Hava Durumu

Şarkıcı Gülşen'in neden ceza aldığı açıklandı... 

Şarkıcı Gülşen'e verilen hapis cezasının nedeni açıklandı:Kamu barışını tehdit ediyor...

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 06:17
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2023 06:17
Kaynak: Haber Merkezi
Şarkıcı Gülşen'in neden ceza aldığı açıklandı... 


 İstanbul Ataşehir'deki konserinde İmam Hatip takipçilerine yönelik ifadeleri nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırılan Gülşen Çolakoğlu ve  hükmün açıklanması ertelendi, yetkili mahkeme gerekçeli karar çıkardı. Mahkeme gerekçesinde, "Gülşen'in sözlerinin toplumu oluşturan insanlar arasındaki hoşgörü atmosferini bozacağı, insanlar arasındaki farklılıkların inkar edilerek ayrımcılığa yol açacağı ve özellikle toplum barışını  tehlikeye atacağı" belirtildi.
 11. 3 Mayıs 2022'de İstanbul  Asliye Ceza Mahkemesi, şarkıcı Gülşen Çolakoğlu'nu "sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılıkları nedeniyle toplumun bir kesimini alenen aşağılamak" suçundan mahkum etti. İşlediği suçtan dolayı 10 ay hapis cezasına çarptırdı ve cezayı erteledi. Mahkeme Çolakoğlu davasında kararını gerekçelendirdi. 
 Kararda, Gülşen'in sözlerinin İmam Hatip okullarında eğitim almış kişilere yönelik olduğunun açık olduğu vurgulanarak şöyle denildi: Sanatın kapsamı. 2 sanat. Türk Ceza Kanununun 216. maddesi.Bu, paragrafta bahsedilen insan segmenti kavramıyla ilgili bir grup insandır. Daha önce de belirtildiği gibi kanunun düzenlenmesindeki amaç, kamu huzuru, kamu güvenliği, toplumun huzur ve refahının sağlanması ve davaya konu olan İmam Hatip mezunlarından oluşan geniş topluluğun teknik anlamda sosyal sınıfları etkileyip etkilemediğidir. “Hariç Kısım” Kanununun amacı incelenirken dikkate alınacaktır. Böyle bir durumda kanunun korumaya çalıştığı yukarıda sayılan değerlerin ve dolayısıyla kanunun amacının yok olması riski ortaya çıkabilmektedir. Kanunda, "Başka türlü bir değerlendirme, karşılıklılık olmaksızın, sanığın sözlerinin hitap ettiği toplumun önemli bir kesiminin öfkesine yol açacağı ve dolayısıyla madde düzenlemesinin yarattığı barış ve hoşgörü iklimini somut olarak tehlikeye atacağı" belirtiliyor. . 


   “SAPIK” KELİMESİNİ KULLANIMIŞTI 
 Mahkeme, suçun kamuya açık olmadığı yönündeki iddiayı değerlendirirken sanatçıyı savunmak için şunları söyledi: “Yüzlerce kişinin katıldığı bir konserde tanıtım yapılmadığı iddiası katılımcılar ve medya tarafından ortaya atılmış ve bu nedenle başarılması kolaydır." "Herkesin erişebileceği bir savunma, tanıtım kavramının yeniden tanımlanmasını gerektirebilir" dedi. Kararda, toplumun sayısal çoğunluğunu temsil eden her kesimi 'sapık' olarak tanımlayan  ifadesinin kullanılması, insan hakları, genel hukuk ve AİHS kriterleriyle bağdaşmıyor. Mahkeme, "Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmenin" Türk Ceza Kanunu'nun 216/2 maddesi anlamında olduğuna hükmetti. Gerekçesinde, sanık eylemlerinin toplumu oluşturan insanlar arasındaki hoşgörü iklimini baltaladığını belirtti. insanlar arasındaki farklılıkları inkar ederek ayrımcılığa yol açmakta ve özellikle toplum huzurunu tehlikeye atmaktadır. 
 
 OLAYIN HATIRLAYACAK OLURSAK 
Gülşen Çolakoğlu, 30 Nisan 2022'de Ataşehir'de verdiği konserde şunları söyledi: "Daha önce İmam Hatip Okulu'nda okudu, sapkınlıkları oradan geliyor." açıklamasını yaptı.Bu bağlamda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 24 Ağustos 2022 gecesi şarkıcı Gülşen Çolakoğlu hakkında, İmam Hatip Lisesi öğrencilerine yönelik açıklamalarıyla "kamuoyunu etkilemediğini" nefreti körüklediğini belirterek bir açıklama yaptı. ve düşmanlık”. suçla ilgili soruşturma başlattı. 25 Ağustos'ta polis tarafından tutuklanan şarkıcı, görevi başındayken çıkarıldığı  mahkemece tutuklandı. 
 avukatın Yargıtay'a yaptığı itirazın ardından 29 Ağustos'ta Gülşen Çolakoğlu'nun tahliyesine ve evinden çıkmaması şartıyla adli gözetim altına alınmasına karar verildi. Savcının hazırladığı iddianamede 702 kurum ve kişi “davacı” olarak yer aldı. olarak listelendi. Davacılar arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yazar Emine Şenlikoğlu Özkan, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, 
 KADEM, KADEM Vakfı ve Gaziantep Önder İmam Hatipliler Derneği  yer aldı.İddianamede Gülşen Çolakoğlu "toplumu alenen kin ve düşmanlığa  tahrik etmekle" suçlandı. Bu suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıydı. Mahkemenin suçlamayı kabul etmesi ve adli incelemeyi bozmaması üzerine temyiz başvurusunda bulunuldu. Gülşen'in yurt dışına çıkışı yasaklandı ve her perşembe en yakın polis karakoluna imza atmak zorunda kaldı. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi, 21 Ekim 2022'deki ilk duruşmasında, Gülşen hakkında uygulanan 
 sayılı yurtdışına çıkış yasağının onaylanmasına ancak imza zorunluluğunun kaldırılmasına karar verdi. Avukatlarının yine direnmesi üzerine bu kez İstanbul 33. Mahkeme'ye başvurdu.Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla, 250 bin TL'lik güvence miktarının yatırılmasından sonra Gülşen hakkındaki yurt dışı yasağı da kaldırıldı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.