Hava Durumu

#Yüksek Öğretim Kurulu (Yök)

Gaziantep Ekspres Gazetesi - Yüksek Öğretim Kurulu (Yök) haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yüksek Öğretim Kurulu (Yök) haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

YÖK, GAÜN’ü Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programı’na Aldı Haber

YÖK, GAÜN’ü Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programı’na Aldı

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre; 2021'de başlatılan uygulama kapsamında Türkiye'de 23 araştırma üniversitesi bulunuyor. Araştırma üniversiteleri, araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi, etkileşim ve işbirliği konularında 32 performans göstergesine göre değerlendiriliyor. Bu kapsamda Gaziantep Üniversitesi, Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programı'na dahil edildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen toplantıda, Araştırma Üniversiteleri İzleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından üniversitelerin performanslarının düzenli takip edildiğine işaret etti. Bu çerçevede Aday İzleme Programı'na dahil edilen 6 üniversiteyi 2 yıllık izleme sürecine alacaklarını belirten Prof. Dr. Özvar, bu sürecin sonunda kriterleri karşılayanların "Araştırma Üniversitesi" olarak kabul edileceğini kaydetti. Konuyla ilgili Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen toplantıya katılan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, YÖK’ün aldığı karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Özaydın, “Araştırma Üniversitesi olma hedefimiz gerçeğe dönüşüyor. Yükseköğretim Kurulu,  Araştırma Üniversiteleri arasında yer almamasına rağmen; araştırma, yayın ve proje performanslarını her geçen yıl yükselten üniversitemizi, son yıllarda göstermiş olduğu performansı nedeniyle ‘Araştırma Üniversitesi’ adayı olarak 2 yıllık izleme sürecine almıştır. Üniversitemiz bu 2 yıllık süreyi çok iyi değerlendirerek en kısa sürede Araştırma Üniversitesi olacaktır. Bizlere güvenen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı. 

Yök’ten GAÜN’e “Göç Alanında” Uzmanlaşan Üniversite Unvanı Haber

Yök’ten GAÜN’e “Göç Alanında” Uzmanlaşan Üniversite Unvanı

2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel izniyle Gaziantep Üniversitesi bünyesinde kurulan ve Türkiye’nin tek Göç Enstitüsü olan GAÜN Göç Enstitüsü, göç alanında yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettirmiş olup,  bu kapsamda YÖK tarafından "Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi"  göç çalışmaları alanında “Uzmanlaşan Üniversite” unvanını hak kazanarak önemli bir başarıya imza attı. Konuyla ilgili değerIendirmede bulunan GAÜN Göç Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeynel Özlü, böylesi bir tanımlama, Üniversitemizin akademik ve tematik tek göç araştırma birimi olan Göç Enstitüsü’nün önemini daha bir ön plana çıkarttığını söyledi. Prof. Dr. Özlü, “Göç Enstitüsü, Göç Çalışmaları, Kadın Çalışmaları, Kent Çalışmaları ve Göçmen ve Mülteci Sağlığı şeklinde dört anabilim dalında 11 lisansüstü tezli ve tezsiz program ile Göç Çalışmaları Anabilim Dalında doktora olmak üzere eğitim vermektedir. Enstitümüzde sadece ülkemizden değil dünyanın birçok yerinde Kenya, İran, Etiopya, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Suriye’den öğrencilerimiz var, şuan toplamda 551 öğrencinin enstitümüzde kaydı bulunmaktadır. Enstitünün mezun ettiği öğrencilerimiz, hazırladıkları lisansüstü tezlerle göçün çok farklı bağlamları hakkında tezler hazırlamış, dolayısıyla Enstitümüz bölgede göç alanında akademik bir çekim merkezi ve akademik bilgi üretim üssüne dönüşmüştür” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Zeynel Özlü konuşmasında şunları ifade etti: “Enstitümüz sadece lisansüstü akademik eğitim veren bir kurum değildir, diğer enstitü ve araştırma merkezlerinden farklı olarak icracı bir karakteri de vardır. Nitekim halihazırda bitmiş olan veya devam eden çok sayıda araştırma projemiz mevcuttur. Bu projelerde BM kuruluşları, Yerel Yönetimler, Devlet kurumları ve farklı alanlardaki STK’lar partnerimiz olmuştur. Bugün Göç Enstitüsü sadece Gaziantep’te değil, ülkemizde göç alanındaki pratik ve akademik çalışmalarda tanınırlık kazanmış ve bir referans bir kurum haline gelmiştir. YÖK’ün söz konusu kararı, Göç Enstitüsü’nün sahip olduğu birikimi, kapasiteyi daha ileri taşımamıza vesile olacak ve misyonumuzu tüm Türkiye’ye yaymak için bir vesile olacaktır.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.