Hava Durumu

Bergen kimdir ve ne zaman öldü?

 Kısa ömrüne 5 uzun çalgı, 11 kaset, 129 şarkı ve bir film kaydetmeyi başaran şarkıcı Bergen'in ölümünün üzerinden 33 yıl geçti.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 22:21
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2023 22:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Bergen kimdir ve ne zaman öldü?

 Kısa ömrüne 5 uzun çalgı, 11 kaset, 129 şarkı ve bir film kaydetmeyi başaran şarkıcı Bergen'in ölümünün üzerinden 33 yıl geçti. Arabesk ve nostaljiye dair çok sayıda konsept albümün yanı sıra Bergen'in şarkıları Ceylan Ertem, Ebru Yaşar, Emrah, Funda Arar, Muazzez Ersoy ve Işın Karac tarafından seslendirildi. Bergen kimdir ve ne zaman öldü?Bergen'in mezarı nerede? 
 Asıl adı Belgin Sarılamışer olan ünlü şarkıcı, 16 Temmuz 1959'da Mersin'de doğdu. Henüz 6 yaşındayken annesi Sebahat Çakır ile babasının boşanması üzerine 1966 yılında annesiyle birlikte yaşamak üzere Ankara'ya taşındı. İlköğrenimini Yenimahalle Yunus Emre İlköğretim Okulu'nda tamamlayan 
 Bergen, okulda mandolin çaldı ve şarkı söyledi. Bergen'in müzik yeteneğini fark eden öğretmenleri, ünlü ismin mezun olduktan sonra konservatuvarda okumasını teşvik etti.1
 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı sınavlarını kazanarak ilk piyano diplomasını alan sanatçı, ilk iki yılında piyano ve çello eğitimi aldı. 
 Sanatçı maddi sıkıntılar nedeniyle çalışmalarına devam edemiyor. Böylece büyüdü ve bir süre PTT'de çalıştı. Doğum tarihi resmi belgelerde ve mezar taşında 1958 olarak belirtilen 
 Bergen, 1977 yılında arkadaşlarının önerisiyle eğlenmek için bir gece kulübünde  sahneye çıkıp "Batsın Bu Dünya" şarkısını söyleyerek ödül teklifi aldı. Kulüp sahibi İlhan Feyman'dan sahneye çıktı. 


 “Bir Şikayetim Var”  adlı albümünü müzikseverlerin beğenisine sunuyor. 
, sahne adını Norveç'teki “Bergen”den alıyor. Şehir izlenimi nedeniyle Bergen'i seçen sanatçı, bir süre Grup Lokomotiv orkestrasıyla sahne aldı. 
 Ünlü soyadı, 1977 yılında Mersin'de amcasının oğlu Göksel Çakır ile  evlendi ancak dört yıl evli kaldığı ilk eşinden 1981 yılında ayrıldı. 
 
 Yeteneğiyle giderek ünlenen ve sahnede aranan isim haline gelen Bergen, iş için Ankara'dan Adana'ya gitti. 
 
 Sanatçı,  bir yıl sonra Adana'da tanıştığı Halis Serbes ile evlendi ancak bu evliliğin sahte olduğu, Serbes'in evli ve üç çocuk sahibi olduğu öğrenildi.
 
 Sırpların defalarca uyguladığı şiddet  ve aralarındaki sorunlar nedeniyle Adana'dan Ankara'ya dönen Bergen, gece kulübünde yeniden boy gösterdi. 
 
 Bergen, 1979 yılında Bülent Ersoy, İbrahim Tatlıses ve Müjde Ar'dan oluşan kadroyla Ankara Başkent Gazinosu'nda açılış sanatçısı olarak sahneye çıktı ve 1982'de Atlas Plak'ın "Şikayetim Var" şarkısını seslendirdi. kasetini müzikseverlerle buluşturdu. 
 
 9 Ocak 1982'de resmi nikahı kıyılan ve Halil Serbes'in uyguladığı şiddete rağmen aşık olduğu iddia edilen Bergen, aynı yıl 31 Ekim 1982'de İzmir'de çalışırken kışkırtmayla zehirli saldırıya uğradı. kocasının. Saldırının ardından sanatçı bir gözünü kaybetti ve vücudunun büyük bir kısmı  yandı. 
 “Acı Çeken Kadın”  albümüyle büyük  üne kavuştu. Olayın gazetelerde yayımlanması ve kamuoyunun dikkatini çekmesinin ardından estetik tıp doktoru Onur Erol, sanatçıyı Ankara'ya götürerek ücretsiz tedavi etti. 
  Operasyonun ardından besteci Cengiz Özşeker'in ısrarıyla sahneye dönen sanatçı, 1985 yılına kadar  sahibi olduğu mekanda seyirciyle buluştu. 
  Sanatçı, 1984 yılında Özşeker'in İzmir'deki atölyesine girerek sınırlı bir bütçeyle 12 parçalık "Brother Destiny" adlı eserini üretti. 
  isimli bir albüm hazırladı. Yaşar Plakçılık'ın sahibi Yaşar Kekeva tarafından İstanbul'a davet edilen sanatçı, ilk kez 29 Mart 1985'te İstanbullu müzikseverlerle buluştu.
  Ünlü şarkıcı, 1985 yılında Burhan Bayar'ın müzik yönetmenliğinde "İnsanlar Severse" şarkısını seslendirdi. 1986 yılının sonlarında kaydettiği The Woman of Pain adlı uzun bir albüm hazırladı. Albümü sayesinde büyük bir üne kavuştu. 
  Daha önce İbrahim Tatlıses'in seslendirdiği ve albümde yer alan "Dertli Dertli". ve "Benim İçin Endişelenme", "Affedersen Affetmeyeceğim", "Eller Aldi" şarkılarıyla "Biraz Gülümse". ve “Kulun Duası”. Albümdeki tüm şarkıları, özellikle de albümü çok beğendim.O dönemde Sezen Aksu'nun “Git” şarkısı 500.000 kopya satmıştı. Albümün satışından "The Woman of Pain" 700.000 adete ulaştı. Albüme olan ilgi nedeniyle plak şirketi, sanatçıya ilk yılında "1986 Yılının En Çok Satan Arabesk Sanatçısı" unvanını verdi. 
 Bergen, Üzgün ​​Kadın, Ülkü Erakalın'ın yazıp yönettiği. İlk yılında ilk kez bir filmle kamera karşısına geçti. Filmde Bergen'e Yalçın Gülhan, Asuman Arsan, Meral Niron, Bora Erdoğan ve Şahin Çelik'in yer aldığı oyuncu kadrosu eşlik etti.  
 Bergen, hayatında ilk ve son kez  TRT'de gazeteci-yazar Ergun Balcı'nın sunduğu “Müzik Serüvenimiz” programında yer aldı. 
 Aynı yıl 10 şarkıcının yazdığı toplam 13 şarkının yer aldığı “Süper Karışık” yayınlandı. Albümünde "Yapmalıyım" var. ve "Bu büyü beni rahatsız etmez mi?" Şarkılarını seslendiren şarkıcı, konsere gitmek üzere gittiği Adana'da sahnedeyken bir kumarhane fotoğrafçısı tarafından bıçaklandı. 
 
 BERGEN'İN ÖLÜMÜ 
 Bir süre sahneden ayrılan sanatçı, sırasıyla Selami Şahin, Özer ve Şenay ve Cengiz Tekin'in yönettiği “Sende Yak Allahım” ve “Aşkımın Bedeli”ni yönetti. ve istemiyorum". Kendi albümlerini çıkardı.Bergen, 1988 yılında cezaevinden çıkan Serbes ile barıştı, müzik ve sinema hayatından vazgeçti ve 1989 yılının Nisan ayında eşinden boşandı. Aynı yılın haziran ayında sahnelere geri dönen sanatçı,  son albümü "Yıllar Affectmez"i tanıttı. Albüm için oldukça başarılı bir  tanıtım turnesine çıkan sanatçı, 14-15 Ağustos 1989 gecesi Adana Pozantı'da eski Sırp eşi  tarafından vurularak öldürüldü. Sanatçının naaşı memleketi Mersin'in belediye mezarlığına defnedildi. 
 Polonya'da ve yurt dışında konserler veren sanatçı, kısa ömrüne 5 uzun süreli plak, 11 kaset, 129 şarkı ve bir film sığdırmayı başardı.
 Ölümünün ardından kendine özgü ve güçlü sesiyle arabesk dünyasına yön veren Bergen, 1990 yılında "Giden Gençliğim"i yazdı. Albüm çıktığı ilk gün satışa çıktı ve  tükendi. 
 
 Bergen'in arabesk ve nostalji temalı çok sayıda konsept albümünün yanı sıra  Ceylan Ertem, Ebru Yaşar, Emrah, Funda Arar, Muazzez Ersoy ve Işın Karac da Bergen'in şarkılarını seslendirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.