Hava Durumu

Gaziantep kurutmalığı dünya mutfaklarında

UNESCO Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel yemeklerinde önemli bir yer tutan kurutmalıklar dünya mutfaklarında.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2019 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2019 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Gaziantep kurutmalığı dünya mutfaklarında

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep’te geleneksel yöntemlerle hazırlanan kurutulmuş sebzelerin, dünya mutfaklarının tercih ettiği bir ihraç ürünü haline geldiğini ifade etti.

Akıncı “Eskiden ev kadınlarının kışın evlerde tüketilmek üzere imece usulü  hazırladığı Gaziantep kurutmalıkları, şimdi iç ve dış piyasalarda tüketim potansiyeli artan bir sektör haline geldi. Gaziantep’te üretilen kurutmalıklara iç piyasanın yanı sıra, Türklerin yoğunlukta bulunduğu çeşitli Avrupa ülkelerinden talep olduğunu kaydeden Akıncı,” Yeni sezonla birlikte üretimine başlanan Gaziantep kurutmalığı; patlıcan, biber, acur ve kabak gibi mevsim sebzelerinin içlerinin oyularak temizlenmesi ve iplere dizilerek güneşte kurutulması ile elde edilmekte. Sağlıklı, doğal ve besleyici olmasından dolayı başta dolma olmak üzere birçok farklı yemekte sıklıkla kullanılan kurutmalıklar, aynı zamanda mevsimlik olarak bu işi yapan ailelere de ek kazanç sağlamakta. Kurutmalık işleminde fabrikasyon üretime geçilmediğinden dolayı oyma ve kurutma işlemleri halen kadınlar tarafından geleneksel yöntemlerle yapılmakta” şeklinde konuştu.

Borsada kurutmalık tescili

2018 yılında GTB’de işlem gören kurutmalık sebze adeti ve tutarları hakkında da bilgiler veren Akıncı, “Geçtiğimiz yıl borsamızda 1 milyon 244 bin TL tutarında, yaklaşık 6 milyon 250 bin adet kurutulmuş sebze işlem gördü. Evlerde özel tüketilmek üzere hazırlanan kurutmalık sayısı da göz önüne alındığında bu rakamın çok daha yüksek miktarlarda olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.