Hava Durumu

#Geleneksel

Gaziantep Ekspres Gazetesi - Geleneksel haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Geleneksel haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sıcaklarının gelmesiyle yemeniye ilgi arttı Haber

Sıcaklarının gelmesiyle yemeniye ilgi arttı

Gaziantep kültüründe yüzlerce yıllık geçmişi olduğu, yapımında ise manda ve sığır derisinin kullanılmasıyla bilinen yemeni ayakkabısı el işçiliğiyle üretiliyor. 130 yıllık geçmişe sahip olan, dededen ve babadan kalma mesleği devam ettiren usta unutulmaya yüz tutmuş olan yemenicilik mesleğini canlandırıyor. Geleneksel ayakkabının sıcaklarının artmasıyla ayakta oluşabilecek hastalıklardan koruması ve ayak kokusunun önüne geçmesiyle bilindiği için sıcak havaların vazgeçilmez ayakkabısı olmaya devam ediyor. Sıcak havada vatandaşların yoğun talepleriyle karşılaşan ustalar siparişleri yetiştirmek üzere yoğun mesai harcıyor. “Ayakta oluşan hastalıklara iyi geliyor” Tarihi yüz yıllar öncesine dayandığı ve unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olduğunu vurgulayarak yemeninin nasıl yapıldığından bahseden Mehmet Orhan Çakıroğlu, “Yemenicilik büyük dedemizden gelen 133 yıllık bir aile mesleğimiz ben dördüncü kuşağım. Yemenicilik Gaziantep’in geleneksel mesleklerinden, sanatlarından olan bir ayakkabı türüdür. Geçmiş tarihi binlerce yıl önceye dayanıp Orta Asya’dan ülkemize yani Anadolu Yakasına kadar yayılan bir ayakkabı türü. Üretiminde tamamen tabii deriler kullanılır. Tabanları çift kat manda derisidir, yüzleri keçi veya dana derisidir. Astarlar da koyun veya dana derisidir. Bunların yegane özellikleri ayaktaki teri çekmesidir. Teri çekmesindeki sebep ise boyasız ve finisaj yapılmayan, iç astarından tabanına kadar her hangi bir boya kullanılmadığından ayağa giyildiğinde ayaktan ter çıkmaya başladığı anda nem olarak emmeye başlar ve dışarıya atar. Geleneksel ayakkabının ayağa şekil vermeyip ayağın şeklini aldığını ve tüm ayakla ilgili hastalıklara iyi geldiğini vurgulayan Çakıroğlu, “Giyildiğinde ayağın şeklini alan ve ayakta terleme yapmadığı için ayakta mantar, egzama, ayak kokusu gibi rahatsızlıklarda olmaz. Ayağa giydikten sonra ayağın şeklini alır, her hangi bir nasır varsa o nasıra bile yer yapar ilerleyen zamanlarda da o nasır kendiliğinden iyileşerek kaybolur. Yemeni ayağa yön vermez ayağın şeklini alır ve rahat bir ayakkabı olarak giyilebilir” ifadelerini kullandı. "Unutulmaya yüz tutmuş meslek olmaktan çıktık" Gaziantep’te geleneksel ayakkabı kültürünü yaşatıp Gaziantep'in adını ön plana çıkardıklarını söylerken binlerce insana da istihdam sağlanmasına sebep olduklarını belirten Çakıroğlu, “Gaziantep’te 90’lı yıllarda unutulmaya yüz tutan meslekler arasında gösterilirken şuan da 30-40’a yakın iş yerlerinde yemenicilik yapılıp yemeni satılmaya başlandı. Tekrar yemeni denildiği zaman Gaziantep ismini öne getiren bir sektör haline geldik. Bu konuda bizi mutlu ediyor. En azından Gaziantep’imizin ismi yaşıyor, mesleğimiz yaşıyor. Büyük bir sektör oldu. Bu sektörde yüzlerce, binlerce insan ekmek yiyor, istihdam sağlanıyor onun içinde çok mutluyuz” diye konuştu.

Hacıvat-Karagöz ile moral veriyorlar Haber

Hacıvat-Karagöz ile moral veriyorlar

Geleneksel Türk gölge oyunu ustası Suat Veral ile Türkiye’nin ilk kadın Karagöz sanatçısı Merve İlken, deprem bölgesi Gaziantep'te çocuklar için Hacivat-Karagöz oyununu sahneliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin davetiyle kente gelen Veral ve İlken, çocuklarda depremin etkisini azaltmak amacıyla Hacivat-Karagöz gölge oyununu sahneliyor. Masal parkta oluşturulan Ramazan sokağında sahne alan Veral ve İlken, çocukların eğlenceli zaman geçirmesini sağlıyor. Hacıvat ve Karagöz oyununu izleyen izleyiciler ise özellikle Türkiye’nin ilk kadın Karagöz sanatçısı Merve İlken’e yoğun ilgi gösteriyor. “Geleneksel Türk Gölge oyununu yeni nesillere aktarmak için 43 yıldır mücadele veriyoruz” Gölge oyunu ustası Suat Veral, “Geleneksel Türk Gölge oyununu her şeyden ötesi çocuklarımıza yeni nesillere, gençlere aktarma noktasında 43 yıldır mücadele veriyoruz. Bu sanatlar var olmalıdır. Bu sanatları yaşatacak olanlar yeni genç nesillerdir. Benim de misyonum budur. Çocuklarımızın moral ve motivasyonu evlerde anne ve babalara aynı şekilde yansıyacağına inanıyorum. Önemli olan devlet millet bir arada olmak dediğimiz o güzel kavramla geleneksel Türk gölge oyununu geçmişte de yaşattığımız yaşatılma noktasında bugüne taşıdığımız mahalle kültürünün bir araya gelme meselesinin özellikle ramazanla beraber birçok şeyin paylaşımını da yaşıyoruz. Ben oyunlarımı kendim yazıp yönetiyorum. Hem çocuklarımızın hem de büyüklerimizin çok iyi anlayabildiği birleştirici, paylaşmayı bir o kadar da sevgi temasını paylaştığımız bir Karagöz Hacivat’tan bahsediyoruz. Bize yoğun bir ilgi var” dedi. “Bu sanat için eğitim şart” Bu sanatla ilgilenen kişilerin çok olduğuna ama çok azının eğitimli olduğuna dikkat çeken Suat Veral, “Geleneksel sanatları eğitimli olarak yapan maalesef çok az kişi vardır. Bu sanat için eğitim şarttır. Bizler bu sanatın gerçek temellerini oluşturan yaklaşık 43 yılın içerisine çok şeyleri taşıdığımız ve uluslararası boyutta da birçok davet aldığımız sanatçılarız. Ben de bir öğrencimi yetiştirdim. Hatta Türkiye’de bir ilk olan Merve İlken, kadın ve kız çocuklarımıza örnek oluyor çok ilgi görüyor” şeklinde konuştu. “Türkiye’nin ilk kadın Karagöz sanatçısıyım” Türkiye’nin ilk kadın Karagöz sanatçısı Merve İlken ise “15 yıldır profesyonel olarak varım. İşin mutfağını görerek büyüdüm. Usta çırak ilişkisinin ne demek olduğunu bir karagöz sanatının nasıl icra edildiğini görerek yetiştim. Perdede gördükleri iki ana karakter Karagöz ve Hacivat erkek karakterler. Dolayısıyla bunları seslendirenin bir erkek sanatçı olduğunu düşünüyorlar. Sahnenin önüne çıktığım zaman şaşırıyorlar. Daha sonra ilgi gösteriyorlar. Bir kadının erkek karakterleri seslendirmesi çok hoşlarına gidiyor. Gelen güzel tepkiler motivasyonumu çok güzel arttırıyor. Türkiye’nin ilk kadın Karagöz sanatçısı misyonunu üstlendiğim için gittiğim her yerde bayrağımızı dalgalandırmak bana gurur veriyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.