Hava Durumu

“Depremzede işçilere, tazminatları verilmeli”

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, depremzede işçilerle birlikte deprem süresince işçilerin ve ailelerinin yaşadığı hak gasplarını raporladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2023 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2023 14:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Depremzede işçilere, tazminatları verilmeli”

İşçilerin taleplerini ve meclisin atması gereken adımları sıraladı. Karaca, depremzede işçilerin kıdem tazminatlarının verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “Deprem bölgesindeki bütün illerde on binlerce işçi fiilen işten atılmış durumda. Depremde evi yıkılan ya da hasarlı olduğu için yıkılacak olan on binlerce işçi artık o şehirlerde barınacak bir yerleri olmadığı göç etmek zorunda kaldı. Bu yüzden işlerine gidemediler. Bu şehirlere dönme imkânları yok. İşçiler çalıştıkları fabrikalarda yıllarca emek verip hak ettikleri kıdem tazminatlarını alamıyorlar. Kıdem tazminatlarını talep ettiklerinde patronlar bu işçileri kendi istekleriyle istifa etmeye zorluyorlar. Çünkü İş Kanununa göre ne yazık ki, böyle bir felaket yüzünden evi barkı yıkılan, göç etmek zorunda kalan ve bu yüzden artık işe gitmesi mümkün olmayan işçilerin bu durumu tazminatlarını alabilmeleri için geçerli bir mazeret sayılmıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. “dedi.

YASAL DÜZENLEME YAPILMALI

Deprem bölgesindeki işçilerin büyük hak kayıplarına uğradığını öne süren Karaca, “Deprem bölgesinde bu durumda olan on binlerce işçinin uğradığı bu haksızlığın bir an önce çözülmesi için derhal bir yasal düzenleme yapılmalıdır. Depremin yakınlarının acısını yaşattığı, hayatlarını yıktığı, evsiz, barksız bıraktığı on binlerce işçinin bir de yıllarca çalışarak hak ettikleri tazminatlarının gasp edilerek beş parasız bırakılması asla kabul edilemez. On binlerce işçinin hayatı ve hakları patronların insafına bırakılamaz.

Tek adam yönetimi depremden sonra bir kararnameyle üç ay süresince deprem bölgesi için sözde işten çıkarma yasağı getirmiş, ancak bu yasakta işçilerin tazminatsız işten atılmasına gerekçe yapılan kodlar tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi yine kapsam dışı bırakılmış, ve patronlar her zamanki gibi bu boşluğu istismar ederek binlerce işçiyi tazminatsız işten atmıştır. Yani iktidarın sözde işten atma yasağı patronlar için işçileri tazminatsız işten atma özgürlüğüne dönüşmüştür. 

Ayrıca, depremden sonra on binlerce işçi işe gidemediği süreler boyunca ücretsiz izine ve resmen açlığa mahkum edilmiştir. Depremin yarattığı koşullar yüzünden hâlâ işe gidemeyen on binlerce işçi var ve bunların büyük bir çoğunluğu işyerlerinden de devletten de hiç bir ücret veya ödenek alamamaktadır. Depremden sonra hükümetin sadece üç aylık OHAL süresi için yürürlüğe soktuğu kısa çalışma ödeneği  uygulaması için getirilen koşullar bu uygulamadan işçilerin büyük çoğunluğunun yararlanmasına engel olmuştur. Deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulu olarak fabrikanın hasar görmüş olması şartı getirilmiştir, işçilerin büyük çoğunluğu evleri yıkıldığı için işe gidemediği halde. yüz binlerce işçi ve hâlâ gidemeyen on binlerce işçi bu haktan yararlanamamış ve resmen açlığa mahkum edilmiştir. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için derhal bir düzenleme yapılmalı, depremin olduğu günden başlayarak, deprem bölgesinde evi hasar gördüğü ya da yıkıldığı için işe gidemeyen ve fiilen işsiz kalan bütün işçilere geriye dönük hakları verilmeli ve bu işçilere yeniden işe başlayana kadar en az asgari ücret tutarında işsizlik ödeneği verilmelidir.

İşçilerden yapılan kesintilerle oluşan işsizlik fonunun, teşvik, kursiyer işçi vb adlar altında patronlara yağmalatılmasına son verilmeli, işsizlik fonu gerçek amacı için kullanılmalı ve deprem bölgesindeki bütün işsizlere koşulsuz ödenek verilmelidir. “dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.