Hava Durumu

#Tema Vakfı Gaziantep

Gaziantep Ekspres Gazetesi - Tema Vakfı Gaziantep haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tema Vakfı Gaziantep haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

7 bölgede 7 orman! Haber

7 bölgede 7 orman!

Vakıf, 7 hatıra ormanından biri olan ve Kırklareli Celaliye’de yer alan ormanı ziyaret ederek tabela açılışı eşliğinde fidan dikim etkinliği gerçekleştirdi. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için 30 yıldır faaliyetlerini sürdüren TEMA Vakfı, kuruluşunun 30. yıl dönümünü 3 Aralık 2022’de, NTV ekranlarında “Umut Yeşerten Şarkılar - TEMA Vakfı 30. Yıl Özel Yayını” ile kutlamıştı. Yoğun ilgi gören gecede yapılan bağışlarla 100 bin fidan hedefinin de üzerine çıkılarak yaklaşık 200 bin fidan bağışına ulaşılmıştı. Bağışlar ormana dönüştü TEMA Vakfı, söz verdiği gibi yayın vesilesiyle sağlanan bağışlarla Orman Genel Müdürlüğü iş birliğiyle 30. Yıl Hatıra Ormanları’nı Türkiye’nin 7 bölgesinde; Denizli, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kırklareli ve Kilis illerinde oluşturdu.  Bugün, Türkiye’nin 81 ilinde TEMA Vakfı bağışçıları sayesinde oluşturulan en az 1 orman bulunuyor. Vakfın 30’uncu yılında düzenlenen kampanya sayesinde bu ormanlara 7 orman daha eklenmiş oldu. Fidanlar toprakla buluştu TEMA Vakfı’nın 30’uncu yıl gecesinin sunuculuğunu gönüllü olarak üstlenen Seda Öğretir ve Yiğit Özşener’in de katılımıyla, 7 hatıra ormanından biri olan ve Kırklareli ili Lüleburgaz ilçesi, Celaliye köyü sınırları içerisinde yer alan ormana ziyaret gerçekleştirildi. Etkinliğe İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürü Talip Kavlak ve Kırklareli Orman İşletme Müdürü İsmail Karakaya, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Genel Müdürü Başak Yalvaç Özçağdaş ile Vakıf gönüllüleri ve Genel Merkez çalışanları katıldı. Tabela açılışının ardından fidan dikim etkinliğine geçildi ve temsili fidanlar toprakla buluşturuldu.   “7 bölgeye 7 orman kazandırmanın gururunu yaşıyoruz” 7 bölgeye 7 orman kazandırmış olmanın gururunu yaşadıklarını belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç “Ormanlar; iklimi düzenleme, su üretimi, sel, çığ ve taşkınları önleme, kuraklık etkilerini azaltma işlevleri ve sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle, iklim kriziyle mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunması konularında anahtar role sahip. Hepimizin derin üzüntü ile hatırladığı gibi, 2021 yılı yaz aylarında yaşadığımız ve afet boyutuna dönüşen orman yangınları sebebiyle 133 bin hektara yakın orman varlığımızı, binlerce hektar tarım alanını, 9 vatandaşımızı ve milyonlarca orman canlısını kaybettik. Bir kere daha ağaçların, ormanın ve doğanın bizim için ne kadar değerli olduğunu ne yazık ki böyle üzücü bir hadisenin ardından tekrar anladık. Hem var olan ormanlarımızı korumamız ve yaşatmamız gerektiğini hem de ülkemize yeni ormanlar kazandırmamız gerektiğini artık çok daha iyi biliyoruz. Biz de bu dönemde ağaçlandırma çalışmalarına özel olarak ağırlık veriyoruz ve 30’uncu yılımızın anısına Türkiye’nin 7 bölgesinde ‘TEMA Vakfı 30. Yıl Hatıra Ormanları’ oluşturmayı hedefledik. Değerli sanatçılarımız ve bağışçılarımız başta olmak üzere bu hedefe ulaşmamızda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Tekrar yaşanmaması için bilim göz ardı edilmemeli Haber

Tekrar yaşanmaması için bilim göz ardı edilmemeli

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat’ta meydana gelen, 11 ilde yıkıma, on binlerce can kaybına sebep olan ve tüm Türkiye’yi derinden etkileyen depremlerin üzerinden 2 ay geçti. Deprem bölgesinde yer alan illeri kapsayan çevre düzeni planlarına ilişkin bugüne kadar yaklaşık 10 dava açan TEMA Vakfı, benzer felaketlerin yaşanmaması için bilimsel gerçeklerin ve planlama esaslarının asla göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Depremin etkilerinin bu denli büyük olmasının temel sebeplerinden birinin tarım alanlarının ve yapılaşmaya uygun olmayan alanların kentsel gelişmeye açılması olduğuna vurgu yapan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Yumuşak zeminli bu topraklar üzerinde üstün kamu yararına ve şehircilik ilkelerine aykırı bir şekilde yapılan yapılaşmalar yaşanan felaketin boyutunu artırmıştır. Yapıları yerle bir ederek bir felakete dönüşen depremlerin acı sonuçlarında müteahhit kusuru, mühendislik hatası, eksik veya kötü malzeme seçimi elbette etkilidir. Tüm bu etkilerin yanında, planlama esaslarına uygun olmayan kentsel gelişme alanlarının yerle bir olması, hatalı arazi kullanım kararlarıyla depremin ilişkisini diğer nedenlerden daha açık biçimde ortaya koymuştur. Ülkemizde yaşanan bu felaket, arazi kullanımlarının bilimsel kriterler dikkate alınarak ve şehircilik ilkelerine uygun biçimde planlanmamasıyla yakından ilişkilidir” diye konuştu. TEMA Vakfı deprem bölgesinde yaklaşık 10 dava açmıştı TEMA Vakfı’nın tüm çevre düzeni planlarının kamu yararına ve şehircilik ilkelerine uygun biçimde yapılmasını sağlamak için çalıştığını bir kez daha hatırlatan Deniz Ataç, “Bu kapsamda onaylanan tüm çevre düzeni planları ve değişiklikleri takip edilerek gerekli itirazlar kurumlara iletiliyor ve aykırılıklara karşı davalar açılıyor. Deprem bölgesinde bu planlar yoluyla geliştirilen mekânsal kararlara bakıldığında, kararların sağlıklı yaşam alanları oluşturmak yerine ne yazık ki ‘inşaat odaklı büyümenin bir aracı’ halini aldığı görülebiliyor” dedi. Ataç, Vakfın deprem bölgesinde yer alan ve bazı illeri kapsayan çevre düzeni planlarına ve üzerinde yapılan değişikliklere karşı yaklaşık 10 dava açtığının altını çizerek, “Bu davalarda itiraz edilen konuların başında; planlamanın en temel ilkeleri çiğnenerek dere yataklarının, su seviyesi yüksek arazilerin ve tarım alanlarının kentsel gelişmeye açılması gelmektedir. Şubat ayında yaşadığımız felaketle birlikte yapılaşmaya açılmaması konusunda uyarılan bu alanlardaki toprağın niteliklerinin sadece tarım sektörüyle değil depremle olan ilişkisi de çok acı bir biçimde ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Depremde hayatını kaybedenler için fidan dikildi Haber

Depremde hayatını kaybedenler için fidan dikildi

TEMA Vakfı Gaziantep İl Temsilcisi Muharrem KATIOĞLU; Gaziantep’te yediden yetmişe her yaştan gönüllülerin katılımı ile  depremde hayatını kaybeden canlar için 300 kişiyle yaklaşık 1000 adet fidanın toprakla buluşturulduğunu söyledi. Gaziantep’te yaşayan TEMA gönüllüleri olarak her yıl bölgede yağışların başlaması ile -Kasım ayından  itibaren Mart ayına kadar- hava şartlarına bağlı olarak fidan dikimlerini gerçekleştiriyoruz. TEMA Vakfı Gaziantep İl Temsilcisi Muharrem KATIOĞLU;  ‘’Yine fidan dikimlerimizi planlarken 6 Şubat 2023 Pazartesi sabah 04:17 de Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki deprem ile 11 şehrimizde ciddi boyutlarda yıkımlar ve can kayıpları yaşandı. Elli binden fazla insanımızın hayatını kaybetmesi ile çok büyük üzüntülerimiz oldu. Bireysel veya Vakıf olarak yardım ve kurtarma çalışmalarımızı yaptık. Başka neler yapılabilir derken canları kaybolan insanlar için yeni canlara hayat buldurmak adına  fidanlarımızı taprakla buluşturduk.’’ dedi. TARIM ALANLARINA EV YAPMAYIN TEMA Vakfı Gaziantep İl Temsilcisi Muharrem KATIOĞLU; ‘’TEMA Vakfı olarak kurulduğumuz ilk günden beri dillendiriyoruz. Beslenmeniz için ihtiyacınız olan tarım arazilerine lütfen beton dökerek o alanları mühürlemeyin. Yerleşim yerlerinizi kayalık ve tepelik yerlere yapınız. Bu sayede tarımsal üretiminiz gerçekleşir, hem gıda temininizi yaparsınız hem de kayalık yerlere yaptığınız evleriniz ile depremin etkisini en aza indergersiniz.’’ diye ifade etti.  DOĞAYA RAĞMEN DEĞİL, DOĞAYLA BİRLİKTE TEMA Vakfı Gaziantep İl Temsilcisi Muharrem KATIOĞLU; ‘’Deprem, orman yangınları, sel, dolu, heyelan vb. gibi  afet boyutunda olan olayların etkisini en aza indirmek veya etkisini azaltmak için bilimin ışığında çalışmak zorundayız. ‘’ diye ekledi.  Umut Yeşertiyoruz!        

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.