Hava Durumu

#Kültür Ve Turizm Bakanlığı

Gaziantep Ekspres Gazetesi - Kültür Ve Turizm Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kültür Ve Turizm Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

MÜZSAN Organizasyonu Kursiyerlere Sertifika Verildi Haber

MÜZSAN Organizasyonu Kursiyerlere Sertifika Verildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ‘bağlama ve eğitim bizden, öğrenmek sizden’ projesi kapsamında Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu (MÜZSAN) organizasyonu ile depremden etkilenen 11 ildeki konteyner kentlerde yaşayan gönüllü öğrencilere bağlama kursu verildi. Depremzede 250 öğrencinin bağlama öğrenmesini sağlayan projenin finali ve sertifika töreni yapıldı. Gaziantep Şahinbey Kültür Merkezi’nde yapılan törene MÜZSAN Genel Başkanı Ahmet Onurlu, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Selçuk Korkmaz, deprem bölgesindeki illerden gelen öğrenciler, velileri ve hocalar katıldı Onurlu’dan Bakan Ersoy ve ekibine teşekkür Törende konuşma yapan MÜZSAN Genel Başkanı Ahmet Onurlu, “Aylarca devam eden projemizin bugün sonuna geldik ve burada finali yapıp kursa katılan kursiyerlerimize katılım belgelerini veriyoruz. Daha önce dağıttığımız bağlamaları ile bu kursiyerlerimiz bağlama çalmayı öğrendiler ve bugün de bu belgeyi almaya hak kazandılar. Bu projede bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakan yardımcısı Nadir Alpaslan, Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz ve bakanlık çalışanları ile bu projede üstün gayret gösteren hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Yapılan konuşmaların ardından bağlama kursiyerlerine katılım belgeleri teslim edildi. Tören sonrası MÜZSAN Genel Başkanı Ahmet Onurlu ve depremzede kursiyerler ile birlikte Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi ziyaret edildi. Ziyaret sırasında Halfeti Kaymakamı Zikrullah Erdoğan ile de bir araya gelen heyet, daha sonrasında tekne turuna katıldı, sıra gecesi eşliğinde doyasıya eğlendi. Program, günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu. 

GastroANTEP Festivali’nde “Dostlar Beni Hatırlasın” Sergisi Haber

GastroANTEP Festivali’nde “Dostlar Beni Hatırlasın” Sergisi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’nde Aşık Veysel’in hayatı ve sanatı “Dostlar Beni Hatırlasın” başlıklı kapsamlı sergiyle anılıyor. GastroANTEP Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamında yer alan birçok serginin yanı sıra “Aşık Veysel’in Vefatının 50’nci Yıl Dönümü” anısına bu sergide Engelsiz Yaşam Merkezi’nin enstrüman eğitmenleri Aşık Veysel’in türkülerini sazları, sözleriyle, gönül gözleriyle seslendirerek ziyaretçileri ağırlıyor. Oduncu: İnsanlara Aşık Veysel’i Tanıtıyoruz Engelsiz Yaşam Merkezi’nde enstrüman eğitmeni olan 23 yaşındaki görme engelli Oğuz Oduncu, bu projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Öncelikle festivalin geneli çok iyi. Serginin bu organizasyonun içine taşınması beni ayrıca mutlu etti. Buraya gelip çalıyoruz. İnsanlara Aşık Veysel’i tanıtıyoruz. Yaşatmaya çalışıyoruz bir nevi. Bu çalışma için Büyükşehir belediyesine ayrıca çok teşekkür ederim” dedi. Enstrüman eğitmeni Yunus Ercan ise Aşık geleneğinin unutulmamasının mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Kader arkadaşımız Aşık Veysel’in böyle bir şehirde kültür muafiyeti yüksek olan bir şehirde sergisinin icra edilmesi beni hayli bahtiyar kıldı. Bu hususta en büyük teşekkürü Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin hak ediyor” diye konuştu. Öte yandan sergide Nazender Süzer Gökçe ve Gürsel Gökçe tarafından, görme engelliler için 'Braille' alfabesiyle hazırlanan 'Basında Aşık Veysel' kitabı da sergilenen eserler arasında yer alıyor.

Oteller eski günlerine geri dönüyor Haber

Oteller eski günlerine geri dönüyor

Kovid-19 virüsünün Türkiye’de yaygınlaşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı 2020 yılında güvenli turizm sertifikasyonunu otellere zorunlu kılmıştı. Oteller yerli ve yabancı turistler için maske, mesafe ve hijyen kuralları çerçevesinde getirilen bazı kriterlere uyma zorunluluğu getirmişti. Açık büfeler kapalı büfe haline getirilmiş, masa ve sandalye mesafeleri, hijyen spreyleri ve buna benzer bir çok kural yürürlüğe girmişti. Önceki gün, Kültür ve Turizm Bakanlığı güvenli turizm sertifikasyon programının sona erdiğini turizmcilere bildirdi. Turizm tesisleri eski günlerine geri dönmeye başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, güvenli turizm sertifikasyonunun kaldırıldığını turizmcilere müjdeleyerek, “Pandemi sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'güvenli turizm' sertifikasyon programını uygulamaya koymuştu. Bu programda neticesinde turizm çalışanları ve turizm tesislerine gelen misafirlerin sağlığı için çıkarılan bir programdı. Uzun bir aradan sonra pandemi sürecinde yeni normalleşmeye geçilmesiyle birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı 'güvenli turizm' sertifikasyonunu kapatmış durumdadır. Güvenli turizm programında maske takma zorunluluğu, kapalı alanlarda kapasitenin üzerine çıkmama, yaklaşma mesafesi, masa, sandalye mesafesi, açık büfe kuralları gibi bazı kurallara uyulması gerekiyordu. Artık normalleşme sürecine girildiğinden ötürü program kapanmış durumda. Tesislerimiz güvenli turizm sertifikasına tabi olmayacaktır” şekilde konuştu. Sürdürülebilir turizm sertifikasyonuna dikkat Sürdürülebilir turizm sertifikasyonunun yürürlüğe girdiğini ifade eden Başkan Dengiz, “Bundan sonra sürdürülebilir turizm adı altında bir program var. 2030 yılına kadar bütün otellerde uygulama zorunluluğu bulunmaktadır. Dünyada bilinen bir programdır. Sürdürülebilir dediğimiz bu program, bulunduğu bölgeye uyarlı çevreci bir tesis olması yönünde yapılan bir sertifika programı. Sürdürülebilir turizm sertifikasyonu programında belli bir oda kapasitesinin üzerindekilerin bu programa dahil olmasını umut ediyoruz. Yani 30 ya da 50 oda üzerindeki oteller sürdürülebilir otel sertifikasına tabi tutulabilir” ifadelerini kullandı. Yan yana bulunan plajlı tesislerde cankurtaran kuralına değinen Başkan Dengiz, “Bakanlığa bağlı plaj tesislerinde cankurtaran bulundurması zorunludur. Kıyıdaki 10 tane tesis her biri cankurtaran tutma zorunluluğu var. Ayrıca da cankurtaran kulübesinin de olma zorunluluğu vardır. 10 tane yan yana cankurtaran kulübesi olması gerekiyor. Biz bu durumun daha kolay bir hale getirilmesini söylüyoruz. Umarım yetkililerin bu konuda bizlere hak vereceğini düşünüyoruz” dedi.  

İlk Çeyrekte 6 Milyon Yabancı Ziyaretçi Ağırladık Haber

İlk Çeyrekte 6 Milyon Yabancı Ziyaretçi Ağırladık

Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’yi 1 milyon 559 bin 314 yurt dışı ikametli vatandaş ziyaret etti. Böylece yılın ilk çeyreğinde 7 milyon 771 bin 423 toplam ziyaretçi rakamına ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının sınır giriş çıkış istatistiklerine göre ise en çok ziyaretçi ilk üç ayda Rusya Federasyonu’ndan geldi. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre de turizmden üç ayda elde edilen gelir 8 milyar 690 milyon 505 bin dolar oldu. Kişi başı ortalama harcama toplam bin 62, gecelik gelir 84 dolar olurken, ortalama kalış süresi ise 12,7 gece olarak gerçekleşti. İlk üç ayın birincisi Rusya Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 114,18 artış ile Rusya Federasyonu birinci, yüzde 28,09 artış ile Bulgaristan ikinci, yüzde 20,66 artış ile Almanya üçüncü sırada yer aldı. Almanya’yı sırasıyla İran ve Gürcistan izledi. Türkiye’ye üç ayda Rusya Federasyonu’ndan toplam 772 bin 681, Bulgaristan’dan 523 bin 150 ve Almanya’dan da 504 bin 847 kişi geldi. Mart ayında 2,3 milyon yabancı ziyaretçi Mart ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,32 artarak, 2 milyon 335 bin 728 oldu. En çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında da yine geçen yılın aynı ayına göre yüzde 131,82 artış ile Rusya Federasyonu birinci, yüzde 10,49 azalış ile İran ikinci, yüzde 15,78 artış ile Almanya üçüncü oldu. Almanya’yı Bulgaristan ile Gürcistan izledi.

Tutar Mısın Elimi" depremzede çocuklarla buluşuyor Haber

Tutar Mısın Elimi" depremzede çocuklarla buluşuyor

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek üzere hayata geçirilen "Tutar Mısın Elimi (Miras)" projesi depremzede çocuklarla buluşuyor. Oyun Gaziantep ve Adıyaman’da 17-19 Nisan; Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay ve Adana’da ise 2-6 Mayıs tarihleri arasında çocuklarla buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılan proje ile depremin özellikle çocuklar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerin hafifletilmesi, çocukların moral ve motivasyonlarının artırılması ve normalleşme sürecine sanat yoluyla katkı sağlanması hedefleniyor. Bakanlık Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Halk Dansları Topluluğu tarafından çocuklara özel hazırlanan halk dansları ile yöresel müziklerin Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras unsurlarından Karagöz ve Hacivat’ın anlatımlı oyununda yorumlandığı projenin ilk adresi geçtiğimiz hafta Malatyalı minikler oldu. Malatyalı çocuklar, kendisine bırakılan mirası bulmak için kadim dostu Hacivat ile çıktığı Anadolu yolculuğunda Nasreddin Hoca, Çelebi, Tuzsuz Deli Bekir, Acem ve Laz karakterleriyle karşılaşan Karagöz’ü izleyerek Trakya, Zeybek, Kırşehir, Ankara, Burdur ve Karadeniz halk danslarını ile bu bölgelerin özelliklerini yakından öğrenme fırsatı buldu. Gaziantep ve Adıyaman’da 17-19 Nisan; Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay ve Adana’da ise 2-6 Mayıs tarihleri arasında çocuklarla buluşacak olan "Tutar Mısın Elimi (Miras)" adlı proje, deprem bölgesinin ardından Türkiye’nin pek çok yerinde miniklerle bir araya gelecek.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.