Hava Durumu

Karar sizin…

Yazının Giriş Tarihi: 28.10.2017 00:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.10.2017 00:19

15 Ağustos 2017 tarihinde gazetemizde yayınlanan  "Gizli tehlike: çocuklarda kolesterol" başlıklı haberde, Dr. Seza Baykan'ın margarin kullanılmamalı önerisini okuyucularımızla paylaşmıştık.

Bu bağlamda, Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Dr. Seza Baykan'a ilettiği margarin hakkında güncel akademik verileri bizimle de paylaştı.

Cevap hakkına saygı dolayısıyla MÜMSAD’ın paylaştığı bilgileri siz okuyucularımıza aktarmak istedik. Sonuçta son kararı nihai tüketici verecektir. .

MÜMSAD’ın gazetemizle paylaştığı  bilgiler şu şekildeydi.

“Margarin 148 yıllık bir gıda maddesi olup, çeşitli teknolojik gelişmelerden sonra günümüzde taşıdığı özellikleri MÜMSAD aracılığıyla sizlerle maddeler halinde paylaşacağız.  

 

1.            Tamamen bitkisel kökenli yağlardan üretilir.

2.            Bitkisel kökenli hiçbir ürün kolesterol içermediğinden margarin de kolesterol içermez. Oysa tüm hayvansal yağlarda (tereyağı, kuyruk yağı, iç yağ) kolesterol vardır.

3.            Türkiye'deki margarinlerde trans yağ  bulunmamaktadır.  Derneğimizin girişimleriyle ve tamamen gönüllü yaklaşımı ile henüz Amerika'da federal bazda ve Avrupa'da AB bazında herhangi bir düzenleme yokken Türkiye'de üretilen margarinlerde trans yağ içeriği yapılan büyük yatırımlarla kaldırılmıştır. Dolayısıyla, 2007 yılından itibaren Türkiye'de üretilen margarinler trans yağ içermemektedir (Etiketleme tebliğine göre 1'in altındaki trans yağ içeriği "trans yağ yoktur" şeklinde beyan edilebilir

 Dolayısıyla gururla söylüyoruz ki trans yağ konusunda Türkiye ABD'den 11 yıl daha ileridedir. AB'de ise her ülke çeşitli oranlar belirlemiş olup, henüz bir ortak karar alınmamıştır; ancak 2'nin altı bir oran tartışılmaktadır. Bu da bize AB'den de ileride olduğumuzu göstermektedir. Aslında trans yağın margarinlerden uzaklaştırılması konusunda Türkiye margarin endüstrisi örnek oluşturmaktadır.” demektedir.

 

Karar sizin…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.