Hava Durumu

Kadının adı yok…

Yazının Giriş Tarihi: 24.05.2018 00:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.05.2018 00:31

Genel başkanının kadın olduğu partide bile, kadın milletvekili adayı  7.nci sırada gösterilirse ve sadece 3 kadına yer verilirse, varın gerisini siz düşünün.

Yine hakkını inkâr etmeyelim. Kadınların en çok yer bulduğu parti HDP oldu. HDP kadın adayını ikinci sıraya verdi.  5 Kadın adayla en çok kadın aday gösteren parti oldu. Ak parti çok milletvekili çıkarması dolayısıyla kadın adayına 5 sırada yer verdi. İktidar partisi için seçilebilecek bir sırada bir kadın adayı oldu.

Türkiye genelinde en çok kadın aday gösteren parti yine HDP oldu. 24 Haziran seçimleri milletvekili listelerinde AKP’den 126, CHP’den de 137 kadın aday gösterilirken, HDP ise 230 ismi vekil adayı olarak gösterdi.

Bu tablo gösteriyor ki, HDP dışında kalan tüm partilerde kadın sadece kontenjanı doldurmak için listelerde yer buluyor. Siyasi partilerde kadına biçilen rol belli, broşür dağıtın, kararsız kadınları ikna etmeye çalışın.

**

Ön sıralarda yer bulamadı diye eleştirilen Nesrin Tuncel’in istifasını sonuna kadar destekliyorum. Nesrin Tuncel, tam da gereğini yaptı. Güneydoğu’da, Ak Parti’nin kalesi olan bir ilde Kadın İl başkanı seçildi.

 İl başkanlığı yarışını kaybetti. Ama daha önce yarış kaybeden birçok isim gibi kenara çekilip izlemedi. Halkın içinde oldu. Açtığı davalarla CHP’nin gündemde kalmasını sağladı. Eşinden, işinden, çocuğundan zamanı çalarak, partililerle bir arada olmaya devam etti. Böyle bir isim ancak CHP listesinde 9 sırada kendine yer bulabildi.

Genel merkez aday listelerini yaparken, hangi liyakate göre belirlediğini açıklamalı. Sosyal demokrat bir partide kadın vekil adayları 8,9 ve 12 sırada kendine yer bulabiliyor.

Sosyal Demokrat kadınlar olarak, bu duruma tepki göstermeliyiz. “Biz kadınlar, partimizde sadece  broşür dağıtmak istemiyoruz” sloganı ile eylem başlatmalıyız, diye düşünüyorum.

Tekrar söylüyorum, Nesrin Tuncel, istifasıyla onurlu bir duruş sergiledi. Bu duruşuna saygı duyuyorum.

Diğer kadın adaylardan da aynı davranışı bekliyorum.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.