Hava Durumu

“Kazanan yine aracılar olacak!”

Gaziantep ve bölgenin en önemli tarımsal geçim kaynaklarından olan Antepfıstığında, hasat dönemi başladı. Sezonun ilk mahsulü olan ve tatlılarda kullanılan boz Antepfıstığının kilogram fiyatı 23 TL oldu. ‘Yok Yılı’nın yaşandığı Antepfıstığında belirlenen bu rakam, üreticinin beklentilerinin altında kalırken, bir dönem iç fıstık fiyatlarının yükselmesi nedeniyle baklava fiyatlarına yapılan zamlar akıllara geldi.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2021 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2021 17:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Kazanan yine aracılar olacak!”

 

 

Kentin ve bölgenin en önemli tarımsal geçim kaynağı olan Antepfıstığında, hasat dönemi başladı. Yılın ilk mahsulü olan ve tatlılarda kullanılan boz fıstıkta, üreticinin beklediği olmadı. Kilogramı 23 TL’den alıcı bulan boz fıstıkta, ortaya çıkan fiyat üreticileri üzdü. Yok Yılı olması nedeniyle rekoltede yüzde 40 ila 50 oranında düşüşün beklendiği bu dönemde, boz fıstığın yalnızca 23 TL’den satın alınması tartışmalara neden oldu.

“ALLAH’TAN REVA MI BU?”

Fındıkta olduğu gibi Antepfıstığında da taban fiyat uygulanması gerektiğini belirten üreticiler, “Yıllardır fıstıkta taban fiyat uygulanması konusunda taleplerimizi dile getiriyoruz ancak bir karşılık alamadık. Maliyetlerin arttığı, yok yılı ve kuraklık endişesinin yaşandığı şu zamanda boz Antepfıstığının yalnızca 23 TL’den satılması üretici olarak bizleri üzüyor. Böyle bir dönemde üreticilerin daha fazla düşünülmesi ve buna göre bir fiyat belirlenmesi gerekirdi. Ancak ucuz fiyattan alınan bu ürünler, bir süre depolarda tutulduktan sonra piyasada oldukça yüksek fiyatlara satılacaklar. Aracılar, bu satışlardan para kazanırken üreticiler ise kazanç elde edemeyecek. Üreticiye Allah’tan reva mı bu?” diye sordular.

F.ÇENGEL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.