Hava Durumu

“Yüksek fiyatların sorumlusu biz değiliz!”

Son dönemlerde artan gıda fiyatları, vatandaşların cebini yakmaya devam ediyor. Gıda ürünlerinin tarladan markete değişen fiyatlarına tepkiler devam ederken, Hal esnafı fiyat artışlarının sorumlusu olarak gösterilmekten dolayı mağdur. Gaziantep Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, ülkede meyve-sebze fiyatlarındaki pahalılığın Halden kaynaklandığına dair bir algı olduğunu söyledi. Sucu, “Zincir marketler, keyiflerine göre fiyat belirliyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2021 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2021 19:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Yüksek fiyatların sorumlusu biz değiliz!”

Covid-19 Salgını ile başlayan, döviz krizi ile durdurulamaz seviyelere ulaşan gıda fiyatlarındaki artışlar, vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Geçmiş yıllarda oldukça az bir bütçe ile sebze- meyve alışverişlerini gerçekleştiren vatandaşlar, maliyet artışları sonrasında yaptıkları alışverişlerde günlük mutfak masraflarını karşılayabilmek için 50 lira harcıyor. En küçük alışverişlerin dahi yüksek fiyatlardan yapıldığı marketlerde de ortaya çıkan fiyatlar, üreticilerin ve hal esnafının tepkisine neden oldu.

“PAHALILIĞIN NEDENİ ESNAF DEĞİL”

Tarladan uygun fiyata satın alınan ancak marketlerde daha fazla miktardan satılan ürünler, Hal esnafının da gündeminde. Pahalılığın nedeni olarak gösterildiklerini belirten esnaf, duruma isyan etti. Gaziantep Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, “Halde hareketlilik kalmadı. 5’nci ayda sezonumuz başlar 10’ncu aya kadar devam eder. Bu arada aldığımız çeklerde dolar 7,50 ve 8,50 arasındaydı. Şimdi 13 TL oldu, bizim aldığımız çekler ve kazanacağımız para da eridi. Esnaf çok mağdur durumda.”

“ALGI YARATILIYOR”

Pahalılık konusunda esnafa yönelik algı oluşturulduğunu kaydeden Sucu, “Ülkede maalesef ki meyve-sebze reyonlarında ki pahalılığın halden kaynaklandığı algısı vardı. Son zamanlarda basın ve vatandaşlar da bu işin böyle olmadığını öğrendi. Zincir marketler ekim yaptırıp, sebze ve meyvenin yüzde 65’i hale girmeden marketlere gidiyor.”

“HALDE FİYATLAR DEĞİŞSE DE MARKETLERDE DEĞİŞMİYOR”

“Halde fiyat değişse de market reyonlarında fiyat değişmiyor. Burada her şey çökmüş durumda, en iyi domates 2,50 TL. Halden mal alan yerli zincir marketlerdeki fiyatlarla ulusal zincir marketlerin fiyatlarında farklılık var. Halden ürün alanların fiyatları daha uygun çünkü burada arz-talep ilişkisine göre fiyatlar belirlenirken, ulusal zincir marketlerde keyiflerine göre fiyatlar belirleniyor” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.