Hava Durumu

Kurbanlık fiyatları cep yakacak

Kurban Bayramına kısa bir süre kalırken, Gaziantep’te kurbanlık fiyatları belli oldu. Buna göre, Hallik erkek koyun kilogram fiyatı 23 lira, diğer ırklardan olan erkek koyun fiyatları 22 lira, erkek keçi kilogram fiyatı 21 lira olurken, Dana kilogram fiyatının 20 lira olarak belirlendi. Geçen yıla oranla kurbanlık fiyatlarında artış yaşandığı gözlemlendi.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2019 20:30
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2019 21:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kurbanlık fiyatları cep yakacak

Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte hayvan yetiştiricilerinde ve vatandaşlarda kurbanlık telaşı başladı. Yetiştiriciler, artan maliyetler nedeniyle zor günler geçirirken vatandaşlar ise kurbanlık fiyatlarında meydana gelecek fahiş artışlardan endişe duyuyordu. Vatandaşların merakla beklediği kurbanlık fiyatları belli oldu. Gaziantep Hayvan Pazarında düzenlenen basın toplantısı ile kurbanlık fiyatları kamuoyuna açıklandı. 

ARTIŞIN NEDENLERİ ANLATILDI

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, Gaziantep Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Şimşek ve Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner’in katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, üreticinin sıkıntıları ve kurbanlık fiyatlarındaki artışın nedenleri anlatıldı.

“YEM FİYATLARI ARTTI”

Birlik başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada, "Yem fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 50 ile yüzde 100 arasında arttığını, geçen yıl bu zamanlar kilogram fiyatı 75 kuruş olan arpanın fiyatının şu anda 1,30 lira, geçen yıl kilogram fiyatı 35 kuruş olan beyaz samanın kilogram fiyatın şu anda 55 kuruş, geçen yıl 70 kuruş olan mercimek samanının kg. fiyatının şu anda 1,10 lira, geçen yıl 60 lira olan bir torba yemin fiyatının şu anda 90 liraya yükselmiştir.”

KİLOGRAM FİYATI 23 LİRA

“Yem giderlerinin bu kadar arttığı bir ortamda Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre 2 - 4 liralık bir artış olmuştur. Buna göre Hallik erkek koyun kilogram fiyatı 23 lira, diğer ırklardan olan erkek koyun fiyatları 22 lira, erkek keçi kilogram fiyatı 21 lira olurken, Dana kilogram fiyatının 20 lira olmasına karar verilmiştir. Bu fiyatlardan kesinlikle fire düşülmeyecektir. Yani Gaziantep genelinde diğer illerde olduğu gibi fire düşme olayı kaldırılmıştır. Bu fiyatları belirlerken tüketicinin azalan alım gücünü de göz önünde bulundurduk.”

“KÜPE NUMARALARINI KONTROL EDİN”

Açıklamalarını sürdüren Birlik Başkanları, “Kurbanlık alacakların Kurbanlık hayvanların kulaklarında bulunan küpe numaralarını https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresine yazarak hayvanın kime ait olduğunu, nerden geldiğini, türünü, ırkını, yaşını ve yapılan aşıları detaylı olarak görebilirler. Kurbanlık alacakların bizzat gidip Kurbanlıklarını görerek almalarını tavsiye ediyoruz.”

KURBANLIKLAR YURT İÇİNDEN TEMİN EDİLMELİ

Farklı odalar ve grupların kurbanlık fiyatı belirlemeye çalıştıklarını belirten Birlik Başkanları, “Onlar kendi işlerine baksınlar. Üreten olarak koyun bizim, dana bizim, et bizim, Kurbanlık bizim, fiyatta bizim, dolayısıyla Kurbanlık ve benzeri hayvan fiyatlarının üretici Birlikleri tarafından açıklanması gerekmektedir. Ayrıca Diyanet ve Kızılay gibi benzeri kurumların vekalet yolu ile yurt içinde kesmeleri gereken kurbanlıkları yurt içinde temin edip kesmelerini bekliyoruz. Bu ülkede toplamış oldukları kurban paraları ile yurtdışından kesim yaparak etlerini Türkiye’ye getirmelerini doğru bulmuyoruz. Bu kurumlarımızın kendi üreticilerimize destek olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştular.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.