Hava Durumu

Trafikte Güvende Kalmanın Yolu: Araç Sigortası Kapsamı ve Özellikleri

Maddi kayıplar yaşama riskine karşı sürücüleri korumak amacıyla araç sigortası yaptırılır.

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2024 22:46
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2024 09:59
Kaynak: Haber Merkezi
Trafikte Güvende Kalmanın Yolu: Araç Sigortası Kapsamı ve Özellikleri

Son derece önemli bir güvenlik önlemi olan araç sigortası kişileri trafikte söz konusu olan belirsiz durumlara karşı güvence altına alır. Kasko ve trafik sigortası olarak iki kategoride bulunur. Yaptırma zorunluluğu olan trafik sigortası kazalar söz konusu olduğunda karşı üçüncü kişilere verilen maddi hasarlarda teminat veren bir poliçe türüdür. İsteğe bağlı şekilde yaptırılan kasko ise kişinin aracının çalınması, ya da yangın, sel gibi doğal afetlerde koruma sağlar.

Araç Sigortası Kapsamında Neler Vardır?

Üçüncü kişilerin hasarlarını teminat altına alan zorunlu trafik sigortası kişileri bu tip durumlarda mali anlamda korurken, kasko da doğal afet, hırsızlık, cam kırılması gibi pek çok durumda sürücüye koruma sağlar. Yapılan poliçelerde çekici hizmeti, yol yardımı ya da yedek araç temin etme gibi bazı ek maddeler de yer alabilir. Bunun için trafik sigortası teklif alırken ek maddelere dikkat etmelisiniz.

Her ne kadar kapsamlı olsa da sürücünün kasıtlı olarak neden olabileceği trafik kazaları poliçe kapsamında değildir. Özellikle uyuşturucu madde yahut alkol kullanımına bağlı gelişen kazalar da yine kapsam dışıdır. Aracı süren kişinin ehliyetinin oluşmaması ya da ehliyetin geçerliliğini yitirmiş olmasında oluşabilecek kazalar da bu kapsamın içinde yer almayabilir. Bir diğer husus da aracın bakımının ihmal edilmesi sonucu oluşan hasarlar ve normal süreçte oluşan yıpranmalar da yine sözleşme içerisinde yer almaz.

Poliçe kapsamında tutulmayan durumlardan biri de sürücünün bilinçli şekilde aldığı risklerdir. Maddi kayıpların önceden değerlendirilmesi adına poliçe yaptırmadan önce şartları detaylı olarak incelemek önemlidir. Eğer aracınızın üzerinde hali hazırda bir sigorta olup olmadığını ya da poliçenin ne zaman sonlanacağını öğrenmek isterseniz araç sigortası sorgulama işlemi yapmanız gerekir.

Poliçeniz olmadan trafiğe çıkmanız yasalara aykırı bir durumdur ve önemli hukuki sonuçlara neden olabilir. Üçüncü kişilere verilebilecek olası kazalarda meydana gelen maddi kayıpları en aza indirmek için poliçeler oldukça önemlidir. Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmak hem sürücü hem de diğer sürücüler bakımından mali risklere neden olabilir. Dolayısıyla sürücülerin mutlaka yasal olarak sorumluluklarını yerine getirerek trafiğe çıkmaları gerekir.

Araç Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sürücülerin maddi kayıplarını önceden güvence altına alabilmeleri için mevcut poliçelerini dikkatli bir şekilde değerlendirmeleri önemli bir husustur. Poliçenin kapsamı hakkında mutlaka detaylı şekilde bilgi edinmek gerekir. İhtiyaçlarınıza uygun olan poliçeleri tercih etmeniz gerekir. Eğer şartları belirleyip istediğiniz poliçeye ulaşmak isterseniz araç sigortası fiyatları için teklif almanız gerekir.

İtibarlı, hızlı çözümler üreten, müşteri memnuniyetini esas alan firmalardan hizmet alınmalı, bu firmaların ödeme konusundaki geçmişleri de mutlaka incelenmelidir. Yaptırılacak olan sözleşmede kişiye sunulan ek hizmetlerin olup olmadığı da bir kriterdir. Örneğin çekici hizmeti yahut gerekli durumlarda yedek araç temin etme gibi ek hizmetler poliçelerde yer alabilir. Bu gibi durumlar sürücüler için önemli avantajlar sağlayabilir.

Bu maddeler ek olarak bir kaza söz konusu olduğunda firmanın verdiği hizmetin hızı ve sorunsuz şekilde sürecin ilerlemesi de kişilerin dikkat etmesi gereken hususlardandır.

Araç Sigortası Devredilir mi?

Devir işlemi genellikle mümkündür fakat belirli şartlara tabidir. Kişiler araçlarını sattıklarında yahut başka bir kişiye devir ettiklerinde mevcut poliçelerini de aynı şekilde devredebilirler. Hizmet alınan şirket, devir edilen kişinin geçmişini ve diğer etkenleri değerlendirmeye tabi tutar. Bu işlem esnasında poliçedeki şartlar yeniden değerlendirilir ve primler de değişkenlik gösterebilir. Sorunsuz şekilde hizmet almak, devir işlemleri yapmak veya kendisini olası hasarlara, kazalara karşı korumak isteyen kişiler güvenilir hizmetler sunan Sigortayeri ile iletişime geçebilir, araç sigortası teklif alabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.