Hava Durumu

Kamu çalışanları borç batağında…

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin 2019 Haziran ayı asgari geçim endeksi sonuçlarına ilişkin Türkiye Kamu-Sen Gaziantep İl Temsilciliği tarafından gazetemize değerlendirmelerde bulunuldu. 

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2019 19:20
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2019 20:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kamu çalışanları borç batağında…

Yapılan açıklamada, “Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Haziran 2019 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.bin 223 TL olarak hesaplanmıştır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6 bin 675 lira olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 0,80 oranında yükseldiğini göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 0,98 oranında artmış ve 2 bin 487 Lira olarak hesaplanmıştır.

“MAAŞLAR ERİYOR”

“Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı haziran ayında 2 bin 528 Lira olarak tahmin edilmiştir. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Haziran 2019 verilerine göre günlük 52,56 olduğu belirlenmiştir. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 577 TL olmuştur. Haziran 2019 itibari ile ortalama 3 bin 786 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 41,65’ini oluşturmuştur.  Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 951,12 olarak belirlenen kira gideri ise Haziran 2019 ortalama maaşının yüzde 25,12’sine denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 66,77’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 33,23’ü kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Haziran 2019 maaşından geriye yalnızca 1.258,16 TL kalmıştır.”

GIDA HARCAMALARI ARTTI

“Dar ve sabit gelirlilerin kazançlarının bu ay da enflasyona yenik düştüğünü görmekteyiz. En önemli harcama kalemlerinden biri olan gıdayı ele aldığımızda yaz aylarında olmamıza rağmen fiyatlarda olumlu yönde bir farklılık görememekteyiz. Gıda harcamalarında yaşanan bu artış, maaşlar üzerindeki enflasyon etkisinin ne boyutta olduğunu gözler önüne sermektedir. Enflasyon haziran ayında on binde 3 oranında artarken zorunlu harcamalar yaklaşık yüzde 1 zamlanmıştır. Bu da ailenin zorunlu harcama seviyesinin, enflasyondan bağımsız bir biçimde hareket ettiğini ve harcamaların enflasyona göre daha fazla yükseldiğini göstermektedir. Resmi enflasyon verileri ile çarşı-pazar enflasyonunu karşılaştırdığımızda memur ve emeklilere yansımasının açıklanan enflasyon oranından çok daha yüksek olduğu görülmektedir.

Bu verilerde gösteriyor ki; memur maaşları sürekli erimeye devam etmektedir. Yıllardır memur maaşlarının belirlenmesinde dikkate alınan politikalardan vazgeçilmeli ve enflasyon odaklı olması gerektiğini söyledik. Maaş artışları belirlenirken refah ücreti talebimiz mutlaka değerlendirmeye alınmalı, zorunlu harcama kalemlerindeki gelişmeler göz önünde tutulmalı ayrıca nominal değil, reel değerler dikkate alınmalıdır. Yaklaşan toplu sözleşme görüşmelerinde de enflasyona endeksli maaş artışlarından kurtulmamız kaçınılmaz olmuştur. Memurlar için oldukça önemli olan önümüzdeki toplu sözleşme döneminde beklentilerimiz ve mücadelemiz bu yönde olacaktır. Aksi halde kamu görevlilerimiz içinde bulundukları borç batağından kurtulamayacakladır” ifadelerine yer verildi.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.