Hava Durumu

Partilerin 31 Mart Karnesi…

414 bin 718 Seçmenin Sandığa Gitmediği Yerel Seçimlerde…

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2024 19:47
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2024 19:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Partilerin 31 Mart Karnesi…

31 Mart Yerel Seçimleri büyük değişimlerle geride kaldı. Bazı ilçelerde meclis üyelikleri seçimleri ile ilgili itirazlar sürerken, göreve seçilen belediye başkanları da düzenlenen törenlerle mazbatalarını aldı. Pazar günü gerçekleşen ve sürpriz sonuçların yaşandığı Gaziantep’te büyük değişime neden olan 31 Mart Yerel Seçimleri tamamlandı.
İşte partilerin seçim karnesi.

414 Bin Seçmen Sandığa Gitmedi
Seçimlerde en çok dikkat çeken konu Gazianteplilerin sandığa gitmemesi konusu oldu.2024 yılı itibariyle 1 milyon 393 bin 956 seçmenin bulunan kentte, seçimlere katılım azaldı. 2019 Yerel Seçimlerinde yüzde 78,76, 2023 Genel Seçimlerinde ise yüzde 85,68 olan katılımcı sayısı yüzde 29 oranında azaldı. Kentte 414 bin 718 seçmen sandığa gitmedi…

AK Parti’de Büyük Kayıp
İlk olarak iktidar partisi AK Parti ile başlıyoruz. 2004 Yerel Seçimlerinde Asım Güzelbey’in Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilmesiyle başlayan AK Parti Belediyeciliği dönemi, 2009, 2014, 2019 ve 2024 seçimlerinde de değişmedi. Katılım oranının düşük kaldığı Yerel Seçimde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 358 bin 590 oy ve yüzde 38,83 başarı oranı ile yeniden göreve seçildi. Şahin’in kentte 100 binden fazla oy kaybettiği görüldü. Bir süre CHP Adayı Ertürk ve YRP Adayı Şükrü Yılmaz’ın zorladığı Şahin, seçimlerden zaferle ayrılmayı zor da olsa başardı.

İlçelerde AK Parti İçin Kötü Sonuç
İlçelerde ise AK Parti açısından durum hiç de iç açıcı değil. 2019 Yerel Seçimlerinde Büyükşehir Belediyesi dahil 8 belediyeyi elinde bulunduran AK Parti, Şehitkamil, Nizip, Yavuzeli belediyelerini kaybetti. Araban Belediyesi’ni MHP’ye bırakan AK Parti, burada seçimleri MHP Adayı Özdemir’in kazanmasıyla rahat bir nefes aldı. AK Parti’nin 31 Mart Yerel Seçimlerinde yüzünü güldüren ilçe ise Şahinbey Belediyesi oldu. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, rakiplerine büyük fark atarak yüzde 55,25 oy oranı ise seçimleri kazandı. AK Parti Belediye Meclis üyeliklerinde de büyük oranda kayıp yaşadı. Kesin olmayan Seçim sonuçlarına göre AK Parti, Büyükşehir Belediye ve ilçe belediyelerinde çoğunluğu kaybetti. 

CHP’li Belediye Sayısı 3’e Yükseldi
31 Mart Yerel Seçimlerinden güçlenerek çıkan partilerden bir tanesi CHP oldu. 2019 Yerel Seçimlerinde Karkamış ve Araban Belediye seçimlerini kazanan CHP, Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru’nun AK Parti’ye geçişi ile birlikte elinde yalnızca Karkamış Belediyesi kalmıştı. 2024 Yerel Seçimlerinde ise CHP, büyük kazanımlar elde etti. Gaziantep’in en büyük metropol ikinci ilçesi Şehitkamil, sanayisi ile öne çıkan Nizip ve Karkamış Belediye seçimleri kazanıldı. Şehitkamil’de Umut Yılmaz ve Nizip’te Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan’ın aday gösterilmesiyle doğru hamleler yapan CHP, seçimde gülen taraf oldu. Pek çok ilçede oylarını da artıran CHP bazı ilçelerde AK Parti ile başa baş bir yarış götürdü. Büyükşehir’de ise aday belirleme ve sahaya inmede geç kalınması nedeniyle yalnızca oy artışı ile yetinildi.

MHP Kazançlı Çıktı
2019 Yerel Seçimlerinde Oğuzeli ve Karkamış Belediyelerinde aday çıkaran MHP, seçimlerde Oğuzeli Belediyesi’ni kazanmıştı. 2014 yılından bu yana MHP’li isim Sait Kılıç tarafından yönetilen Oğuzeli, 2024 Seçimlerinde tercihini Yeniden Refah Adayı Bekir Öztekin’den yana kullandı. Başkanlık seçimlerini kaybeden MHP, belediye meclisini alarak durumu dengeledi. Karkamış Belediye Başkan Adayı Bülent Tiryaki’nin seçimleri kaybetmesi nedeniyle burada umduğunu bulamayan MHP’nin yüzü Araban’da güldü. Araban’da MHP adayı Mehmet Özdemir, bir dönemli aranın ardından yeniden Araban Belediye Başkanı seçildi. Özdemir’in seçimleri kazanmasıyla birlikte belediyelerde toplam meclis üyesi sayısı 22’ye yükselen MHP, Büyükşehir’e de 7 ismi gönderiyor. MHP, bu dönem GBB Meclisinde grup kuracak…

Seçimin Sürpriz Partisi Yeniden Refah
Gaziantep’te seçimlerin en önemli aktörü Yeniden Refah Partisi oldu. Başta Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri olmak üzere Yerel Seçimlerde belirleyici rol oynayan Yeniden Refah, AK Parti’ye oy vermeyen isimlerin adresi oldu. Seçimde YRP Adayı Şükrü Yılmaz yüzde 17,23 oy oranı ile Fatma Şahin ve Muzaffer Ertürk’ün ardından üçüncü sırada yer aldı. Nizip’te Mustafa Doktoroğlu’nu aday çıkararak seçimlerin kaderinde de belirleyici oldu. Oğuzeli Bekir Öztekin, Yavuzeli’nde Mehmet Kaya’nın seçimleri kazanması ile birlikte Yeniden Refah Partisi ilk kez katıldığı Yerel Seçimlerde 2 belediye kazandı, Büyükşehir Belediyesi’ne meclis üyesi gönderen parti oldu.

İyi Parti Kaybetti…
Bir zamanlar Gaziantep’te üçüncü parti olan İYİ Parti olan 2024 Yerel Seçimlerinde parti içi krizler ve aday sıkıntısı ile baş başa kaldı. İYİ Parti İl Başkanlığı görevine atanan Şerif Başkülekçi, partiyi toparlama misyonu içinde hareket ederken, parti içindeki çözülmeleri engelleyemedi. Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yaşar Sağlam’ın 15 bin 898 oy ve yüzde 1,72’lik oy oranı ile seçimleri tamamladı.  Parti Araban’da yüzde 11,22, İslahiye’de yüzde 5,47, Nizip’te 0,80, Oğuzeli’nde yüzde 3,68, Yavuzeli’nde yüzde 0,81, Şahinbey’de 1,41, Şehitkamil’de yüzde 1,56, Karkamış’ta yüzde 2,30 ve Nurdağı’nda yüzde 0,47 oy aldı.  2019 Yerel Seçimlerinde yüzde 16,44 oy aldı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.