Hava Durumu

Hangi haktan bahsediyoruz?

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2014 16:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2014 16:57

Kadınlar da bir birey…

İki haftadır mahalleleri gezerek, yerel seçimlerin nabzını tutmaya çalışıyoruz. Eğlenceli bir çalışma, her gün farklı bir mahallede farklı insanlarla sohbet etme imkanı buluyoruz.

İnsanlarla sohbet ederken, bazen hüzün, bazen neşe dolu dakikalar yaşıyoruz. Farklı yaşamlar, birey olarak farklı düşüncesinin olacağı kabul edilmeyen kadınlar...

Mahallenin birinde şahit olduğum bir olay beni hem güldürdü. Hem üzdü. Kayınvalide ile gelin olduklarını belirli bir sohbetin sonunda öğrendim. İki kadınımıza yerel seçimlerde oyunuzu kime kullanmayı düşünüyorsunuz, diye sordum.

Gelin tereddüt etti. Kayınvalidesinin gözüne baktı. Kayınvalide hangi partiye oy vereceğini söyleyince, dönüp gelinine peki siz, dedim. Kayınvalidesi “o da aynı, o da aynı “ dedi. Belki farklı düşünüyor diyecek oldum. “Farklı düşünemez o benim gelinim”  dedi.

Biraz ilerliyoruz..Adam çocuğunun elinden tutmuş ilerlerken durdurup görüşünü soruyoruz. Kişinin kişiye hükmünden bahsediyor. Kimse kimseye hükmedemez diyor.  Tabir yerindeyse, edebiyat parçalıyor. Kadın geliyor. Size de soralım diyoruz. Oyunuzu kime kullanacaksınız? Eşim ne dediyse diyor.   Güler misin? Ağlar mısın?

Yani gelin olunca, kayınvalide ne düşünürse, onu düşünmek zorundasınız.Kocanız  ne düşünüyorsa, sizde aynısı diyeceksiniz. Siz hiç düşünmeyeceksiniz. Sizin yerinize hep birileri karar verecek. Sizde sizin adınıza verilen kararın sonuçlarına katlanacaksınız.

 Kadınlar sadece hayatındaki erkekten baskı görmüyor. Aynı zamanda hayatındaki kadınlardan da baskı görüyor.

Avrupa Birliğine girmeye uğraşıyoruz. Daha kat edeceğimiz çok yol var. İnsanların görüşlerine saygı duymayı, kadının bağımsız bir birey olduğunu, düşünceleri olabileceğini kabullenmemişiz.  Hangi Avrupa Birliğinden bahsediyoruz.  

Kenar mahalleler de görülen manzara  çok iç açıcı değil. Kadın ancak yaşlandıktan sonra, belli bir  zaman geçtikten sonra söz sahibi olabiliyor.

Aydınlar yüksek perdeden kadın hakları, eşit hak, seçme, seçilme hakkı diyor. Kadın daha hangi partiye oy vereceğini söyleyemiyor. Hangi haktan bahsediyoruz?

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.