Hava Durumu

“Gaziantep, büyümeye devam ediyor”

Ekonomi Gazetecileri Derneğinin (EGD) YouTube kanalında yayınlanan “Başkan Anlatıyor” programının konuğu olan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak moderatörlüğünde EGD üyesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2021 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2021 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Gaziantep, büyümeye devam ediyor”

Ekonomi Gazetecileri Derneğinin (EGD) YouTube kanalında yayınlanan “Başkan Anlatıyor” programının konuğu olan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak moderatörlüğünde EGD üyesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gaziantep’in şehir ekonomisini geliştirmek için hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgiler aktaran Şahin programda yeni yatırımlar, ihracat, gastronomi, kültür ve turizm, çevre projeleri ve sığınmacılarla ilgili konulara temas etti.

“DÜNYA KÜÇÜLÜYOR, GAZİANTEP BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR.”

Ekonominin Gaziantep’in çok önemli bir parçası olduğunu söyleyen Başkan Şahin, 2014 yılında büyükşehir belediye başkanı olunca şehrin küresel ölçekte rekabet gücünü artıracak bilimsel araştırmalar yaptıklarını ve etki analizlerine bakıp, test edip ona göre bir yol haritası çizdiklerini belirtti. Gaziantep’in güçlü bir sanayi şehri olduğunu hatırlatan Şahin, ihracatta 5. sırada olduklarının altını çizerek “Dünya küçülüyor, Gaziantep büyümeye devam ediyor.” dedi. Şahin, Gaziantep’te büyük bir sanayi alt yapısı olduğunu söyleyerek 5 sanayi organize bölgesi ve ilçeler hariç 200 bin çalışanın olduğunu bilgisini verdi.

Başkan Şahin, ekonomi başlığının dünyanın en önemli parçasını oluşturduğunu belirterek, “Bizim açımızdan da şehir ekonomisi çok mühim. O yüzden 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olunca ilk yaptığımız şey, ‘Ölçmediğiniz hiçbir şeyi düzeltemezsiniz’ anlayışından hareketle yol haritamızı belirlemekti. Başkan olunca küresel ölçekte şehrin rekabet etme gücü ile ilgili bilimsel araştırmalar yaptık. Öncelikle şehrin rekabet etme gücü açısından hangi alanda nasıl bir potansiyele sahip olduğunu tespit ettik. Baktığımız zaman Gaziantep’in çok uzun yıllar öncesine dayanan bir sanayi altyapısı var. Hali hazırda şehirde faaliyet gösteren 5 organize sanayi var, küçük sanayi var. Bu özelliklere sahip olmasından dolayı Gaziantep çok güçlü bir sanayi şehridir. Gaziantep ihracatta 5’inci sırada bulunuyor. Dünya küçüldü, Gaziantep büyümeye devam ediyor” diye konuştu.

“MONTAJ SANAYİNDEN ÇIKIP YÜKSEK TEKNOLOJİYE GEÇMEMİZ ELZEM”

Konuşmasına sanayinin ileri bir seviyeye ulaşması için kentin yüksek teknolojiye geçmesi gerekliliğine dikkati çekerek devam eden Başkan Fatma Şahin, “Mevcut sanayi alt yapımız çok güçlü olabilir. Ancak montaj sanayinden çıkıp makineleşerek yüksek teknolojiye çıkmamız da elzem bir durum niteliği taşıyor. Bununla ilgili de kenti sanayide yükseltecek verileri elimizde bulundurmamız açısından bir rapor hazırlattık. ‘Bizi yüksek teknolojiye ne geçirecek’ konulu bu raporda birtakım başlıklar ortaya çıktı. Eğitim bunlardan birisiydi. Ar-Ge inovasyon gibi konularda bir dizi çalışmalar gerçekleştirdik. Oluşturduğumuz raporu da merkezi yönetimle paylaştığımızda hangi bakanlıktan nasıl destek alabiliriz gibi soruları yanıtlamak amacıyla istişareye yattık. Toplantı ve görüşmeler sonucunda Gaziantep için hazırladığımız raporun Türkiye’nin 11’inci kalkınma hedefi ile eş değer olduğunu öğrendik” ifadelerini kullandı.

Başkan Şahin, montaj sanayiden çıkıp makineleşmek, yazılım ve donanımda geliştirmek için neler yapılması gerektiğine ilişkin yaptıkları araştırmalarda eğitim, AR-GE ve inovasyon merkezi, model fabrikası ihtiyacının olduğunu tespit ettiklerini kaydederek “Sanayide yüksek teknolojiye geçme hedefimize devam ediyoruz. Sanayi Bakanlığı tarafından model fabrika kuruldu, AR-GE inovasyon merkezimiz güçleniyor.

Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.