınarak yüz yüze eğitime geçilmeli.”

“OKULLARDA EKSİKLİKLER VAR”

Teknik alt yapı ve ekipmana sahip olmayan binlerce öğrenci olduğunu kaydeden Parlakçı, “Bu anlamda, örneğin köy okullarında önlemler alınarak yüz yüze eğitime başlanabilir. Öğrenci sayıları seyreltilerek eğitim yapılabilir. Halen birçok okulumuzda temizlik görevlisi bulunmuyor. İdareciler ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Koca eğitim kurumlarında temizlik elemanı olmaması büyük sorun. Okullarda temizlik elemanı, sağlık görevlisi olmasını istiyoruz. Pandemiye karşı önlemler alınarak yüz yüze eğitimler başlatılabilir. Okullarda önlemlerin alınabilmesi için yeterli bütçe yok. Eğitime yönelik yaptığımı açıklamalar dikkate alınmadı, sonunda ise EBA sistemi çöktü. Görüş ve önerilerimizin dikkate alınması gerekiyor.”

“KAMPANYAYI OLUMLU KARŞILIYORUZ”

Gaziantep Valiliği tarafından başlatılan ‘Askıda Tablet’ Kampanyasına değinen Parlakçı, “Valilik tarafından başlatılan kampanyayı olumlu karşılıyoruz. 100 bin öğrenciye tablet sağlanması planlanıyor. Bize göre daha fazla sayıda tablete ihtiyaç var. Kentimizde 630 bin civarında öğrencilerimiz var, bazı evlerde birden fazla öğrencimiz var. Ancak her öğrenciye tablet vermek te yeterli olmuyor. İnternet alt yapısı da gerekli, bunun yanında EBA alt yapısının güçlenmesi gerekiyor. Çocuklarımızın sağlıklı şekilde eğitim alabilmesi için alt yapının güçlendirilmesi, okullarda gerekli önlemlerin alınması gerekiyor” diye konuştu.

Uzaktan eğitim konusunda yapılan çalışmalarda bundan sonraki süreçten sorun yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu oldu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.