Hava Durumu

“Tarım arazilerimizi kaybediyoruz!”

Kuraklığın etkili olduğu Gaziantep’te, üreticilerin sorunları her geçen gün artıyor. Artan maliyetler, üreticiden ucuz fiyattan alınarak yüksek fiyatlara tüketiciye sunulan ürünler tartışılırken, son yıllarda Gaziantep’te tarım arazileri giderek daralıyor. Üretimi terk eden çiftçilerin sattığı tarım arazilerinin yeni sahipleri ise sanayiciler oluyor. Sanayiciler tarafından satın alınan ve işlenmeyen tarım arazilerinin durumunu gündeme taşıyan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Sanayici, araziyi üretim yapmak için değil, yatırım yapmak için satın alıyor. Üretim yapılmayan bu araziler, bir süre sonra çoraklaşıyor, ülke açısından ise kayıp haline dönüşüyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2021 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2021 17:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Tarım arazilerimizi kaybediyoruz!”

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, üreticilerin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Antepfıstığında hasat döneminin başladığını kaydeden Çolak, “Boz Antepfıstığı hasadı başladı, 22-23 TL’den satılıyor. Geçen yıla oranla çok ucuza satılıyor. Hangi girdi maliyeti o kadar azaldı, biz bilmiyoruz. Girdiler iki katına çıktı, fıstık fiyatlarına da en azından yüzde 50 oranında zam gelmesi gerekirken, geçen yılın fiyatlarının da aşağısında fiyatlara ürünler satın alınıyor. Bu rakamlar, çiftçinin masrafını kurtarmaz. Tüm sıkıntıları çiftçi çekiyor, artık dayanak gücümüz kalmadı.

“REKOLTE FAZLA OLSA NOHUT FİYATINA SATILIRDI!”

Rekoltenin geçen yıla oranla azaldığını söyleyen Çolak, “Bu yıl, ‘Yok Yılı’ olması nedeniyle rekolte oranı yüzde 70 oranında azalacak. Çok büyük oranda bir fıstık yoktur. Üreticiden satın alınan ürün fiyatlarına baktığımız zaman, rekolte yüksek olsa Antepfıstığı, nohuttan daha ucuza satılırdı herhalde.”

“FISTIK 22, BAKLAVA 150 TL”

Boz Antepfıstığının 22-23 TL’den satıldığını ancak baklava fiyatlarının 150 TL olduğunu kaydeden Çolak, “Baklava fiyatlarına baktığımızda 150 ila 170 lira arasında değişirken, baklavanın içine konuşan fıstık 22 lira. Çiftçilerin elinden çıktıktan sonra ne oluyor da fıstık fiyatları artıyor? Üreticiden çıktıktan sonra yüzde 400 artan fiyatları gören çiftçinin üretim yapma isteği kalmıyor.”

Kuraklık nedeniyle çiftçi, ürün endişesi yaşıyor. Öte yandan ise üreticinin elindeki ürünler bu kadar düşük fiyattan satılıyor. Hal böyle olunca üreticinin üretme hevesi giderek azalıyor.

“ÜRETİCİ DEĞİL ARACI KAZANIYOR!”

Üreticilerin artık üretim yapmaktan vazgeçmek üzere olduğunu söyleyen Çolak, “Üretici 10 lira harcıyorsa en azından 12 lira kazanması gerekiyor. Bakıyorsunuz, tarlada 50-60 kuruştan alınan bir ürün, marketlerde 5 liradan satılıyor. Ne oluyor anlamış değiliz. Üretimin tüm safhalarında sıkıntı çeken üretici, parayı kazanan ise aracılar oluyor. Keşke tüketicilerde uygun fiyata ürünleri tüketebilse! Ne üretici kazanıyor ne de tüketici ürünlere uygun fiyattan ulaşabiliyor. Çiftçinin teşvik edilmesi gerekiyor. Ekim dönemi geldi, çiftçilerin yeniden masraf yapması ve üretime başlaması gerekiyor. Ancak üreticinin elinde para yok.”

“DESTEKLER İLE EKİM SAHASI ARTTI”

Şahinbey Belediyesi’nin çiftçilere yönelik desteklerini önemsediklerini söyleyen Çolak, “Tek şansımız, Şahinbey Belediyesi oluyor. Sayın Başkan, yüzde 50 hibe desteği ile tohum, gübre gibi desteklerimizi veriyor. Bu destekler sayesinde ekim alanını 3-4 katına çıkardık. Ancak ülke geneline Şahinbey Belediyesi yetişemez. Bu anlamda ülke genelinde tarım politikalarının gözden geçirilmesi ve yenilenmesini istiyoruz.”

“TARIM ARAZİLERİNİ İŞ ADAMLARI SATIN ALIYOR”

Çiftçilerin borç batağında olduğunu söyleyen Çolak, “Çiftçiler, borçlarını ödeyemez hale geldi, borcunu ödeyemeyen çiftçinin traktörüne el konuluyor. Çiftçiler arazilerini borçları yüzünden satıyor, bu arazileri ise düşük bedeller ile sanayiciler alıyor. Sanayici, araziyi üretim yapmak için değil, yatırım yapmak için satın alıyor. Üretim yapılmayan bu araziler, bir süre sonra çoraklaşıyor, ülke açısından ise kayıp haline dönüşüyor. Üretici, toprağını satmak istemez, çaresiz kalınca arazilerini satmak zorunda kalıyor. Tarım topraklarımız artık artmıyor. Her yıl gerek betonlaşmadan gerekse sanayicilerin arazileri satın alması nedeniyle tarım arazileri her geçen gün azalıyor.”

“FIRAT SUYUNU BEKLİYORUZ”

Çiftçilerin Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun Fırat nehri ile ilgili açıklamasına sevindiğini söyleyen Çolak, “Sayın Tahmazoğlu’nun, “Fırat’ın suyunu Şahinbey’e getireceğiz” sözlerini çiftçilerimizi umutlandırdı. Şehrimizde kuru tarım uygulamaları nedeniyle kuraklık sıkıntısı yaşanıyor. Fırat’ın yanı başında fıstık arazileri kuruyor, biz Fırat’ın suyunu kullanamıyoruz. Şimdi Belediye Başkanımızın açıklaması ile umutlandık” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.