Hava Durumu

Hekimler isyanda!

Tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak, hekimlerin özlük ve ekonomik haklarını düzenlemesi öngörülen yasal düzenlemeye ilişkin somut adım atılmaması üzerine Türk Tabipler Birliği (TTB) Beyaz Nöbet başlatıldı. 4 Şubat tarihinde sona eren Beyaz Nöbet süresinde de somut adım atılmaması üzerine 81 il genelinde hekimler greve gitti.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2022 18:34
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2022 20:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Hekimler isyanda!

HEKİMLER G(Ö)REV’E GİTTİ

Türk Tabipler Birliği, hekim haklarını korumak ve haklarını aramak amacıyla dün greve gitti.  Greve destek veren Gaziantep Kilis Tabip Odası tarafından Gaziantep Üniversitesi Poliklinik Önü ile başlayan eylem, Kırkayak Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklaması ile devam etti. Gaziantep-Kilis Tabipler Odası, Gaziantep Eczacılar Odası, Aile Hekimliği Derneği üyesi hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.

“30 YILLIK UZMAN HEKİMİN MAAŞI 5 BİN 800 TL!”

Basın açıklamasında bulunan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla,  “Bugün Türkiye’de hekimler ve sağlık çalışanları son kez tek günlük Grev eylemindedir. Bizler dünya ülkeleri arasında en az maaşlardan birini alıp en fazla şiddete uğrayan ülkenin hekimleriyiz! Bugün, BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2.300-4.000 TL arasındadır; pratisyen hekimin yalın maaşı yaklaşık 4.900 TL; 30 yıllık uzman hekimin yalın maaşı 5.800 TL’dir demek için buradayız. Türkiye, 2020 verilerine göre uzman hekim maaşları sıralamasında OECD üye ülkeleri içinde sondan altıncı sırada; pratisyen hekim maaşlarında ise 17 ülke arasında 14'üncü sırada (Türkiye'yi Letonya, Meksika ve Litvanya izliyor) demek için buradayız.”

YANLIŞ POLİTİKALAR ARTIYOR

“Bugün, pandemiyle beraber daha da derinleşen yanlış sağlık politikaları ve şiddet, her geçen gün daha da can yakmakta, canımızı almaktadır. Sağlıkta Şiddet Yasa Taslağı sunduk, neden işletilmiyor, ne oldu demek için buradayız. Pandemiyle mücadele ancak birinci basamakta kazanılır, şu ana kadar mücadele ancak bizlerin fedakârlıklarıyla yürüdü ancak siz bize “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği“, aile hekimleri arasındaki adıyla “ceza yönetmeliği” ile teşekkür(!) ettiniz. Artık yeter yönet(e)miyorsunuz demek için buradayız. 36 saat nöbet sonrası bir hekim arkadaşımızı kaybettik artık böylesi acılar yaşamak istemiyoruz. Bugün; uzmanlık eğitimi almak bir haktır ve bu hak keyfiyete, yöneticilerin insafına bırakılamaz demek için buradayız. Tıp öğrencilerinin barınma, beslenme gibi temel hakları güvence altına alınmadığı için bir arkadaşımızı kaybettik artık yeter demek için; tıp öğrencileri artık üniversitelerinde öğretim üyesi bulamıyor, liyakate, bilime dayalı akademi istiyoruz demek için buradayız.”

UZUN SÜRELİ GREVLER GÜNDEMDE

“Emek Bizim Söz Bizim” sürecinde sesimizi bir kez daha duyurmak için 26 Ocak-4 Şubat arasında başlattığımız Beyaz Nöbet’te de nöbetimiz sürecinde Meclis’e herhangi düzenleme getirilmezse 8 Şubat’ta bizler için artık grev zamanı olacağını belirtmiştik. Topluma da sesleniyoruz bu grev yalnızca hekimler/sağlık çalışanları için değil, hepimiz için. Artık tıkanan, işlemeyen; 5 dakikada muayenelere, aylarca randevu beklemelere zorlandığınız; özel hastanelere mahkûm bırakıldığınız bir sağlık sistemine birlikte artık yeter diyebilmemiz için… Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getirilen bu çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak hakkımızı gasp eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz değiliz. Bize dayatılan bu çalışma koşulları, bu sefalet ücretlerinin kader olmadığını biliyoruz. 14 Mart sağlık haftasına doğru giderken büyük sağlıkçı buluşmaları gerçekleştireceğiz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli G(Ö)REV’e hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.