Hava Durumu

Semptom yoksa test yok!

Son dönemlerde vatandaşlar tarafından sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlarda, Gaziantep’te bulunan hastanelerde yeterli sayıda test yapılmadığı, Korona Virüs şüphesiyle hastanelere başvuran vatandaşların ise yalnızca hastalık belirtisi gösterip göstermediğine bakıldığı ileri sürüldü. Söz konusu paylaşımlara ilişkin Sağlık İl Müdürlüğünden herhangi bir açıklama yapılmazken Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, sahada görev yapan hekimlerden benzer duyumlar aldıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2020 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2020 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Semptom yoksa test yok!

Son dönemlerde vatandaşlar tarafından sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlarda, Gaziantep’te bulunan hastanelerde yeterli sayıda test yapılmadığı, Korona Virüs şüphesiyle hastanelere başvuran vatandaşların ise yalnızca hastalık belirtisi gösterip göstermediğine bakıldığı ileri sürüldü. Söz konusu paylaşımlara ilişkin Sağlık İl Müdürlüğünden herhangi bir açıklama yapılmazken Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, sahada görev yapan hekimlerden benzer duyumlar aldıklarını söyledi.

Türkiye’de etkisini sürdüren Korona Virüs (Covid-19) Salgınına karşı alınan tedbirler sonra 11 Mayıs tarihi itibariyle Normalleşme Süreci başlamış, vaka sayılarının azalması ile birlikte 1 Haziran tarihi itibariyle süreçte ikinci adım atılmıştı. Son günlerde sosyal medya hesapları üzerinden yapılan bazı paylaşımlar dikkat çekiyor. Yaşanan bir olayda Covid-19 şüphesiyle kent genelinde hastanelere başvuran bir aile hastaneler tarafından kabul edilmemiş, ellerinde test olmadığı gerekçesiyle geri çevrilmişti. Gaziantep Valiliği önüne gelerek, sesini duyuran aile daha sonra Gaziantep’te bir özel hastane tarafından kabul edilmişti.

SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ SESSİZ KALDI

Sosyal medya hesaplarına yansıyan kent ile ilgili olaylar bununla sınırlı kalmadı. Çok sayıda vatandaş, Covid-19 şüphesiyle hastanelere başvurmalarına rağmen hastanelerde kendilerine test yapılmadığını ileri sürdüler. Duruma karşısında Sağlık İl Müdürlüğünden herhangi bir açıklama yapılmazken, Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, sahadan görev yapan hekimlerden benzer duyumlar aldıklarını söyledi.

“KURUMLARA GÖNDERİLEN TEST SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR!”

Gazetemize açıklamalarda bulunan Sürücü, “Son bir haftadır kurumlara gönderilen test çubuğu sayısında düşüş olduğunu duyuyoruz. Daha önceden Covid-19 hastası kişilerle temaslı olan kişilerden semptom olup olmamasına bakılmadan test yapılıyordu. Aldığımız duyumlara göre, Bakanlığın talimatıyla Covid-19 hastalarıyla temaslı olan ancak semptom göstermeyen kişilere test yapılmaması yönünde bir uygulama olduğu biliniyor. Bunların çoğu da vaka sayılarının düşüş yönlü bir trende girmesini sağlamak olduğunu düşünüyoruz. Pratikte ise durum farklı. Kent genelinde Covid-19 hastalarına ayrılan kapasitelerin dolduğunu, bu nedenle ek yatak ve katların hastalar için ayrıldığına dair duyumlar alıyoruz. Test sayılarının azaltılması ve temaslı olan kişilerde semptom yoksa test yapılmaması konularını önemsiyoruz. Bunun amacının sorgulanması gerekiyor.”

“KAMU İDARESİ İİLİMİZE İLİŞKİN VERİLERİ NEDEN PAYLAŞMIYOR?”

Gaziantep’te Covid-19 vakaları ile ilgili verilerin bir hafta öncesine kadar kamu idaresi tarafından paylaşıldığını anımsatan Sürücü, “Kamu idaresi, ilimizdeki Covid-19 verilerini neden paylaşmaktan vazgeçti? Bunun sorgulanması gerekiyor. Öte yandan 1 Haziran itibariyle başlayan normalleşme sürecinin halkın ve sağlık çalışanlarının sağlığının korunması açısından ne kadar doğrudur?”

“YURT KAPASİTESİ YETERSİZ”

Hastanelerde 5 günlük tedavisini tamamlayan hastaların durumunu aktaran Sürücü, “Hastanelerde tedavisi tamamlanan Covid-19 hastalarının izolasyon sürecini tamamlamaları için kentte bir yurt ayrılmıştı. Yurdun kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle bazen hastanelerde tedavisi tamamlanan hastaların buraya gönderilemediğini, hastanelerde kalmaya devam eden hastalar için devletimizin ücret ödemeye devam ettiğini görüyoruz. Tedavi olan hastaların izolasyon sürecini tamamlamaları için yurt kapasitesinin artırılması önem taşıyor. Yurt sağlamaya yönelik çalışmaların olması gerekiyor. Yurtlarla 30 Haziran tarihine kadar anlaşma yapıldı, bu sürecin uzatılması gerekiyor. 1 Haziran tarihindeki açılım, Türkiye’de birçok il için geçerli olabilir ancak kentimiz için sorguya muhtaçtır. 11 Mayıs açılımı gibi 1 Haziran açılımı da ilimiz için sorguya muhtaçtır.”

“4 AİLE HEKİMİNİN COVİD-19 TESTİ POZİTİF ÇIKTI”

Toplu taşıma araçlarında sınırlamanın kaldırıldığını duyuran Sürücü, “Toplu taşıma araçlarında kısıtlamanın kaldırılması ile birlikte toplu taşıma araçlarında süreç eskisi gibi devam edecek. Bizim gözlemlerimize göre, Bayram sonrasında ve 1 Haziran sürecinin ardından geçen 10 günlük süreçte şehrimizin rengi belli olacak. Bizim sahada yaptığımız gözlemler iyiye gitmediğimiz yönünde. Geçtiğimiz gün 4 aile hekimi arkadaşımızın Covid-19 testi pozitif çıktı. Hastanede tedavi görüyorlar.”

“GAZİANTEP’TE BİR ŞEYLER TERS GİDİYOR”

İdarecilere seslenen Sürücü, “İdarecilerin ülkedeki genel durumdan bağımsız, kent özelinde tedbirleri geliştirmeleri gerekiyor. İl Pandemi Kurulu’nun kente ve toplum sağlığına karşı sorumluluğu var. Bu sorumlulukları yerine getirmelerini bekliyoruz. Merkezi idarenin aldığı tedbirlerin başka illerde başarı sağladığını görüyoruz, oralarda vaka sayıları azalıyor. Maalesef Gaziantep’te ters giden bir şeyler var ki, vaka sayısı artıyor.”

“HASTANELERDE YOĞUNLUK BAŞLADI”

1 Haziran sonrasında kent genelinde hastanelerde poliklinik hizmetlerin yoğunlaştığını kaydeden Sürücü, “Özel hastaneler, 1 Haziran itibariyle normal hizmetlerini vermeye başladı. Kamu hastanelerinde ise randevu sistemi ile hastalar kabul ediliyor. Bazı illerde vardiya sistemi uygulanarak,08.00-14.30 ve 14.30-21.30’a kadar hastane hizmeti uygulanmış. Normal poliklinik hizmetleri dolu geçti. Çoğu vatandaşımız maskesiz, sosyal mesafe konusunda duyarlılık göstermiyorlar. Bu konuda endişelerimiz var. İkinci bir dalga ülkemiz ve kentimiz için olmayabilir ancak kentimizde uzun süre bir olağanüstü kısıtların olacağı bir sürece gideceğiz gibi görünüyor.”

“PANDEMİ HASTANELERİNDE RUTİN POLİKLİNİK HİZMETLERE DÖNÜŞ İÇİN ERKEN”

Pandemi hastanelerinin normal poliklinik hizmetlere dönüş yapmasının doğru bulmadıklarını belirten Sürücü, “Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi’nde bu kadar yoğun hasta varken, tüm sağlık çalışanları bu konuya odaklanmışken, rutin poliklinik hizmetlerine eskiden olduğu gibi dönülmesi doğru olmayacaktır” diye konuştu.

A. DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.