Hava Durumu

Prof. Dr. Cahit Tanyol, vefat etti

Türk Sosyolojisi anlayışının kurucularından olan Gaziantep'in yetiştirdiği en değerli bilim adamlarından Prof. Dr. Cahit Tanyol vefat etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2020 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2020 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Prof. Dr. Cahit Tanyol, vefat etti

 

Türk Sosyolojisi anlayışının kurucularından olan Gaziantep'in yetiştirdiği en değerli bilim adamlarından Prof. Dr. Cahit Tanyol vefat etti.

Gaziantep'in yetiştirdiği en önemli bilim insanlarından olan Prof. Dr. Cahit Tanyol, 106 yaşında hayatını kaybetti. Tanyol'un cenazesi 14 Ağustos Cuma Günü Moda Camiinde öğle namazına müteakip kılınacak namazının ardından toprağa verilecek.

PROF. DR. CAHİT TANYOL KİMDİR?

Darülfünun'da Sosyoloji Kürsüsü'nün kurumsallaştığı 1914 yılında Antep Nizip'te doğdu. İlköğretimini yarı Osmanlı yarı Türkiye Cumhuriyeti eğitim sistemi içinde Nizip'te tamamladı. Okula başladığında ilkokulun ismi Ertuğrul Numune Mektebi iken bitirdiğinde Nizip Cumhuriyet İlkokulu olmuştur. Dönemin zor koşulları içinde kayıt olması için yaşını hakim kararıyla büyüttürmesi gerektiği Adana Öğretmen Okulu'na, bu işlemi yaptırarak 1926'da kayıt oldu. 1931 yılında Adana Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Okuldan sonra, bir ay Nizip'te öğretmenlik yaptı. Bu görevin sonrasında 1931 yılında sınavla girdiği Gazi Eğitim Enstitüsü'nü 1935 yılında tamamladı. Askerlik döneminden sonra Yozgat, Çorum ve İzmir'de öğretmenlik görevini sürdürdü. İzmir'de öğretmenlik yaparken 1939 yılında döneminin dergilerine göre oldukça uzun ömürlü ve ses getiren dergisi olacak Aramak' çıkardı.

Hocasından önce arkadaşı olan Hilmi Ziya Ülken'in desteği ile İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'ne başladı. Von Aster'den "Schopenhauer'de Ahlak Felsefesi" ile bitirme tezini aldıktan sonra 1945 sonlarında Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde, yine Hilmi Ziya Ülken'in isteğiyle asistan olarak göreve başladı. 1949'da "Haz ve Elemin Ahlakta Yeri" ile doktorasını, 1952'de "Örf ve Adetler İçinde Ahlaki ve Estetik Değerlerin Gelişmesi ve Münasebeti" ile doçentlik tezini vererek 1954'te doçent oldu. 1951'de Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü asistanı, 1962'de profesör oldu. 1961 yılında Sosyoloji Enstitüsü Müdürlüğü görevini alırken, 1970 yılından itibaren Sosyoloji Bölüm BAŞKANLIĞI ve Sosyoloji Enstitüsü Müdürlüğü'nü birlikte, 1982 yılında emekli oluncaya kadar sürdürdü. 1991-2003 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde misafir profesör olarak dersler verdi. Bu üniversiteler dışında Uludağ Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu ve Yüksek Öğretmen Okulu Eğitim Enstitüsü'nde çeşitli sosyal bilim dersleri verdi.

Ziya Gökalp Sosyoiojisi'nin ilkelerini, Prens Sabahattin'in yaklaşımlarını gözardı etmeden açıklayarak Durkheim Sosyolojisi temeline yaslanmış sosyoloji yaklaşımını devam ettiren Cahit Tanyol, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji geleneğinin kökleşmesine ve gelişmesine 40 yıldan fazla hizmet etmiştir. (Türk Sosyolojisinde Üç Bilim İnsanı- BAĞLAM YAYINCILIK Ankara)

1982 yılında emekliye ayrıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.