Hava Durumu

ŞÜKÜR

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2022 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.05.2022 08:25

Mukaddes Kitabımız Kur-an’ın birinci suresi Fatiha, birinci Ayetinde “Hamt, alemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur” diyor. Hamt, şükür demektir. Bu Ayete göre hamt-şükür Allah’a yapılır.

            ***

Kur-an’ın birçok Ayetlerinde “Akıl” kelimesi geçiyor. Yüce Allah insana akıl vermiştir. İnsanlar aklını ne yönde kullanırlarsa sonuca o şekilde varırlar. Örneğin, bir kişi büyük işlere girişirken araştırıp, incelemeden, elindeki sermaye ile yapacağı işi irdelemeden balıklama o işe atlarsa sonuç hüsranla biter. Hüsrana düşen o kişi, başarısızlığı Allah’a yükleyip ve “Allah’tan” diyemez.

Allah hiçbir yaratığının kötü hallere düşmesini istemez; İnsana akıl vermiştir, aklını iyi yönde kullanamayan, sonucu Allah’a yükleyemez.

            ***

Cumhurbaşkanımız, enflasyon karşısında bizlerin şükretmesini istiyor. Ülkemizde süratle fiyat artışlarını dolayısıyla enflasyonu, Yüce Allah yaratmıyor ki şükredelim.

Enflasyonun şiddetle artması, bizi yönetenlerin yanlış ekonomi politikası uygulamalarıyla oluyor. Çiftçilerimizin bihakkın desteklenmemesi dolayısıyla tarımsal üretimin düşmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının döviz yönünden eksi duruma düşmesi, piyasaya ihtiyaçtan fazla para emisyonunda bulunulması, devletin dış borcunun anormal şekilde artmış olması ve bu borcun ödenebilmesinin güç hale düşmesi, bir yandan fiyatlar artarken diğer yandan kişilerin gelirlerinin artmaması, dolar ve TL ihtiyacımız Allah’tan mı?

***

Cumhurbaşkanımız “Alım gücü bir parça düşmüş olabilir” diyor. Cumhurbaşkanımızın işlerinin yoğun olması, piyasayı bilmesini engellemiş olabilir. Yardımcı ve danışmanları yanlış bilgi vermiş olmalılar ki bu sözü söyleyebiliyor Cumhurbaşkanımız.

***

Bütçemiz çok açık verecektir. Vatandaşlarımız vergi yönünden eğitilmediği için hep vergi kaçırmaya meyillidir. KDV kaçırılması öyle hale gelmiştir ki bazı iş yerleri “Kredi kartı geçersizdir” levhası asabiliyor. Çünkü kredi kartlarıyla alışverişlerde belge kesmek zorunda kalıyor satıcılar. Üstelik KDV’ler o iş yerinin cebinde kalıyor; aynı zamanda da Gelir Vergisinden kaçırma doğuyor. Binilen dalın kesildiği hiç akla gelmiyor.  

Okullarda, devletin yatırımlarda bulunabilmesi için vergiye ihtiyaç olduğunu, vergi kaçırmanın zararlarını ders olarak okutulmalıdır.

Belli bir para miktarının üzerindeki alışverişlerin, örneğin 50 TL gibi, kredi kartıyla yapılması zorunluluğu getirilmelidir. Devletin ihtiyaç duyduğu TL’nin emisyon yerine vergilerle karşılanması sağlanmalıdır.

            ***

Ekonominin rayına oturtturulabilmesi için vatandaş ile yönetenler el ele verebilmeli. Yönetenler vatandaşı, vatandaş da yönetenleri düşünebilmeli.

 Ama…

Orhan YALKIN

 

 

 

           

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.