Hava Durumu

#Dask

Gaziantep Ekspres Gazetesi - Dask haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dask haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

"DASK Arabuluculuk Sürecinde Deprem Mağdurlarını Hayal Kırıklığına Uğrattı" Haber

"DASK Arabuluculuk Sürecinde Deprem Mağdurlarını Hayal Kırıklığına Uğrattı"

Avukat Çağdaş Karaoğlan, “6 Şubat Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen deprem sonucu az ve orta hasarlı konutlar için DASK tarafından daha evvel müjde verilmiş ve depremzedelerin Arabuluculuğa başvurması halinde yapılacak değerlendirme sonucunda ek ödeme yapılabileceği duyurulmuştu. Bunun üzerine Dask’ın yönlendirdiği Arabuluculuk merkezine yapılan pek çok başvuruda anlaşma sağlanarak Arabuluculuk tutanakları imzalandı. Ancak gelinen aşamada Arabuluculuk ile yapılan anlaşmalar gereğince gereken ödemeler yapılmayarak depremzedelerin dava açma hakları ellerinden alınmış oldu” dedi. Avukat Çağdaş Karaoğlan, Türkiye’de daha evvel hiç karşılaşılmayan uygulamalar sonucu depremzedelerin mağduriyetlerine her geçen gün bir yenisinin daha eklendiğini söyledi. “Arabuluculuk tutanakları mahkeme kararı hükmündedir” Türkiye’de ilk defa bir devlet kurumu tarafından mahkeme ilamı niteliğindeki Arabuluculuk anlaşma tutanağının dikkate alınmadığını belirten Karaoğlan, DASK’ın deprem mağduru vatandaşları Arabuluculuğa kendisinin teşvik ettiğini ve uyuşmazlıkların bu şekilde barışçıl yolla çözüleceğinin müjdesinin verilmesine rağmen, bu yola başvurarak karşılıklı mutabakat ile ek tazminat hakkı DASK tarafından kabul edilen vatandaşın, günü gelen ödemelerinin yapılmamasının hukuk devletine yakışmadığını belirtti. “Depremzedenin dava açma hakkı da elinden alındı” Avukat Karaoğlan, “Bilindiği üzere hukuk sistemimizde son dönemlerde giderek yaygınlaşan Arabuluculuk usulünde, anlaşma tutanağının düzenlenmesi halinde aynı uyuşmazlığa ilişkin dava açılamamaktadır. Çünkü hem Arabuluculuk tutanağının mahkeme ilamı gibi icra edilebilir nitelikte olması, hem de Arabuluculuk kanununda bu hususta düzenleme bulunması sebebiyle dava yolu kapanmış olmaktadır. Ancak DASK’ın bir devlet kurumu olması sebebiyle ödeme yapmadığı takdirde mallarına, hak ve alacaklarına kanunen haciz konulamaması, bu süreci baltalayan en önemli etkenlerden birisidir. Devlet kurumlarının mallarının haczedilemez olmasının sebebi devletin zaten borcunu ödeyeceğine olan güvendir. Şimdiye kadar hiçbir kurumun böyle bir uygulamaya gitmedi. Deprem sebebiyle mağdur olan vatandaşların birçoğunun en önemli temel hak ve hürriyetlerden olan hak arama özgürlüğünün hiçe sayıldı Zaten manevi olarak büyük kayıplar yaşayan depremzedelerin eski yaşamlarına dönebilmeleri için bir an evvel sorumluların görevlerini yerine getirmeleri gerekiyor. Vatandaşlarımızın bir de maddi zorluklar içerisinde kıvranmasına göz yumulmasının kabul edilemez. Bu keyfi tutumun bir an evvel sona ermesi gerektiğinin elzem” diye konuştu. 

Deprem bölgesinin DASK mağduriyeti Haber

Deprem bölgesinin DASK mağduriyeti

Hala devam eden mağduriyetler bir türlü depremzedenin peşini bırakmıyor, evleri yıkılan ya da ağır hasar gören depremzedeler konteynır kent çadır ve yurtlarda kalmaya devam ediyor 1,5 milyon vatandaşın evsiz kalmasına neden olan afet sonrası vatandaş çözümü DASK da buldu. İstedikleri çözümü alamayan vatandaş DASK tarafından mağdur edildi. Afeti gören 11 ilde evlerini kaybedenler için oldukça önemli olan deprem sigortası maddi kaybı karşılamak için bir yoldu fakat vatandaşın mağduriyeti devam ediyor. DASK’ın görevlendirdiği sigorta uzmanları orta hasarlı eve az hasarlı veya hasarsız diye işlem yaparak depremden aylar geçmesine rağmen kendilerine ödenmesi gereken hasar bedelini alamıyorlar. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından yapılan açıklamada depremin daha ilk gününden kurum uzmanlarının hasar tespit çalışmalarına başladığı ve ilk ödemelerin 24 saat içinde gerçekleştiği bilgisi geldi. Kamu bankalarının kredisini kullanan vatandaş aldıkları evlere zorunlu olarak DASK sigortası da yaptırdı. Evleri hasarlı olan vatandaşlar ödeme almak için başvuru yaptı fakat DASK’ın görevlendirdiği sigorta kurumları buna izin vermedi. Günlerce iletişim sağlamakta sıkıntı çeken vatandaşlar hem sigorta kurumların hem DASK’a hem de çevre ve şehircilik bakanına oldukça kızgın. Sigorta şirketleri, ‘’deprem riski devam ediyor, veremeyiz bu bizlik bir sorun değil” ifadelerini kullanırken bir yandan da “çevre ve şehircilik bakanlığının hatası var onlar iyi bakmıyor iyi tespit edemiyor” dedi. Vatandaşların elektrik aboneliği konusundaki mağduriyetlerini de dile getiren kurum çalışanları’’ OHAL de yapmıyorduk evet ama şu an bu konuda orta hasar ve az hasarlı evlerle mutlaka ilgileniyoruz. Aslında halkı belirsizlikle mağdur eden DASK kurumunun olduğunu söyleyen sigortacılar’ ’hiçbir şekilde dönüş yok, mail atılıyor dönüş yok gidiyorsun dönüş yok dört ay geçmesine rağmen hala tespit edilemeyen bir sürü yer var, tespit ettikleri evlerin metrekaresini yanlış hesaplıyor gerçekten daha raporunu yazmadıkları yerler var daha eksperin gitmediği yerler var yani mağdur eden DASK, ciddi anlamda DASK vatandaşı mağdur etti.” ifadelerini kullandı.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.