Hava Durumu

OSB’de kriz yükseliyor

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) iş yapan sanayiciler, son dönemlerde hammadde, yüksek gümrük vergileri, konteyner krizi, yüksek maliyetler ve yüksek kredi faizleri nedeniyle zor günlerden geçiyor. Dünyanın 190 ülkesine halı ihraç eden ihracatçılar, yaşanan sıkıntılar nedeniyle üretim kapasitelerini düşürdü, kimi işletmelerde ise üretime ara verildi. Mart ayında dünyaya yapılan halı ihracatında yüzde 9,2 oranında düşüş yaşandı. Konteyner krizi nedeniyle 400 milyon dolarlık halının ise gönderilemediği öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2022 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2022 15:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
OSB’de kriz yükseliyor

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, vatandaşı, esnafı ve sanayiciyi olumsuz etkilemeye devam ediyor. ülkenin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinden olan ve 2022 yılında 12 milyar dolar ihracat hedefleyen Gaziantep, gerçekleştirdiği dış ihracatı ile 5.sırada yer alıyor. Dünyanın en rekabetçi şehirleri arasında yer alan Gaziantep’te son dönemlerde artan maliyetlerin neden olduğu sıkıntılar, OSB’de de iyiden iyiye hissedilir oldu.

MART AYINDA 1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT!

Türkiye’nin en çok ihracat yapan beşinci ili Gaziantep, mart ayında 1 milyar 19 milyon 822 bin dolarlık ihracatıyla 2022 Ocak-Mart döneminde 2 milyar 646 milyon 385 bin dolara ulaşarak Türkiye ihracatının yüzde 4,8’ini gerçekleştirdi. Gaziantep’te ihracat rakamları bu yönde olurken, son dönemlerde hammadde, yüksek gümrük vergileri, konteyner krizi, yüksek maliyetler ve yüksek kredi faizleri nedeniyle sanayiciler de zor günlerden geçiyor.

HALI İHRACATI YÜZDE 9,2 ORANINDA AZALDI

Halı üretiminde önemli bir yer alan Gaziantep OSB’de Mart ayında yapılan halı ihracatında önemli oranda düşüş yaşandı. Gaziantep’ten dünyanın 190 ülkesine yapılan ihracat Mart ayında yüzde 9,2 oranında azaldı. Gaziantep OSB’de üretim yapan halıcılar artan maliyetler, konteyner krizi nedeniyle üretim kapasitesinde düşüşe gitti.

“MALİYET ARTIŞLARINI FİYATLARA YANSITAMIYORUZ”

Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, OSB’de üretim yapan halıcıların üretimlerinin yüzde 20 azaldığını söyledi. Törer, “Halı fabrikalarının üretim kapasiteleri yüzde 20 seviyelerinde azaldı. Hammadde, konteyner  ve doğalgazda yaşanan fiyat artışları firmaları olumsuz etkiledi. Maliyetlerdeki artışları ise satış fiyatlarına yansıtamıyoruz. Eximbank kredileri yetersiz, özel banakların kredileri ise faiz oranları çok yüksek. Yüksek faizli kredileri ise sanayiciler kullanamıyor. Kredi faizlerinin düşürülmesi sektöre bir canlılık kazandıracak.”

“ÜRETİME ARA VEREN FİRMALAR VAR”

OSB’de işlerin düştüğünü kaydeden Törer, “Hafta sonu çalışmayan firma sayısı oldukça fazla. Üretime ara verenler var. Halının lüks tüketim ürünü olması da satışları etkiledi.  Market satışlarında da ciddi düşüşler var. Suudi Arabistan’ın ambargo koyması karşısında ihracatta yaşanan farkı ABD pazarında kapatıyorduk. Şu anda ABD’Ye ihracatta düştü” dedi.

Öte yandan Gaziantep OSB’de sipariş edilen 400 milyon dolarlık siparişin ise konteyner bulunamaması nedeniyle stoklardan bekletildiği öğrenildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.