Hava Durumu

Uzaktan Çalışma Kültürü: Yeni Normale Uyum Sağlamak

Bazı olaylar yaşama ve çalışma şeklimiz üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. Hayatlarımızı yalnızca kısa süreliğine kesintiye uğratmakla kalmaz, aynı zamanda onları neredeyse tamamen değiştirirler.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2023 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 16:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Uzaktan Çalışma Kültürü: Yeni Normale Uyum Sağlamak

Bazı olaylar yaşama ve çalışma şeklimiz üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. Hayatlarımızı yalnızca kısa süreliğine kesintiye uğratmakla kalmaz, aynı zamanda onları neredeyse tamamen değiştirirler. COVID-19 salgını, 2019'un sonlarında ortaya çıkıp dünyanın dört bir yanında etkili oldu: Kapanmalar boyunca evlerimize yemek siparişi verdik, BasariBet gibi sitelerde daha fazla oyun oynadık, akış platformlarını daha fazla izledik. Ancak aynı zamanda işe de gitmedik: Milyonlarca insan evlerinden çalıştı ve artık kapanmalar sona ermiş olsa bile, bu şekilde çalışmak “yeni normal” haline geldi. Peki, uzaktan çalışmaya nasıl adapte olabiliriz? Bu çalışma şekli için yöneticiler ve çalışanların dikkat etmesi gereken şeyler neler? Aşağıda, bu soruları cevaplamaya çalışacağız.

İş Hayatında Yeni Normali Tanımlamak

Aslında uzaktan çalışmak, yapay zekadan yararlanmak ve iş akışı otomasyonu gibi yeni teknolojiler, pandemiden önce de hemen her şirketin "yapılacaklar" listesinde yer alıyordu. Ancak koronavirüs salgını, bu teknolojilere olan ihtiyacın hemen ortaya çıkmasını sağladı. Bu, çoğu işletmenin düşündüğü ancak gerçek bir planlama yapmadığı radikal değişikliklerin aniden ortaya çıkmasına neden oldu. Örneğin: 

Gartner tarafından 2020'de yürütülen bir anket, finans müdürlerinin (CFO'lar) %74'ünün çalışanlarının en azından bir kısmını kalıcı uzaktan çalışmaya kaydırmayı planladığını ortaya koydu.Aynı ankette, CFO'ların 'ü gayrimenkul yatırımlarını azalttıklarını belirtti.Buffer tarafından hazırlanan 2020 Uzaktan Çalışma Raporu, ABD’deki çalışanların %43'ünün karma ekipler şeklinde çalıştığını bildirdi (örneğin, bazı çalışanlar ofiste, bazıları ise uzaktan çalışıyor). Ancak %30'luk bir kesim, şirketlerinin tüm personelinin uzaktan çalıştığını da belirtti.

Yani, uzaktan çalışmanın yeni normal olarak hayatımıza 3 yıl önce girdiğini söyleyebiliriz. 2023 itibariyle de sıradan bir duruma dönüşmüşe benziyor. Peki, bir çalışan olarak uzaktan çalışmaya nasıl yaklaşmalısınız? Yöneticiler, yeni normali yönetirken nelere dikkat etmeli?

Çalışanlar İçin Yeni Normal

Yeni normalin ortak özelliği uzaktan çalışmaktır. Bu konudaki iki temel endişe, iş akışında minimum kesinti olmasını ve kaliteden ödün verilmemesini sağlamaktır. Bunları elde edebilmek için, çalışanların nerede olurlarsa olsunlar bir rutine bağlı kalmaları gerekmektedir. Bu da tutarlılığı korumanın bir yolu olarak basit bir çalışma alanı oluşturmayı ve önceden belirlenmiş bir çalışma programına bağlı kalmayı gerektirecektir. İdeal olarak, çalışanlar kendi çalışma programlarını oluşturma ve maksimum verimlilik için üstleriyle çalışma programları üzerinde anlaşmaya varma esnekliğine sahip olmalıdır.

Yöneticilerin yeni normal ile uyumluluğu, işlerin sorunsuz ilerlemesine büyük ölçüde katkıda bulunacaktır. Bu bağlamda, kesintisiz iletişim büyük öneme sahiptir. Ekip üyelerinin yalnızca iş amacıyla değil, aynı zamanda güvenliklerini ve zihinsel/fiziksel sağlıklarını kontrol etmek için de birbirleriyle düzenli olarak iletişim kurmasında fayda vardır. 

Ek olarak, beklentileri yönetebilmek için çalışanların iş yaparken karşılaştıkları zorlukları zamanında üstlerine iletmesi gerekir. Şirketler işleri yürütmenin yeni yollarını geliştirdikçe, personel de bu yeni yöntemler hakkında geri bildirimde bulunmalıdır. Karşılıklı iletişim, pek çok sorunun henüz ortaya çıkmadan çözülmesini sağlayacaktır. 

Yöneticiler İçin Yeni Normal

Yönetim, personelle daha sık etkileşime girdiği ve işyerinde personeli destekleme sorumluluğunu üstlendiği için 'yeni normale' geçişte önemli bir rol oynar. Bu rol, işyerindeki değişikliklerin yönetilmesi bakımındandır ve yöneticilerin yetkinliği, bu sürecin ne kadar sorunsuz tamamlanabileceğini belirleyecektir. Personele hangi alanlarda destek sağlanacağını belirlemek zor değildir, ancak personelin işlerini yürütürken ihtiyaç duydukları desteği zamanında almaları için yeni iletişim kanalları yaratmak gerekir. Yeni normale geçiş sürecinde, personele gerekli desteğin sağlanması, işin sürekliliğini sağlamanın yegâne yoludur.

Yüz yüze iletişimin uzun süre devam etmediği bu çalışma şeklinde çalışanları değerlendirmek zor olacaktır zira kişilerarası beceriler ve işe bağlılık gibi ölçülmek yerine gözlemlenen özellikler, değerlendirme sürecinde kullanılamayacaktır. Ancak performansı artırmak ve insanları motive etmek için halen adil değerlendirmeler yapmak şarttır. Şirket için neyin önemli olduğunu yeniden tanımlamak, iletmek ve bunu değerlendirme süreci aracılığıyla uygulamak gerekecektir. Yönetimin geleneksel yaklaşımın ötesine geçmesi, büyük resmi görmesi ve yeni normali kabul etmesi şarttır.

Bu süreçte işletme sermayesi yönetimi zorlayıcı olabilir. Yöneticilerin, şirketin finansal ihtiyaçlarını eleştirel bir şekilde analiz etme ve uygun likidite planları sunma yeteneği, yeni normalde çok daha önemli hale gelecektir. Bu, en iyi ve en kötü senaryolara göre modellenen kısa vadeli nakit akışı tahminleri ile mevcut nakit akışının yeni normal şartlarına göre yeniden gözden geçirilmesini gerektirir. 

Yöneticilerin ayrıca etkili işletme sermayesi yönetimine de odaklanması gerekecektir. Bu, ana tedarikçilerin bir listesinin tutulmasını ve operasyonel sürekliliği sağlamak için yapılması gereken kritik ödemeleri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir. Örneğin, talebin düşmesi durumunda iş operasyonlarının yürütülmesi açısından merkezi olmayan harcamaların kısılması yoluyla nakit tasarrufu yapmaya yönelik bir senaryo, önceden hazırlanmalıdır. Yöneticiler, ayrıca işletme sermayesi fazlalıklarını da tespit etmeli ve bunları hızlıca nakde çevirecek girişimlerde bulunmalıdır.

Liderler İçin Yeni Normal

Kuruluşların yeni normale uyum sağlamada ne kadar başarılı olacağı, büyük ölçüde önemli kararları veren üst hiyerarşiye, yani şirket liderlerine bağlıdır. Gelir, kârlılık ve nakit akışının sürdürülebilirliği, yeni normal çağında onların alacağı kararlara bağlı olacaktır. COVID-19, tüketici davranışlarında değişikliklere neden olarak tüm işletmeleri ürün ve hizmet tekliflerini yeniden düşünmeye zorladı. Bu yüzden işletmelerin hem kısa hem de uzun vadeli inovasyon stratejilerini yenilemesi zorunlu hale geldi. Aynı nedenle, lider kadrosunun iyileşmeyi ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek için tüketici tercihlerindeki ve ihtiyaçlarındaki değişikliklere odaklanması gereklidir.

Lider kadrosunun aynı zamanda teknolojiye yatırım yapmaya odaklanması gerekecektir. Yeni normal döneminde, iş akışını desteklemek için doğru teknolojiye yatırım yapılmasına ilişkin kararların zamanında alınması şarttır. Teknoloji yatırımları genellikle maliyetlidir ve doğru yatırımın yapıldığından emin olmak için üçüncü taraflardan danışmanlık alınması gerekebilir. BT ile ilgili risklerin etkili bir şekilde yönetilmesi amacıyla bulut ve diğer BT sistemlerinin güvenliğinin sağlanması için de uygun altyapının mevcut olduğundan emin olunması şarttır. Zira siber saldırılar, para kaybı ve operasyonlarda kesinti şeklinde şirketleri ciddi şekilde etkileyebilir. 

Yeni normal sürecini başarılı şekilde yürüten şirketler, geleceğe daha güvenle bakabilir ve rakiplerine karşı kayda değer bir avantaj elde edebilir. Burada anahtar öneme sahip husus, şirketin çalışanlarının da, yöneticilerinin de, lider kadrosunun da değişime direnmemesi gerekmesidir. Yeni normal, ortadan kalkacak, unutulacak bir şey değildir: Çoğu sektörün geleceğini temsil etmektedir ve bunu kabullenip gerekli değişiklikleri yapmak, şirketlerin ayakta kalıp kalamayacağını belirleyecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.